svenska » engelska UK   Imperativ 1


89 [åttionio]

Imperativ 1

-

+ 89 [eighty-nine]

+ Imperative 1

Klicka för att se texten:   
svenskaEnglish UK
Du är så lat – var inte så lat! Yo- a-- s- l--- – d---- b- s- l---! +
Du sover så länge – sov inte så länge! Yo- s---- f-- s- l--- – d---- s---- s- l---! +
Du kommer så sent – kom inte så sent! Yo- c--- h--- s- l--- – d---- c--- h--- s- l---! +
   
Du skrattar så högt – skratta inte så högt! Yo- l---- s- l----- – d---- l---- s- l-----! +
Du talar så tyst – tala inte så tyst! Yo- s---- s- s----- – d---- s---- s- s-----! +
Du dricker för mycket – drick inte så mycket! Yo- d---- t-- m--- – d---- d---- s- m---! +
   
Du röker för mycket – rök inte så mycket! Yo- s---- t-- m--- – d---- s---- s- m---! +
Du arbetar för mycket – arbeta inte så mycket! Yo- w--- t-- m--- – d---- w--- s- m---! +
Du kör för fort – kör inte så fort! Yo- d---- t-- f--- – d---- d---- s- f---! +
   
Stå upp, herr Müller! Ge- u-- M-. M-----! +
Sitt ner, herr Müller! Si- d---- M-. M-----! +
Sitt kvar, herr Müller! Re---- s------ M-. M-----! +
   
Ha tålamod! Be p------! +
Ta er tid! Ta-- y--- t---! +
Vänta ett ögonblick! Wa-- a m-----! +
   
Var försiktig! Be c------! +
Var punktlig! Be p-------! +
Var inte dum! Do--- b- s-----! +
   

Det kinesiska språket

Det kinesiska språket är störst i hela världen. Men ett individuellt kinesiskt språk existerar inte. Det finns många kinesiska språk. Alla hör till den kinesisk-tibetanska språkfamiljen. Sammanlagt talar ungefär 1,3 miljarder människor kinesiska. Majoriteten av dessa människor finns i Folkrepubliken Kina och i Taiwan. Kinesisk-talande minoriteter finns i många länder. Det största kinesiska språket är högkinesiska. Det standardiserade högnivåspråket kallas också mandarin. Mandarin är det officiella språket i Folkrepubliken Kina. Andra kinesiska språk kallas vanligtvis dialekter. Mandarin talas även i Taiwan och Singapore. Mandarin är modersmål för 850 miljoner människor.

Men det förstås av nästan alla kinesisktalande människor. Av det skälet, används språket av dem som talar olika dialekter, för kommunikation. Alla kineser använder en gemensam skriftlig form. Den kinesiska skriften är 4.000 till 5.000 år gammal. Därmed har Kina den längsta litterära traditionen. Andra asiatiska kulturer har också lånat den kinesiska skriftliga formen. Kinesiska tecken är svårare än alfabetisk system. Men att tala kinesiska är inte lika komplicerat. Grammatiken kan läras relativt enkelt. Därför kan studenter göra goda framsteg ganska snabbt. Och fler och fler människor vill lära sig kinesiska! Som ett främmande språk blir det allt mer meningsfullt. Vid det här laget erbjuds kinesiska språk överallt. Ha modet att lära dig det, du också! Kinesiska kommer att bli framtidens språk…
Gissa språket!
_______ räknas till de romanska språken. Det är nära besläktat med spanska och katalanska. Det uppstod ur vulgärlatinet som de romerska soldaterna talade. Europeisk _______ är modersmål för cirka 10 miljoner människor. Det är också ett viktigt världsspråk. Detta beror på Portugals kolonialmakt förr i tiden. Sjöfartsnationen tog sitt språk till andra kontinenter under 14:e och 15:e århundradet.

_______ talas fortfarande idag i delar av Afrika och Asien. Länder på dessa kontinenter tenderar att använda europeisk _______. Det är annorlunda i Brasilien. Språket som talas där uppvisar några egenheter och anses ha sin egen form. Men vanligtvis förstår ******er och brasilianare varandra bra. Totalt 240 miljoner människor i världen talar _______. Dessutom finns det ungefär 20 kreolska språk som är baserade på _______. _______ räknas idag till världsspråken.