svenska » engelska UK   Negation 2


65 [sextiofem]

Negation 2

-

+ 65 [sixty-five]

+ Negation 2

Klicka för att se texten:   
svenskaEnglish UK
Är ringen dyr? Is t-- r--- e--------? +
Nej, den kostar bara hundra euro. No- i- c---- o--- o-- h------ E----. +
Men jag har bara femtio. Bu- I h--- o--- f----. +
   
Är du redan färdig? Ar- y-- f-------? +
Nej, inte ännu. No- n-- y--. +
Men snart är jag färdig. Bu- I--- b- f------- s---. +
   
Vill du ha mer soppa? Do y-- w--- s--- m--- s---? +
Nej, jag vill inte ha mer. No- I d---- w--- a------. +
Men en glass till. Bu- a------ i-- c----. +
   
Har du bott här länge? Ha-- y-- l---- h--- l---? +
Nej, bara en månad. No- o--- f-- a m----. +
Men jag känner redan mycket folk. Bu- I a------ k--- a l-- o- p-----. +
   
Åker du hem imorgon? Ar- y-- d------ h--- t-------? +
Nej, först mot veckoslutet. No- o--- o- t-- w------. +
Men jag kommer tillbaka redan på söndag. Bu- I w--- b- b--- o- S-----. +
   
Är din dotter redan vuxen? Is y--- d------- a- a----? +
Nej, hon är bara sjutton år. No- s-- i- o--- s--------. +
Men hon har redan en pojkvän. Bu- s-- a------ h-- a b--------. +
   

Vad orden berättar för oss

Över hela världen finns det miljontals böcker. Hur många som har skrivits hittills är okänt. En massa kunskap finns lagrad i dessa böcker. Om man lästa alla, skulle man veta en hel del om livet. Därför att böcker visar oss hur världen förändras. Varje era har sina egna böcker. Genom att läsa dem, kan man se vad som är viktigt för människor. Olyckligtvis kan ingen läsa alla böcker.. Men modern teknologi kan hjälpa oss att analysera böcker. Med hjälp av digitalisering kan böcker lagras som data. Därefter kan innehållet analyseras. Därigenom kan lingvister se hur vårt språk har förändrats. Men det är till och med intressantare att räkna ordens frekvens.

Härigenom kan vikten av vissa saker identifieras. Forskarna studerade mer än 5 miljoner böcker. Det var böcker från de fem senaste århundradena. Sammanlagt analyserades 500 miljarder ord. Frekvensen av orden visar hur människor levde då och nu. Idéer och trender reflekteras i språket. Ordet män har till exempel förlorat lite i betydelse. Det används mindre ofta idag än tidigare. Frekvensen av ordet kvinnor har å andra sidan ökat avsevärt. Man kan också se vad vi tycker om att äta genom att titta på ord. Ordet glass var mycket viktigt på femtiotalet. Därefter blev orden pizza och pasta populära. Termen sushi har varit dominerande under några år nu. Det är goda nyheter för alla språkälskare… Vårt språk får flera ord för varje år som går!
Gissa språket!
_______ räknas till de konstruerade språken. Konstruerade språk är medvetet skapade, så de följer en tydlig plan. Element från olika språk blandas in i processen. På så sätt skall konstruerade språk vara lätta att lära sig för så många människor som möjligt. _______ introducerades först i Warszawa 1887. Dess grundare var doktor Ludwik L. Zamenhof (pseudonym: Dr. _______, den Hoppfulle) Han trodde att kommunikationsproblem var den största orsaken till olycka.

Därför ville han skapa ett neutralt språk som sammanförde människor. Idag är _______ det mest välkända konstruerade språket i världen. Det är också associerat med mål som tolerans och mänskliga rättigheter. _______ är till stor del indo-europeiskt orienterat. Till exempel är majoriteten av vokabulären rumänska. Människor i mer än 120 länder är kunniga i språket. De träffas regelbundet på klubbar och internationella konferenser. Lär dig _______ och hitta nya vänner!