Libri i frazës

sq Bisedё e shkurtёr 2   »   he ‫שיחת חולין 2‬

21 [njёzetenjё]

Bisedё e shkurtёr 2

Bisedё e shkurtёr 2

‫21 [עשרים ואחת]‬

21 [essrim w\'axat]

‫שיחת חולין 2‬

[ssixat xulin 2]

Mund të klikoni në çdo bosh për të parë tekstin ose:   

Shqip Hebraisht Luaj Më shumë
Nga vini? ‫מ---- א- / ה?‬ ‫מהיכן את / ה?‬ 0
me------- a---/a-?meheykhan atah/at?
Nga Bazeli. ‫מ----.‬ ‫מבאזל.‬ 0
mi------.miba'zel.
Bazeli ndodhet nё Zvicёr. ‫ב--- נ---- ב------.‬ ‫באזל נמצאת בשווייץ.‬ 0
ba---- n------- b--------.ba'zel nimtse't bishwayts.
   
A mund t’ju prezantoj me zotin Myler? ‫ת--- / י ל- ל---- ל- א- מ- מ---?‬ ‫תרשה / י לי להציג לך את מר מילר?‬ 0
ta-----/t----- l- l------- l----/l--- e- m-- m----?tarsheh/tarshi li l'hatsig lekha/lakh et mar miler?
Ai ёshtё i huaj. ‫ה-- ל- מ---.‬ ‫הוא לא מכאן.‬ 0
hu l- m-----.hu lo mika'n.
Ai flet disa gjuhё. ‫ה-- ד--- ש--- ר---.‬ ‫הוא דובר שפות רבות.‬ 0
hu d---- s----- r----.hu dover ssafot rabot.
   
Ёshtё hera e parё qe jeni kёtu? ‫ז- ה--- ה------ ש-- / ה כ--?‬ ‫זו הפעם הראשונה שאת / ה כאן?‬ 0
zo h------ h---------- s-------/s----- k---?zo hapa'am hari'shonah she'atah/she'at ka'n?
Jo, vitin e kaluar isha kёtu. ‫ל-- ה---- כ-- כ-- ב--- ש----.‬ ‫לא, הייתי כאן כבר בשנה שעברה.‬ 0
lo- h---- k--- k--- b------- s-------.lo, haiti ka'n kvar bashanah sh'avrah.
Por vetёm pёr njё javё. ‫א-- ש--- א-- ב---.‬ ‫אבל שבוע אחד בלבד.‬ 0
av-- s------ e--- b-----.aval shavu'a exad bilvad.
   
A ju pёlqen kёtu te ne? ‫ו--- מ--- ח- ב----- / י-- ל---- כ--?‬ ‫ואיך מוצא חן בעיניך / ייך להיות כאן?‬ 0
w'---- m---- x-- b--------- l----- k---?w'eykh mutse xen b'eyneykha lihiot ka'n?
Shumё mirё. Njerёzit janё tё sjellshёm. ‫מ---. ה----- נ----- מ---.‬ ‫מאוד. האנשים נחמדים מאוד.‬ 0
me---. h--------- n------- m----.me'od. ha'anashim n'xmadim me'od.
Dhe natyra mё pёlqen shumё. ‫ו-- ה--- מ--- ח- ב----.‬ ‫וגם הנוף מוצא חן בעיני.‬ 0
w'--- h---- m---- x-- b-------.w'gam hanof mutse xen be'eynai.
   
Çfarё profesioni keni? ‫ב-- א- / ה ע--- / ת? / מ- ה----- ש--?‬ ‫במה את / ה עוסק / ת? / מה המקצוע שלך?‬ 0
b'--- a---/a- o---/o-----? m-- h--------- s------?b'meh atah/at oseq/oseqet? mah hamiqtso'a shelakh?
Jam pёrkthyes. ‫א-- מ---- / מ-.‬ ‫אני מתרגם / מת.‬ 0
an- m-------/m---------.ani metargem/metargemet.
Unё pёrkthej libra. ‫א-- מ---- / מ- ס----.‬ ‫אני מתרגם / מת ספרים.‬ 0
an- m-------/m--------- s-----.ani metargem/metargemet sfarim.
   
Vetёm jeni kёtu? ‫א- / ה ל-- כ--?‬ ‫את / ה לבד כאן?‬ 0
at--/a- l---- k---?atah/at levad ka'n?
Jo, gruaja ime / burri im ёshtё gjithashtu kёtu. ‫ל-- ג- א--- / ב--- כ--.‬ ‫לא, גם אשתי / בעלי כאן.‬ 0
lo- g-- i----/b----- k---.lo, gam ishti/ba'ali ka'n.
Dhe atje janё tё dy fёmijёt e mi. ‫ו-- ש-- ה----- ש--.‬ ‫ושם שני הילדים שלי.‬ 0
w'---- s---- h-------- s----.w'sham shney hayeledim sheli.
   

Gjuhët romake

700 milion njerëz flasin një gjuhë romake si gjuhën e tyre amtare. Kjo e bën grupin e gjuhëve romake një nga më të rëndësishmit në të gjithë botën. Gjuhët romake janë pjesë e familjes së gjuhëve indo-evropiane. Të gjitha gjuhët romake e kanë origjinën nga latinishtja. Kjo do të thotë se ato janë pasardhëse të gjuhës së Romës. Baza e të gjitha gjuhëve romake ishte latinishtja vulgare. Me këtë nënkuptohet latinishtja e folur në antikitetin e vonë. Latinishtja vulgare u përhap në të gjithë Evropën përmes pushtimeve romake. Nga ku u zhvilluan më pas gjuhët dhe dialektet romake. Vetë latinishtja është gjuhë italike. Ka gjithsej rreth 15 gjuhë romake. Numri i saktë është i vështirë për t'u përcaktuar. Shpesh është e paqartë nëse ekzistojnë gjuhë të pavarura apo vetëm dialekte. Me kalimin e kohës disa gjuhë romake janë zhdukur. Sidoqoftë, janë formuar gjuhë të tjera të bazuara në gjuhën romake. Këto janë gjuhët kreole. Sot, spanjishtja është gjuha romake me prezencën më të madhe në botë. E cila ka më tepër se 380 milion folës në mbarë botën. Gjuhët romake janë shumë interesante për shkencëtarët. Pasi historia e këtij grupi gjuhësor është dokumentuar shumë mirë. Tekstet latine ose romake kanë ekzistuar për 2.500 vjet. Gjuhëtarët i përdorin ato për të shqyrtuar evolucionin e gjuhëve individuale. Kështu, rregullat nga të cilat është zhvilluar gjuha mund të hulumtohen. Shumë nga këto rezultate mund të transferohen në gjuhë të tjera. Gramatika e gjuhëve romake është strukturuar në mënyrë të ngjashme. Mbi të gjitha, fjalori i gjuhëve është shumë i ngjashëm. Nëse flisni një gjuhë romake, mund të mësoni lehtë një tjetër. Faleminderit latinisht!