Libri i frazës

sq Ngjyrat   »   ku Colors

14 [katёrmbёdhjetё]

Ngjyrat

Ngjyrat

14 [çardeh]

Colors

Mund të klikoni në çdo bosh për të parë tekstin ose:   

Shqip Kurdisht (Kurmanjisht) Luaj Më shumë
Bora ёshtё e bardhё. Be-- s-- y-. Berf spî ye. 0
Dielli ёshtё i verdhё. Ta- z-- e. Tav zer e. 0
Portokalli ёshtё portokalli. Po------ p-------- y-. Porteqal pirteqalî ye. 0
   
Qershia ёshtё e kuqe. Gê--- s-- e. Gêlaz sor e. 0
Qielli ёshtё blu. Ez--- ş-- e. Ezman şîn e. 0
Bari ёshtë i gjelbërt. Çî--- k--- e. Çîmen kesk e. 0
   
Toka ёshtё kafe. Ax q------ y-. Ax qehweyî ye. 0
Reja ёshtё gri. Ew- g--- e. Ewr gewr e. 0
Rrotat janё tё zeza. La---- r-- i-. Lastîk reş in. 0
   
Çfarё ngjyre ёshtё bora? E bardhё. Re--- b---- ç- y-? S--. Rengê berfê çi ye? Spî. 0
Çfarё ngjyre ёshtё dielli? I verdhё. Re--- t--- ç- y-? Z--. Rengê tavê çi ye? Zer. 0
Çfarё ngjyre ёshtё portokalli? Portokalli. Re--- p-------- ç- y-? P--------. Rengê porteqalê çi ye? Pirteqalî. 0
   
Çfarё ngjyre ёshtё qershia? E kuqe. Re--- g----- ç- y-? S--. Rengê gêlazê çi ye? Sor. 0
Çfarё ngjyre ёshtё qielli? Blu. Re--- e---- ç- y-? Ş--. Rengê ezmên çi ye? Şîn. 0
Çfarё ngjyre ёshtё bari? I gjelbërt. Re--- ç----- ç- y-?K---. Rengê çîmenê çi ye?Kesk. 0
   
Çfarё ngjyre ёshtё toka? Kafe. Ax b- ç- r---- y-? Q-----î Ax bi çi rengî ye? Qehweyî 0
Çfarё ngjyre ёshtё reja? Gri. Re--- e---- ç- y-? G---. Rengê ewran çi ye? Gewr. 0
Çfarё ngjyre janё rrotat? Tё zeza. La---- b- ç- r---- n-? R--. Lastîk bi çi rengî ne? Reş. 0
   

Gratë flasin ndryshe nga burrat

Të gjithë e dimë se gratë dhe burrat janë të ndryshëm. Por, a e dinit se ata gjithashtu flasin ndryshe? Studime të shumta e kanë treguar këtë. Gratë përdorin modele të ndryshme gjuhësore nga burrat. Ato shpesh shprehen në një mënyrë më indirekte dhe më të rezervuar. Burrat, nga ana tjetër, kryesisht përdorin një gjuhë të drejtpërdrejtë dhe të qartë. Por, temat për të cilat ata flasin janë gjithashtu të ndryshme. Burrat flasin më tepër për lajmet, ekonominë ose sportet. Gratë preferojnë çështjet sociale siç janë familja ose shëndeti. Burrat pëlqejnë të flasin për fakte. Gratë preferojnë të flasin për njerëzit. Është e habitshme që gratë përpiqen të flasin një gjuhë “të dobët”. Kjo do të thotë se ato shprehen me më shumë kujdes dhe edukatë. Gratë bëjnë edhe më shumë pyetje. Në këtë mënyrë ato ndoshta kërkojnë të krijojnë harmoni dhe të shmangin konfliktin. Për më tepër, gratë kanë një fjalor shumë më të gjerë për ndjenjat. Biseda është shpesh një lloj kompeticioni për burrat. Gjuha e tyre është dukshëm më provokuese dhe agresive. Dhe burrat flasin shumë më pak fjalë në ditë sesa gratë. Disa studiues pohojnë se kjo është për shkak të strukturës së trurit. Pasi truri i grave është i ndryshëm nga i burrave. Kjo do të thotë se edhe qendrat e tyre gjuhësore janë të strukturuara ndryshe. Por, ndoshta ka faktorë të tjerë që ndikojnë në gjuhën tonë. Shkenca nuk ka hulumtuar për një kohë të gjatë në këtë fushë. Sidoqoftë, gratë dhe burrat nuk flasin gjuhë krejtësisht të ndryshme. Keqkuptimet nuk duhet të ndodhin. Ka shumë strategji për një komunikim të suksesshëm. Më e thjeshta është: dëgjoni më mirë!