Libri i frazës

sq Pije   »   he ‫משקאות‬

12 [dymbёdhjetё]

Pije

Pije

‫12 [שתים עשרה]‬

12 [shteym essreh]

‫משקאות‬

[mashqa'ot]

Mund të klikoni në çdo bosh për të parë tekstin ose:   

Shqip Hebraisht Luaj Më shumë
Unё pi çaj. ‫א-- ש--- ת-.‬ ‫אני שותה תה.‬ 0
ni s-----/s----- t--.ni shoteh/shotah teh.
Unё pi kafe. ‫א-- ש--- ק--.‬ ‫אני שותה קפה.‬ 0
ni s-----/s----- q----.ni shoteh/shotah qafeh.
Unё pi ujё mineral. ‫א-- ש--- מ-- מ-------.‬ ‫אני שותה מים מינרליים.‬ 0
ni s-----/s----- m--- m---------.ni shoteh/shotah maim mineraliim.
   
A e pi çajin me limon? ‫א- / ה ש--- ת- ע- ל----?‬ ‫את / ה שותה תה עם לימון?‬ 0
at--/a- s-----/s----- t-- i- l----?atah/at shoteh/shotah teh im limon?
A e pi kafenё me sheqer? ‫א- / ה ש--- ק-- ע- ס---?‬ ‫את / ה שותה קפה עם סוכר?‬ 0
at--/a- s-----/s----- q---- i- s----?atah/at shoteh/shotah qafeh im sukar?
A e pi ujin me akull? ‫א- / ה ש--- מ-- ע- ק--?‬ ‫את / ה שותה מים עם קרח?‬ 0
at--/a- s-----/s----- m--- i- q----?atah/at shoteh/shotah maim im qerax?
   
Kёtu bёhet njё festë. ‫י- פ- מ----.‬ ‫יש פה מסיבה.‬ 0
ye-- p-- m------.yess poh mesibah.
Njerёzit pijnё shampanjё. ‫ה----- ש---- ש-----.‬ ‫האנשים שותים שמפניה.‬ 0
ha-------- s----- s---------.ha'anashim shotim shampaniah.
Njerёzit pijnё verё dhe birrё. ‫ה----- ש---- י-- ו----.‬ ‫האנשים שותים יין ובירה.‬ 0
ha-------- s----- y--- u-----.ha'anashim shotim yain ubirah.
   
A pi alkool? ‫א- / ה ש--- א------?‬ ‫את / ה שותה אלכוהול?‬ 0
at--/a- s-----/s----- a------?atah/at shoteh/shotah alkohol?
A pi uiski? ‫א- / ה ש--- ו----?‬ ‫את / ה שותה ויסקי?‬ 0
at--/a- s-----/s----- w----?atah/at shoteh/shotah wisqi?
A pi kola me rum? ‫א- / ה ש--- ק--- ע- ר--?‬ ‫את / ה שותה קולה עם רום?‬ 0
at--/a- s-----/s----- q---- i- r--?atah/at shoteh/shotah qolah im rum?
   
Shampanja nuk mё pёlqen. ‫א-- ל- א--- / ת ש-----.‬ ‫אני לא אוהב / ת שמפניה.‬ 0
an- l- o---/o----- s---------.ani lo ohev/ohevet shampaniah.
Vera nuk mё pёlqen. ‫א-- ל- א--- / ת י--.‬ ‫אני לא אוהב / ת יין.‬ 0
an- l- o---/o----- y---.ani lo ohev/ohevet yain.
Birra nuk mё pёlqen. ‫א-- ל- א--- / ת ב---.‬ ‫אני לא אוהב / ת בירה.‬ 0
an- l- o---/o----- b----.ani lo ohev/ohevet birah.
   
Bebi do qumёsht. ‫ה----- א--- ל---- ח--.‬ ‫התינוק אוהב לשתות חלב.‬ 0
ha----- o--- l------ x----.hatinoq ohev lishtot xalav.
Fёmija do kakao dhe lёng molle. ‫ה--- א--- ש--- ו--- ת-----.‬ ‫הילד אוהב שוקו ומיץ תפוחים.‬ 0
ha----- o--- s---- u---- t------.hayeled ohev shoqo umits tapuxim.
Gruaja do lёng portokalli dhe lёng qitroje. ‫ה---- א---- מ-- ת----- ו--- א-------.‬ ‫האישה אוהבת מיץ תפוזים ומיץ אשכוליות.‬ 0
ha------ o----- m--- t------ u---- e--------.ha'ishah ohevet mits tapuzim umits eshkoliot.
   

Shenjat si gjuhë

Njerëzit krijuan gjuhë për të komunikuar. Të shurdhët ose personat me probleme të dëgjimit kanë një gjuhë të tyren. Kjo është gjuha e shenjave, gjuha themelore e të gjithë njerëzve të shurdhër. Ajo përbëhet nga shenja të kombinuara. Prandaj ajo është një gjuhë vizuale, pra, “e dukshme”. A kuptohet gjuha e shenjave në një nivel ndërkombëtar? Jo, edhe për shenjat ka gjuhë të ndryshme kombëtare. Çdo vend ka gjuhën e tij të shenjave. Ajo është e ndikuar nga kultura e atij vendi. Sepse gjuha zhvillohet gjithnjë nga kultura. Kjo vlen edhe për gjuhët qe nuk fliten. Sidoqoftë, ekziston një gjuhë ndërkombëtare e shenjave. Por shenjat e saj janë më të komplikuara. Gjithsesi, gjuhët kombëtare të shenjave janë të ngjashme. Shumë shenja janë ikonike. Ato bazohen në formën e sendeve që përfaqësojnë. Gjuha më e përhapur e shenjave është gjuha amerikane e shenjave. Gjuhët e shenjave njihen si gjuhë në kuptimin e plotë të fjalës. Ato kanë gramatikën e tyre. Edhe pse është e ndryshme nga gramatika e gjuhëve të folura. Kjo është arsyeja pse gjuha e shenjave nuk mund të përkthehet fjalë për fjalë. Sidoqoftë, ka interpretues të gjuhës së shenjave. Me gjuhën e shenjave, informacioni transmetohet në mënyrë simultane. Kjo do të thotë se një shenjë e vetme mund të shprehë një fjali të tërë. Në gjuhën e shenjave ka gjithashtu dialekte. Veçoritë rajonale kanë shenjat e tyre. Dhe çdo gjuhë e shenjave ka intonacionin e vet. Kjo vlen edhe për shenjat: aksenti ynë tregon origjinën tonë.