svenska » engelska UK   Possessiva pronomen 1


66 [sextiosex]

Possessiva pronomen 1

-

+ 66 [sixty-six]

+ Possessive pronouns 1

Klicka för att se texten:   
svenskaEnglish UK
jag – min I – my +
Jag hittar inte min nyckel. I c---- f--- m- k--. +
Jag hittar inte min biljett. I c---- f--- m- t-----. +
   
du – din yo- – y--r +
Har du hittat din nyckel? Ha-- y-- f---- y--- k--? +
Har du hittat din biljett? Ha-- y-- f---- y--- t-----? +
   
han – sin he – h-s +
Vet du, var hans nyckel är? Do y-- k--- w---- h-- k-- i-? +
Vet du, var hans biljett är? Do y-- k--- w---- h-- t----- i-? +
   
hon – hennes sh- – h-r +
Hennes pengar är borta. He- m---- i- g---. +
Och hennes kontokort är också borta. An- h-- c----- c--- i- a--- g---. +
   
vi – vår we – o-r +
Vår morfar / farfar är sjuk. Ou- g---------- i- i--. +
Vår mormor / farmor är frisk. Ou- g---------- i- h------. +
   
ni – er yo- – y--r +
Barn, var är er pappa? Ch------- w---- i- y--- f-----? +
Barn, var är er mamma? Ch------- w---- i- y--- m-----? +
   

Kreativt språk

Idag är kreativitet en viktig egenskap. Alla vill vara kreativa. Därför att kreativa människor anses vara intelligenta. Vårt språk ska också vara kreativt. Tidigare försökte människor tala så korrekt som möjligt. Idag bör en person tala så kreativt som möjligt. Reklam och nya medier är exempel på detta. De visar hur man kan leka med språket. Under de senaste 50 åren har betydelsen av kreativitet ökat avsevärt. Även forskningen berörs av fenomenet. Psykologer, utbildare och filosofer undersöker kreativa processer. Kreativitet definieras som förmågan att skapa något nytt. Så en kreativ talare producerar nya språkliga former.

Det kan handla om ord eller grammatiska strukturer. Genom att studera kreativt språk, kan lingvister identifiera hur språk förändras. Men inte alla förstår språkliga element. För att förstå kreativt språk, behöver du kunskap. Man måste veta hur språk fungerar. Och man måste vara förtrogen med den värld talarna lever i. Endast då kan man förstå vad de vill säga. Tonårsslang är ett exempel på detta. Barn och unga människor uppfinner alltid nya termer. Vuxna förstår ofta inte dessa ord. Nu har ordböcker, som förklarar tonårsslang, publicerats. Men de är vanligtvis föråldrade redan efter bara en generation! Men kreativt språk kan man lära sig. Utbildare erbjuder många kurser för detta. Den viktigaste regeln är alltid: aktivera din inre röst!
Gissa språket!
_______ räknas till de finsk-ugriska språken. Det är därmed besläktat med finska och ungerska. Men paralleller till ungerskan märks endast obetydligt. Många tror att _______ liknar lettiska eller litauiska. Men det är helt fel. Båda dessa språk tillhör en helt annan språkfamilj. _______n har inga grammatiska genus.

Det är ingen skillnad mellan femininum och maskulinum. I stället finns det 14 olika kasus. Stavningen är inte särskilt svår. Den bestäms av uttalet. Detta bör definitivt övas med någon som har språket som modersmål. Om du vill lära dig _______, behöver du disciplin och lite tålamod. Esterna överser gärna med små misstag som görs av utlänningar. De tycker det är spännande att träffa någon som är intresserad av deras språk!