svenska » engelska UK   Förfluten tid 1


81 [åttoiett]

Förfluten tid 1

-

+ 81 [eighty-one]

+ Past tense 1

Klicka för att se texten:   
svenskaEnglish UK
skriva to w---e +
Han skrev ett brev. He w---- a l-----. +
Och hon skrev ett kort. An- s-- w---- a c---. +
   
läsa to r--d +
Han läste en veckotidning. He r--- a m-------. +
Och hon läste en bok. An- s-- r--- a b---. +
   
ta to t--e +
Han tog en cigarett. He t--- a c--------. +
Hon tog en bit choklad. Sh- t--- a p---- o- c--------. +
   
Han var otrogen, men hon var trogen. He w-- d-------- b-- s-- w-- l----. +
Han var lat, men hon var flitig. He w-- l---- b-- s-- w-- h-----------. +
Han var fattig, men hon var rik. He w-- p---- b-- s-- w-- r---. +
   
Han hade inga pengar, utan skulder. He h-- n- m----- o--- d----. +
Han hade inte tur, utan otur. He h-- n- l---- o--- b-- l---. +
Han hade ingen framgång, utan motgång. He h-- n- s------- o--- f------. +
   
Han var inte nöjd, utan missnöjd. He w-- n-- s--------- b-- d-----------. +
Han var inte lycklig, utan olycklig. He w-- n-- h----- b-- s--. +
Han var inte sympatisk, utan osympatisk. He w-- n-- f-------- b-- u---------. +
   

Hur barn lär sig tala ordentligt

Så snart en person är född, börjar han kommunicera med andra. Bebisar gråter när de vill ha någonting. De kan redan säga några enkla ord när de är ett par månader gamla. Vid två års ålder kan de säga meningar på cirka tre ord. Du kan inte påverka när barnet ska börja tala. Men du kan påverka hur bra barnet lär sig sitt modersmål. Men du måste tänka på ett par saker. Framför allt är det viktig att barnet alltid är motiverat att lära sig. Barnen måste få veta att de lyckas med något när de talar. Bebisar tycker om ett leende som positiv feedback. Äldre barn söker en dialog med sin omgivning. De orienterar sig mot språket människorna omkring dem talar. Därför är deras föräldrars och deras lärares språkkompetens viktiga.

Barn måste också lära sig att språk är värdefullt! Men de ska alltid ha roligt under processen. Högläsning för barn visar dem hur spännande språket kan vara. Föräldrar bör också göra så mycket som möjligt med sina barn. När barn upplever många saker vill de tala om dem. Barn som växker upp tvåspråkiga behöver bestämda regler. De måste få veta vilket språk som talas med vem. På det viset kan hjärnan lära sig att skilja mellan de två språken. När barn börjar skolan förändras deras språk. De lär sig ett nytt vardagligt språk. Då är det viktigt att föräldrarna uppmärksammar hur deras barn talar. Studier visar att det första språket är stämplat i hjärnan för alltid. Det vi lär oss som barn följer med oss för resten av våra liv. Den som lär sig sitt modersmål ordentligt som barn vinner på det senare. Han lär sig nya saker snabbare och bättre - inte bara främmande språk…
Gissa språket!
_______ tllhör de baltiska språken. Det talas av mer än 3 miljoner människor. Dessa människor bor i ******en, Vitryssland och Polen. Det enda språk det är nära besläktat med är lettiska. Trots att ******en är ett mycket litet land, är språket uppdelat i många dialekter. _______ skrivs med latinska bokstäver, men har ett fåtal specialsymboler. De många dubbla vokalerna är typiska.

Det finns också flera variationer av vokaler, såsom korta, långa och nasala. ******iskt uttal är inte svårt. Intonationen är märkbart mer komplicerad eftersom den är flexibel. Det vill säga, den är baserad på den grammatiska formen av ordet. Det är intressant att notera att _______ är ett mycket ålderdomligt språk. Det anses vara det språk som minst har utvecklats från sitt modersmål. Det innebär att det fortfarande är mycket likt det första indo-europeiska språket. Om du vill veta hur våra förfäder talade, bör du lära dig _______.