Libri i frazës

Nё kuzhinё   »   Dans la cuisine

19 [nёntёmbёdhjetё]

Nё kuzhinё

Nё kuzhinё

19 [dix-neuf]

+

Dans la cuisine

Mund të klikoni në çdo bosh për të parë tekstin ose:   

Shqip Frëngjisht Luaj Më shumë
E ke kuzhinёn tё re? As--- u-- n------- c------ ? As-tu une nouvelle cuisine ? 0 +
Çfarё do tё gatuash sot? Qu- v------ c------- a---------- ? Que veux-tu cuisiner aujourd’hui ? 0 +
Gatuan me korent apo me gaz? Ta c--------- e------- é--------- o- a- g-- ? Ta cuisinière est-elle électrique ou au gaz ? 0 +
     
A ti pres qepёt? Ve----- q-- j- c---- l-- o------ ? Veux-tu que je coupe les oignons ? 0 +
A ti qёroj patatet? Ve----- q-- j-------- l-- p----- d- t---- ? Veux-tu que j’épluche les pommes de terre ? 0 +
A ta laj sallatёn? Ve----- q-- j- l--- l- s----- ? Veux-tu que je lave la salade ? 0 +
     
Ku jane gotat? Où s--- l-- v----- ? Où sont les verres ? 0 +
Ku janё enёt? Où e-- l- s------ ? Où est le service ? 0 +
Ku ёshtё kompleti? Où s--- l-- c------- ? Où sont les couverts ? 0 +
     
A ke hapёse kanaçesh? As--- u- o---------- ? As-tu un ouvre-boîte ? 0 +
A ke hapёse shishesh? As--- u- d---------- ? As-tu un décapsuleur ? 0 +
A ke tapёxjerrёse? As--- u- t----------- ? As-tu un tire-bouchon ? 0 +
     
Do e gatuash supёn te kjo tenxherja? Pr--------- l- s---- d--- c---- c-------- ? Prépares-tu la soupe dans cette casserole ? 0 +
Do e skuqësh peshkun nё kёtё tigan? Fa----- f---- l- p------ d--- c---- p---- ? Fais-tu frire le poisson dans cette poêle ? 0 +
Do i pjekёsh perimet te ky gril? Fa----- g------ l-- l------ s-- c- b------- ? Fais-tu griller les légumes sur ce barbecue ? 0 +
     
Unё shtroj tavolinёn. Je m--- l- t----. Je mets la table. 0 +
Kёtu janё thikat, pirunjtё dhe lugёt. Vo--- l-- c-------- l-- f---------- e- l-- c--------. Voici les couteaux, les fourchettes et les cuillères. 0 +
Kёtu janё gotat, pjatat dhe picetat. Vo--- l-- v------ l-- a-------- e- l-- s---------. Voici les verres, les assiettes et les serviettes. 0 +
     

Të mësuarit dhe llojet e të mësuarit

Kush përparon pak në të mësuar, ndoshta mëson në mënyrë të gabuar. Kjo do të thotë se ai nuk po mëson në mënyrën që i përshtatet tipit të tij. Në përgjithësi ekzistojnë katër lloje të mësuari. Këto lloje të mësuari kanë të bëjnë me organet shqisore. Ekzistojnë lloje të mësuarit dëgjimor, vizual, komunikativ dhe motorik. Nxënësit e llojit dëgjimor , mësojnë më mirë atë që dëgjojnë. Për shembull, ata mund të mbajnë mend më mirë një melodi. Kur mësojnë ata lexojnë me zë dhe mësojnë fjalorin me zë të lartë po ashtu. Këta janë njerëz që shpesh flasin me veten e tyre. CD-të ose ligjëratat mbi temën janë të dobishëm për ta. Nxënësi i llojit vizual , mëson më mirë atë që shikon. Për të, është e rëndësishme leximi i informacionit. Gjatë të mësuarit ai mban shumë shënime. Atij gjithashtu i pëlqen të mësojë me figura, tabela dhe letra shënimesh. Ky lloj, lexon shumë dhe ëndërron shpesh dhe me ngjyra. Në një mjedis të bukur, mund të mësojë më mirë. Lloji komunikativ preferon bisedat dhe diskutimet. Ai ka nevojë për ndërveprim dhe dialog me të tjerët. Gjatë orës së mësimit shtron shumë pyetje dhe i pëlqen të mësojë në grup. Lloji motorik mëson përmes lëvizjes. Ai preferon metodën learning by doing dhe dëshiron të provojë gjithçka. Gjatë të mësuarit i pëlqen të jetë aktiv fizikisht ose të përtypë çamçakëz. Ai nuk dëshiron teori, por eksperimente. E rëndësishme është që pothuajse të gjithë njerëzit janë një përzierje e këtyre llojeve. Pra, nuk ka njeri që përfaqëson një lloj të vetëm. Kjo është arsyeja pse ne mësojmë më mirë kur i përfshijmë të gjitha organet tona shqisore. Atëherë truri ynë aktivizohet në shumë mënyra dhe ruan mirë përmbajtjen e re. Dëgjoni, lexoni dhe diskutoni fjalorin! Dhe pastaj luani sport!