svenska » engelska UK   Imperativ 2


90 [nittio]

Imperativ 2

-

+ 90 [ninety]

+ Imperative 2

Klicka för att se texten:   
svenskaEnglish UK
Raka dig! Sh---! +
Tvätta dig! Wa-- y-------! +
Kamma dig! Co-- y--- h---! +
   
Ring! Ca--! +
Börja! Be---! +
Sluta! St--! +
   
Låt bli det! Le--- i-! +
Säg det! Sa- i-! +
Köp det! Bu- i-! +
   
Var aldrig oärlig! Ne--- b- d--------! +
Var aldrig otrevlig! Ne--- b- n------! +
Var aldrig oartig! Ne--- b- i-------! +
   
Var alltid ärlig! Al---- b- h-----! +
Var alltid trevlig! Al---- b- n---! +
Var alltid artig! Al---- b- p-----! +
   
Hoppas hemresan går bra! Ho-- y-- a----- h--- s-----! +
Var rädda om er! Ta-- c--- o- y-------! +
Kom snart och hälsa på oss igen! Do v---- u- a---- s---! +
   

Bebisar kan lära sig grammatiska regler

Barn växer upp mycket snabbt. Och de lär sig också mycket snabbt! Det har ännu inte undersökts hur barn lär sig. Inlärningsprocesser äger rum automatiskt. Barn märker inte när de lär sig. Icke desto mindre, för varje dag lär de sig mer och mer. Detta märks tydligt i språket. Bebisar kan bara gråta under de första månaderna. När de är ett par månader kan de säga korta ord. Sedan skapas meningar av dessa ord. Så småningom talar barnen sitt modersmål. Tyvärr fungerar det inte så när det gäller vuxna. De behöver böcker eller annat material för att lära sig.

Endast på det viset kan de, till exempel, lära sig grammatiska regler. Men bebisar kan lära sig grammatik så tidigt som vid fyra månaders ålder! Forskare lärde tyska bebisar främmande grammatiska regler För att göra detta, spelade de upp italienska meningar för dem. Dessa meningar innehöll vissa syntaktiska strukturer. Bebisarna lyssnade på de korrekta meningarna i ungefär femton minuter. Efteråt spelades meningarna upp för bebisarna igen. Men den här gången var några av meningarna felaktiga. Medan bebisarna lyssnade på meningarna, mättes deras hjärnvågor. På så vis kunde forskarna identifiera hur hjärnan reagerade på meningarna. Och bebisarna visade olika nivåer av hjärnaktivitet när de hörde meningarna! Fastän de nyss hade lärt sig dem, registrerade de misstagen. Naturligtvis förstår inte bebisar varför vissa meningar är fel. De orienterar sig mot fonetiska mönster. Men det är tillräckligt för att lära sig ett språk - åtminstone för bebisar…
Gissa språket!
Brasiliansk _______ räknas till de romanska språken. Det uppstod ur europeisk _______. Det färdades så långt som till Sydamerika för länge sedan genom Portugals kolonialpolitik. Idag är Brasilien den största ******talande nationen i världen. Ungefär 190 miljoner människor talar brasiliansk _______ som sitt modersmål. Språket har också stort inflytande i andra sydamerikanska länder. Det finns även ett hybridspråk som innehåller _______ och spanska.

Tidigare tenderade Brasilien att använda europeisk _______. Med början på 1930-talet vaknade en ny medvetenhet inom brasiliansk kultur. Brasilianarna var stolta över sitt språk och ville framhäva dess egenheter. Men det gjordes upprepade försök att hålla ihop de två språken. Till exempel gjordes sedan dess en överenskommelse om en gemensam stavning. Idag finns den största skillnanden mellan de två formerna i uttalet. Den brasilianska vokabulären innehåller också några "indianismer" som saknas i Europa. Upptäck detta spännande språk - det är ett av de viktigaste i världen!