svenska » engelska UK   Bisatser med att 1


91 [nittioett]

Bisatser med att 1

-

+ 91 [ninety-one]

+ Subordinate clauses: that 1

Klicka för att se texten:   
svenskaEnglish UK
Vädret blir kanske bättre imorgon. Pe----- t-- w------ w--- g-- b----- t-------. +
Hur vet ni det ? Ho- d- y-- k--- t---? +
Jag hoppas, att det blir bättre. I h--- t--- i- g--- b-----. +
   
Han kommer alldeles säkert. He w--- d--------- c---. +
Är det säkert? Ar- y-- s---? +
Jag vet, att han kommer. I k--- t--- h---- c---. +
   
Han ringer säkert. He--- d--------- c---. +
Verkligen? Re----? +
Jag tror, att han ringer. I b------ t--- h---- c---. +
   
Vinet är säkert gammalt. Th- w--- i- d--------- o--. +
Vet ni det säkert? Do y-- k--- t--- f-- s---? +
Jag antar, att det är gammalt. I t---- t--- i- i- o--. +
   
Vår chef ser bra ut. Ou- b--- i- g-----------. +
Tycker ni? Do y-- t---- s-? +
Jag tycker till och med, att han ser mycket bra ut. I f--- h-- v--- h-------. +
   
Chefen har säkert en vännina. Th- b--- d--------- h-- a g---------. +
Tror ni det verkligen? Do y-- r----- t---- s-? +
Det är mycket möjligt, att han har en väninna. It i- v--- p------- t--- h- h-- a g---------. +
   

Det spanska språket

Det spanska språket hör till världsspråken. Det är modersmål för mer än 380 miljoner människor. Dessutom finns det många människor som talar det som sitt andra språk. Det gör spanskan till ett av de viktigaste språken i världen. Det är också det största av alla romanska språk. Spansktalande kallar sitt språk español eller castellano . Termen castellano avslöjar det spanska språkets ursprung. Det utvecklades från det folkspråk som talades i Kastilien. De flesta spanjorer talade castellano redan på 1700-talet. Idag används termerna español och castellano omväxlande. Men de kan även ha en politisk dimension. Spanskan skingrades av erövringar och kolonisering. Spanska talas även i Västafrika och på Filippinerna.

Men flesta spansktalande människorna bor i Amerika. I Central- och Sydamerika är spanska det dominerande språket. Men antalet spansktalande människor ökar också i USA. Omkring 50 miljoner människor i USA talar spanska. Det är fler än i Spanien! Spanskan i Amerika är annorlunda än den europeiska spanskan. Skillnaderna finns framför allt i ordförrådet och grammatiken. I Amerika, till exempel, används ett annat preteritum. Det finns också många skillnader i vokabulären. Vissa ord används bara i Amerika, andra bara i Spanien. Men spanskan är inte ens enhetlig i Amerika. Det finns många olika varianter av amerikansk spanska. Efter engelskan, är spanskan det mest inlärda utländska språket i världen. Och det kan läras in relativt snabbt. Vad väntar du på? - ¡Vamos!
Gissa språket!
_______ räknas till de östromanska språken. Det är modersmål för cirka 30 miljoner människor. Dessa människor bor först och främst i ******ien och Moldavien. _______ är också det officiella språket i republiken Moldavien. Men det finns också betydande ******sktalande samhällen i Serbien och Ukraina. _______ uppstod ur latinet. Romarna uppehöll tidigare två provinser i regionen runt Donau.

_______n är närmast besläktad med italienskan. Därför kan ******er förstå italienare mycket bra för det mesta. Motsatsen är inte alltid fallet. Detta beror på det faktum att _______ innehåller många slaviska ord. Fonologin påverkades av närliggande slaviska språkområden. Som ett resultat har det _______ alfabetet ett fåtal specialsymboler. _______ skrivs som det talas. Och det uppvisar fortfarande många likheter med det forntida latinets struktur… Det är precis det som gör upptäckten av detta språk så spännande!