Libri i frazës

sq Veprimtaritё   »   fr Les activités

13 [trembёdhjetё]

Veprimtaritё

Veprimtaritё

13 [treize]

Les activités

Zgjidhni se si dëshironi të shihni përkthimin:   
Shqip Frëngjisht Luaj Më shumë
Çfarё bёn Marta? Qu- f-i- ---th--? Que fait Marthe ? Q-e f-i- M-r-h- ? ----------------- Que fait Marthe ? 0
Ajo punon nё zyrё. E-l- ----a--l- d-ns -- -u--a-. Elle travaille dans un bureau. E-l- t-a-a-l-e d-n- u- b-r-a-. ------------------------------ Elle travaille dans un bureau. 0
Ajo punon nё kompjuter. E--------a-lle-s---un-o-----te-r. Elle travaille sur un ordinateur. E-l- t-a-a-l-e s-r u- o-d-n-t-u-. --------------------------------- Elle travaille sur un ordinateur. 0
Ku ёshtё Marta? Où est M---h- ? Où est Marthe ? O- e-t M-r-h- ? --------------- Où est Marthe ? 0
Nё kinema. Au-----ma. Au cinéma. A- c-n-m-. ---------- Au cinéma. 0
Ajo po shikon njё film. El---re--r-e -- fi-m. Elle regarde un film. E-l- r-g-r-e u- f-l-. --------------------- Elle regarde un film. 0
Çfarё bёn Peteri? Qu- f--t -i-----? Que fait Pierre ? Q-e f-i- P-e-r- ? ----------------- Que fait Pierre ? 0
Ai studion nё universitet. Il--t--ie - -’-n-ve-s--é. Il étudie à l’université. I- é-u-i- à l-u-i-e-s-t-. ------------------------- Il étudie à l’université. 0
Ai studion gjuhё te huaja. I- -t--ie--es--a-g--s. Il étudie les langues. I- é-u-i- l-s l-n-u-s- ---------------------- Il étudie les langues. 0
Ku ёshtё Peteri? O- est Pi-r---? Où est Pierre ? O- e-t P-e-r- ? --------------- Où est Pierre ? 0
Nё kafene. A- ---é. Au café. A- c-f-. -------- Au café. 0
Ai pi kafe. Il -o-t-d----f-. Il boit du café. I- b-i- d- c-f-. ---------------- Il boit du café. 0
Ku shkoni me qejf? O- --m--t-ils -l-er-? Où aiment-ils aller ? O- a-m-n---l- a-l-r ? --------------------- Où aiment-ils aller ? 0
Nё koncert. Au ---ce--. Au concert. A- c-n-e-t- ----------- Au concert. 0
Ata dёgjojnё me kёnaqёsi muzikё. Il--a--e-- -c--te--de l--mu--qu-. Ils aiment écouter de la musique. I-s a-m-n- é-o-t-r d- l- m-s-q-e- --------------------------------- Ils aiment écouter de la musique. 0
Ku nuk shkoni me qejf? O- n--iment-il- --s-al-e- ? Où n’aiment-ils pas aller ? O- n-a-m-n---l- p-s a-l-r ? --------------------------- Où n’aiment-ils pas aller ? 0
Nё disko. Da-s-les-d--cothè--e-. Dans les discothèques. D-n- l-s d-s-o-h-q-e-. ---------------------- Dans les discothèques. 0
Atyre nuk u pёlqen tё kёrcejnё. Ils n-aim--- pa- danse-. Ils n’aiment pas danser. I-s n-a-m-n- p-s d-n-e-. ------------------------ Ils n’aiment pas danser. 0

Gjuhët kreole

A e dini se gjermanishtja flitet edhe në Paqësorin e Jugut? Kjo është absolutisht e vërtetë! Unserdeutsch flitet në një pjesë të Papua Guinesë së Re dhe Australisë. Është një gjuhë kreole. Gjuhët kreole lindin nga situata të kontaktit gjuhësor. Kjo ndodh në rastet kur disa gjuhë të ndryshme takohen me njëra tjetrën. Shumë gjuhë kreole tani janë pothuajse në zhdukje. Sidoqoftë, në të gjithë botën, 15 milion njerëz ende flasin një gjuhë kreole Gjuhët kreole janë gjithmonë gjuhë amtare. Kjo është e ndryshme tek gjuhët pidgin. Gjuhët pidgin janë forma shumë të reduktuara gjuhësore. Ato shërbejnë vetëm për komunikim shumë të thjeshtë. Shumica e gjuhëve kreole e kanë origjinën në periudhën koloniale. Prandaj gjuhët kreole shpesh bazohen në gjuhët evropiane. Një shenjë dalluese e gjuhëve kreole është fjalori i kufizuar. Gjuhët kreole kanë gjithashtu sistemin e tyre fonetik. Gramatika e gjuhëve kreole është thjeshtuar shumë. Rregullat e ndërlikuara thjesht injorohen nga folësit. Çdo gjuhë kreole është një pjesë e rëndësishme e identitetit kombëtar. Kjo është arsyeja pse ka shumë letërsi të shkruar në gjuhë kreole. Gjuhëtarët janë veçanërisht të interesuar për gjuhët kreole. Pasi ato tregojnë sesi gjuhët zhvillohen dhe shuhen përsëri. Tek gjuhët kreole është e mundur të studiohet zhvillimi i gjuhës. Ato gjithashtu dëshmojnë se gjuha mund të ndryshojë dhe të përshtatet. Disiplina që studion gjuhët kreole quhet kreolistikë. Një nga fjalitë më të njohura në gjuhën kreole vjen nga Xhamajka. Bob Marley e bëri atë të famshme në të gjithë botën – a e dini cila është? Është, No woman, no cry! (= No, woman, don't cry!)