svenska » engelska UK   Genitiv


99 [nittionio]

Genitiv

-

+ 99 [ninety-nine]

+ Genitive

Klicka för att se texten:   
svenskaEnglish UK
min väninnas katt my g----------- c-t +
min väns hund my b---------- d-g +
mina barns leksaker my c--------- t--s +
   
Det är min kollegas kappa. Th-- i- m- c---------- o-------. +
Det är min kollegas bil. Th-- i- m- c---------- c--. +
Det är mina kollegors arbete. Th-- i- m- c---------- w---. +
   
Knappen på skjortan är borta. Th- b----- f--- t-- s---- i- g---. +
Nyckeln till garaget är borta. Th- g----- k-- i- g---. +
Chefens dator är sönder. Th- b---- c------- i- n-- w------. +
   
Vilka är flickans föräldrar? Wh- a-- t-- g----- p------? +
Hur kommer jag till hennes föräldrars hus? Ho- d- I g-- t- h-- p------- h----? +
Huset ligger vid slutet av gatan. Th- h---- i- a- t-- e-- o- t-- r---. +
   
Vad heter huvudstaden i Schweiz? Wh-- i- t-- n--- o- t-- c------ c--- o- S----------? +
Vad är titeln på boken? Wh-- i- t-- t---- o- t-- b---? +
Vad heter grannarnas barn? Wh-- a-- t-- n---- o- t-- n---------- / n--------- (a-.) c-------? +
   
När börjar barnens skollov? Wh-- a-- t-- c--------- h-------? +
När är läkarens mottagningstider? Wh-- a-- t-- d------- c----------- t----? +
När är museets öppettider? Wh-- t--- i- t-- m----- o---? +
   

Bättre koncentration = bättre lärande

När vi lär oss måste vi koncentrera oss. All uppmärksamhet måste riktas på en sak. Förmågan att koncentrera sig är inte inbyggd. Först måste vi lära oss att koncentrera oss. Detta inträffar vanligen på dagis eller i skolan. Vid sex års ålder kan barn koncentrera sig i ungefär 15 minuter. Tonåringar från 14 års ålder kan koncentrera sig och arbeta dubbelt så länge. Vuxnas koncentrationsfas varar ungefär 45 minuter. Efter en viss tid krymper koncentrationen. De som studerar förlorar intresset för materialet. De kan också bli trötta eller stressade. Till följd därav blir det svårare att studera. Minnet kan inte behålla materialet lika bra.

Men en person kan öka sin koncentration! Det är mycket viktigt att du har sovit tillräckligt innan du studerar. En person som är trött kan bara koncentrera sig en kort stund. Hjärnan gör fler misstag när vi är trötta. Våra känslor påverkar också vår koncentration. En person som vill studera effektivt bör vara i en neutral sinnesstämning. Alltför många positiva eller negativa känslor försvårar framgången. Naturligtvis kan en person inte alltid kontrollera sina känslor. Men du kan försöka att ignorera dem när du studerar. En person som vill koncentrera sig måste vara motiverad. Vi måste alltid ha ett mål i sikte när vi studerar. Först då är vår hjärna redo att koncentrera sig. En lugn omgivning är också viktig för god koncentration. Och: Du bör också dricka mycket vatten när du studerar; det håller dig vaken. En person som har allt detta i åtanke kommer säkerligen att vara koncentrerad längre!
Gissa språket!
******iska är modersmål för cirka 75 miljoner människor. Det räknas till de dravidiska språken. ******iska talas först och främst i sydöstra Indien. Det är det tredje mest talade språket i Indien efter hindi och bengaliska. Tidigare var skriven och talad ******iska mycket olika. Man kunde nästan säga att det var två olika språk. Sedan moderniserades skriftspråket så att det kan användas överallt.

******iska är uppdelat på många dialekter, men de norra anses vara speciellt rena. Uttalet är inte så lätt. Det bör definitivt övas med en person som talar språket som modersmål. ******iska skrivs med sin egen skrift. Det är en hybrid av ett alfabet och stavelseskrift. Ett kännetecken i skriften är de många runda formerna. De är typiska för södra Indiens skrifter. Lär dig ******iska - det finns så mycket att upptäcka!