Libri i frazës

sq Orёt   »   cs Časové údaje

8 [tetё]

Orёt

Orёt

8 [osm]

Časové údaje

Mund të klikoni në çdo bosh për të parë tekstin ose:   
Shqip Çekisht Luaj Më shumë
Mё falni! Pr------! Promiňte! 0
Sa ёshtё ora, ju lutem? Ko--- j- h----- p-----? Kolik je hodin, prosím? 0
Faleminderit shumё. Dě---- m--------. Děkuji mnohokrát. 0
Ёshtё ora njё. Je j---- h-----. Je jedna hodina. 0
Ёshtё ora dy. Js-- d-- h-----. Jsou dvě hodiny. 0
Ёshtё ora tre. Js-- t-- h-----. Jsou tři hodiny. 0
Ёshtё ora katёr. Js-- č---- h-----. Jsou čtyři hodiny. 0
Ёshtё ora pesё. Je p-- h----. Je pět hodin. 0
Ёshtё ora gjashtё. Je š--- h----. Je šest hodin. 0
Ёshtё ora shtatё. Je s--- h----. Je sedm hodin. 0
Ёshtё ora tetё. Je o-- h----. Je osm hodin. 0
Ёshtё ora nёntё. Je d---- h----. Je devět hodin. 0
Ёshtё ora dhjetё. Je d---- h----. Je deset hodin. 0
Ёshtё ora njёmbёdhjetё. Je j------- h----. Je jedenáct hodin. 0
Ёshtё ora dymbёdhjetё. Je d------ h----. Je dvanáct hodin. 0
Njё minutё ka gjashtёdhjetё sekonda. Je--- m----- m- š------ s-----. Jedna minuta má šedesát sekund. 0
Njё orё ka gjashtёdhjetё minuta. Je--- h----- m- š------ m----. Jedna hodina má šedesát minut. 0
Njё ditё ka njёzetekatёr orё. Je--- d-- m- d----- č---- h----. Jeden den má dvacet čtyři hodin. 0

Familjet gjuhësore

Rreth 7000 milion njerëz jetojnë në tokë. Dhe ata flasin rreth 7000 gjuhë të ndryshme! Si njerëzit, gjuhët gjithashtu mund të jenë të lidhura. Kjo do të thotë se ato e kanë origjinën nga e njëjta rrënjë e përbashkët. Por ka edhe gjuhë që janë plotësisht të izoluara. Ato nuk janë të lidhura gjenetikisht me asnjë gjuhë tjetër. Në Evropë, për shembull, baskishtja konsiderohet si një gjuhë e izoluar. Por shumica e gjuhëve kanë “prindër”, “fëmijë” ose “motra dhe vëllezër”. Ato i përkasin një familje gjuhësore të caktuar. Sesa të ngjashme janë gjuhët mund ta dalloni nga krahasimet. Gjuhëtarët tani kanë rreth 300 njësi gjenetike. Kjo përfshin 180 familje që përbëhen nga më shumë se një gjuhë. Pjesa tjetër përbën 120 gjuhë të izoluara. Familja më e madhe gjuhësore është ajo indo-evropiane. Përbëhet nga rreth 280 gjuhë. Ku përfshihen gjuhët romake, gjermanike dhe sllave. Ka më shumë se 3000 milion folës në të gjithë kontinentet! Familja gjuhësore sino-tibetan është mbizotëruese në Azi. Ajo ka më shumë se 1300 milion folës. Gjuha kryesore sino-tibetane është kinezishtja. Familja e tretë më e madhe gjuhësore është në Afrikë. Është emëruar pas zonës së përhapjes Niger-Kongo Ajo ka “vetëm” rreth 350 milion folës. Suahili është gjuha më e rëndësishme në këtë familje gjuhësore. Në shumicën e rasteve: sa më e afërt marrëdhënia, aq më i mirë mirëkuptimi. Njerëzit që flasin gjuhë të lidhura e kuptojnë mirë njëri-tjetrin. Ata mund ta mësojnë gjuhën tjetër relativisht shpejt. Pra, mësoni gjuhë - bashkimet familjare janë gjithmonë të këndshme!