svenska » engelska UK   vilja något


71 [sjuttioett]

vilja något

-

+ 71 [seventy-one]

+ to want something

Klicka för att se texten:   
svenskaEnglish UK
Vad vill ni? Wh-- d- y-- w--- t- d-? +
Vill ni spela fotboll? Do y-- w--- t- p--- f------- / s----- (a-.)? +
Vill ni besöka vänner? Do y-- w--- t- v---- f------? +
   
vilja to w--t +
Jag vill inte komma för sent. I d---- w--- t- a----- l---. +
Jag vill inte gå dit. I d---- w--- t- g- t----. +
   
Jag vill gå hem. I w--- t- g- h---. +
Jag vill stanna hemma. I w--- t- s--- a- h---. +
Jag vill vara ensam. I w--- t- b- a----. +
   
Vill du stanna här? Do y-- w--- t- s--- h---? +
Vill du äta här? Do y-- w--- t- e-- h---? +
Vill du sova här? Do y-- w--- t- s---- h---? +
   
Ska ni åka iväg imorgon? Do y-- w--- t- l---- t-------? +
Vill ni stanna till imorgon? Do y-- w--- t- s--- t--- t-------? +
Vill ni betala räkningen först imorgon? Do y-- w--- t- p-- t-- b--- o--- t-------? +
   
Vill ni gå på diskotek? Do y-- w--- t- g- t- t-- d----? +
Vill ni gå på bio? Do y-- w--- t- g- t- t-- c-----? +
Vill ni gå på kafé? Do y-- w--- t- g- t- a c---? +
   

Indonesien, landet med många språk

Republiken Indonesien är ett av de största länderna på jorden. Ungefär 240 miljoner människor bor i ö-staten. Dessa människor tillhör många olika etniska grupper. Nästan 500 etniska grupper beräknas finnas i Indonesien. Dessa grupper har många olika kulturella traditioner. Och de talar också många olika språk! Ungefär 250 språk talas i Indonesien. Dessutom finns det många olika dialekter. Indonesiens språk klassificeras vanligtvis efter de etniska grupperna. Till exempel finns där det javanesiska eller balanesiska språket. Denna mångfald av språk leder naturligtvis till problem. Den hindrar en effektiv ekonomi och administration. Därför infördes ett nationellt språk i Indonesien.

Sedan deras självständighet 1945 är Bahasa Indonesia det officiella språket . Det lärs ut vid sidan av modersmålet i alla skolor. Trots detta, talar inte alla innevånare i Indonesien detta språk. Endast omkring 70% av indoneserna är väl förtrogna med Bahasa Indonesia. ‘Endast’ 20 miljoner människor har Bahasa Indonesia som modersmål. Alltså har de många regionala språken fortfarande stor betydelse. Indonesiska är särskilt intressant för språkälskare. Det finns många fördelar med att lära sig indonesiska. Språket anses vara relativt lätt. Grammatikreglerna kan snabbt läras in. Du kan lita på stavningen för uttalet. Stavningen är inte heller svår. Många indonesiska ord kommer från andra språk. Och: Indonesiska kommer snart att vara ett av de viktigaste språken… Detta är väl tillräckligt för att börja lära sig, eller hur?
Gissa språket!
_______ hör till den afro-asiatiska språkfamiljen. Det är nära besläktat med arabiska och arameiska. _______ är modersmål för 5 miljoner människor. Modern _______ är ett artificiellt skapat språk. Det är baserat på sedan länge utdöd forntida _______. Vokabulär och grammatik lånades delvis från andra språk. På så sätt omvandlades forntida grekiska medvetet till ett modernt standardspråk.

Denna planerade lingvistiska förändring är unik i hela världen. Det _______ semiotiska systemet består av att konsonantiskt alfabet. Det innebär att vokaler, som regel, inte skrivs ut. De har inga egna bokstäver. ****** text läses från höger till vänster. Dess symboler går tillbaka till en 3000 år gammal tradition. Den som lär sig _______ lär sig samtidigt ett stycke kulturhistoria. Gör ett försök!