svenska » engelska UK   Förfluten tid av modala hjälpverb 1


87 [åttiosju]

Förfluten tid av modala hjälpverb 1

-

+ 87 [eighty-seven]

+ Past tense of modal verbs 1

Klicka för att se texten:   
svenskaEnglish UK
Vi var tvungna att vattna blommorna. We h-- t- w---- t-- f------. +
Vi var tvungna att städa lägenheten. We h-- t- c---- t-- a--------. +
Vi var tvungna att diska. We h-- t- w--- t-- d-----. +
   
Var ni tvungna att betala räkningen? Di- y-- h--- t- p-- t-- b---? +
Var ni tvungna att betala inträde? Di- y-- h--- t- p-- a- e------- f--? +
Var ni tvungna att betala böter? Di- y-- h--- t- p-- a f---? +
   
Vem måste ta avsked? Wh- h-- t- s-- g------? +
Vem måste gå hem tidigt? Wh- h-- t- g- h--- e----? +
Vem måste ta tåget? Wh- h-- t- t--- t-- t----? +
   
Vi ville inte stanna länge. We d-- n-- w--- t- s--- l---. +
Vi ville inte dricka något. We d-- n-- w--- t- d---- a-------. +
Vi ville inte störa. We d-- n-- w--- t- d------ y--. +
   
Jag ville just ringa. I j--- w----- t- m--- a c---. +
Jag ville beställa en taxi. I j--- w----- t- c--- a t---. +
Jag ville nämligen åka hem. Ac------ I w----- t- d---- h---. +
   
Jag tänkte att du ville ringa till din fru. I t------ y-- w----- t- c--- y--- w---. +
Jag trodde att du ville ringa upplysningen. I t------ y-- w----- t- c--- i----------. +
Jag trodde att du ville beställa en pizza. I t------ y-- w----- t- o---- a p----. +
   

Stora bokstäver, stora känslor

Marknadsföringen använder en massa bilder. Bilder väcker våra enskilda intressen. Vi tittar längre och intensivare på dem än på bokstäver. Därför minns vi annonser med bilder bättre. Bilder framkallar också starka känslomässiga reaktioner. Hjärnan känner igen bilder snabbare. Den vet omedelbart vad som syns på bilden. Bokstäver fungerar annorlunda än bilder. De är abstrakta tecken. Därför reagerar hjärnan långsammare på bokstäver. Först måste den förstå innebörden av ordet. Man skulle kunna säga att tecknen måste översättas av hjärnans språkområde. Men känslor kan framkallas med hjälp av bokstäver också.

Texten måste bara vara mycket stor. Studier visar att stora bokstäver också har stor inverkan. Stora bokstäver är bara mer märkbara än små bokstäver. Även de framkallar en starkare emotionell reaktion. Detta gäller för positiva såväl som negativa känslor. Storleken på saker har alltid varit viktig för mänskligheten. Människan måste reagera snabbt på fara. Och när någonting är stort, är det vanligtvis redan ganska nära! Så då är det förståeligt att stora bilder framkallar starka reaktioner. Mindre tydligt är hur vi reagerar på stora bokstäver. Bokstäver är faktiskt inte en signal till hjärnan. Trots detta, visar den större aktivitet när den ser stora bokstäver. Detta resultat är mycket intressant för forskarna. Det visar hur viktiga bokstäverna har blivit för oss. Vår hjärna har på något sätt lärt sig att reagera på skrivande…
Gissa språket!
_______ hör till den iranska språkfamiljen. Det talas först och främst i Iran, Afghanistan och Tadjikistan. Men det är viktigt i andra länder också. Bland dem är Uzbekistan, Turkmenistan, Bahrain, Irak och Indien. _______ är modersmål för ungefär 70 miljoner människor. Ytterligare 50 miljoner människor talar det som andraspråk. Olika dialekter talas beroende på region.

I Iran anses den dialekt, som talas i Teheran, som det talade språkets standard. Dessutom måste även det _______ språkets officiella skrift läras in. Det _______ semiotiska systemet är en variant av det arabiska alfabetet. _______ innehåller inga markörer för substantiv. Det finns heller inga grammatiska genus. Förr i tiden var _______ det viktigaste gemensamma språket i Orienten. När du studerar _______ upptäcker du snabbt en fascinerande kultur. Och ****** litteratur hör till de viktigaste litterära traditionerna i världen.