Libri i frazës

sq Orёt   »   ko 시간

8 [tetё]

Orёt

Orёt

8 [여덟]

8 [yeodeolb]

시간

[sigan]

Mund të klikoni në çdo bosh për të parë tekstin ose:   
Shqip Koreanisht Luaj Më shumë
Mё falni! 실례---! 실례합니다! 0
si-----------!sillyehabnida!
Sa ёshtё ora, ju lutem? 지금 몇 시--? 지금 몇 시예요? 0
ji---- m----- s-----?jigeum myeoch siyeyo?
Faleminderit shumё. 정말 고----. 정말 고맙습니다. 0
je------ g------------.jeongmal gomabseubnida.
Ёshtё ora njё. 한 시--. 한 시예요. 0
ha- s-----.han siyeyo.
Ёshtё ora dy. 두 시--. 두 시예요. 0
du s-----.du siyeyo.
Ёshtё ora tre. 세 시--. 세 시예요. 0
se s-----.se siyeyo.
Ёshtё ora katёr. 네 시--. 네 시예요. 0
ne s-----.ne siyeyo.
Ёshtё ora pesё. 다섯 시--. 다섯 시예요. 0
da---- s-----.daseos siyeyo.
Ёshtё ora gjashtё. 여섯 시--. 여섯 시예요. 0
ye----- s-----.yeoseos siyeyo.
Ёshtё ora shtatё. 일곱 시--. 일곱 시예요. 0
il--- s-----.ilgob siyeyo.
Ёshtё ora tetё. 여덟 시--. 여덟 시예요. 0
ye------ s-----.yeodeolb siyeyo.
Ёshtё ora nёntё. 아홉 시--. 아홉 시예요. 0
ah-- s-----.ahob siyeyo.
Ёshtё ora dhjetё. 열 시--. 열 시예요. 0
ye-- s-----.yeol siyeyo.
Ёshtё ora njёmbёdhjetё. 열한 시--. 열한 시예요. 0
ye----- s-----.yeolhan siyeyo.
Ёshtё ora dymbёdhjetё. 열 두 시--. 열 두 시예요. 0
ye-- d- s-----.yeol du siyeyo.
Njё minutё ka gjashtёdhjetё sekonda. 일 분- 육- 초--. 일 분은 육십 초예요. 0
il b------ y----- c------.il bun-eun yugsib choyeyo.
Njё orё ka gjashtёdhjetё minuta. 한 시-- 육- 분---. 한 시간은 육십 분이에요. 0
ha- s-------- y----- b-------.han sigan-eun yugsib bun-ieyo.
Njё ditё ka njёzetekatёr orё. 하루- 이-- 시----. 하루는 이십사 시간이에요. 0
ha------ i----- s---------.haluneun isibsa sigan-ieyo.

Familjet gjuhësore

Rreth 7000 milion njerëz jetojnë në tokë. Dhe ata flasin rreth 7000 gjuhë të ndryshme! Si njerëzit, gjuhët gjithashtu mund të jenë të lidhura. Kjo do të thotë se ato e kanë origjinën nga e njëjta rrënjë e përbashkët. Por ka edhe gjuhë që janë plotësisht të izoluara. Ato nuk janë të lidhura gjenetikisht me asnjë gjuhë tjetër. Në Evropë, për shembull, baskishtja konsiderohet si një gjuhë e izoluar. Por shumica e gjuhëve kanë “prindër”, “fëmijë” ose “motra dhe vëllezër”. Ato i përkasin një familje gjuhësore të caktuar. Sesa të ngjashme janë gjuhët mund ta dalloni nga krahasimet. Gjuhëtarët tani kanë rreth 300 njësi gjenetike. Kjo përfshin 180 familje që përbëhen nga më shumë se një gjuhë. Pjesa tjetër përbën 120 gjuhë të izoluara. Familja më e madhe gjuhësore është ajo indo-evropiane. Përbëhet nga rreth 280 gjuhë. Ku përfshihen gjuhët romake, gjermanike dhe sllave. Ka më shumë se 3000 milion folës në të gjithë kontinentet! Familja gjuhësore sino-tibetan është mbizotëruese në Azi. Ajo ka më shumë se 1300 milion folës. Gjuha kryesore sino-tibetane është kinezishtja. Familja e tretë më e madhe gjuhësore është në Afrikë. Është emëruar pas zonës së përhapjes Niger-Kongo Ajo ka “vetëm” rreth 350 milion folës. Suahili është gjuha më e rëndësishme në këtë familje gjuhësore. Në shumicën e rasteve: sa më e afërt marrëdhënia, aq më i mirë mirëkuptimi. Njerëzit që flasin gjuhë të lidhura e kuptojnë mirë njëri-tjetrin. Ata mund ta mësojnë gjuhën tjetër relativisht shpejt. Pra, mësoni gjuhë - bashkimet familjare janë gjithmonë të këndshme!