Libri i frazës

sq Takim   »   fr Le rendez-vous

24 [njёzetekatёr]

Takim

Takim

24 [vingt-quatre]

Le rendez-vous

Mund të klikoni në çdo bosh për të parë tekstin ose:   
Shqip Frëngjisht Luaj Më shumë
Tё iku autobusi? As--- r--- l- b-- ? As-tu raté le bus ? 0
Tё kam pritur njё gjysmё ore. Je t--- a------ p------ u-- d---------. Je t’ai attendu pendant une demi-heure. 0
A s’ke celular me vete? As--- o----- d------- t-- p------- a--- t-- ? As-tu oublié d’amener ton portable avec toi ? 0
Herёn tjetёr ji korrekt! So-- p--- p-------(l-) l- p-------- f--- ! Sois plus ponctuel(le) la prochaine fois ! 0
Herёn tjetёr merr njё taksi! Pr---- u- t--- l- p-------- f--- ! Prends un taxi la prochaine fois ! 0
Herёn tjetёr merr njё çadёr me vete! Am--- u- p-------- l- p-------- f--- ! Amène un parapluie la prochaine fois ! 0
Nesёr kam pushim. Je s--- l---- d-----. Je suis libre demain. 0
A do tё takohemi nesёr? Po---------- n--- r--------- d----- ? Pouvons-nous nous rencontrer demain ? 0
Mё vjen keq, nesёr s’mundem. Je s--- d-----(e), d----- c--- n- m- c------- p--. Je suis désolé(e), demain cela ne me convient pas. 0
A ke ndonje plan kёtё fundjavё? As--- d--- p---- q------ c---- c- w------- ? As-tu déjà prévu quelque chose ce week-end ? 0
Apo ke lёnё tashmё ndonjё takim? Ou a---- d--- u- r---------- ? Ou as-tu déjà un rendez-vous ? 0
Propozoj tё takohemi nё fundjavё. Je p------ q-- n--- n--- r----------- c- w-------. Je propose que nous nous rencontrions ce week-end. 0
A shkojmё pёr piknik? Vo--------- f---- u- p---------- ? Voulez-vous faire un pique-nique ? 0
A shkojmё nё plazh? Vo--------- a---- à l- p---- ? Voulez-vous aller à la plage ? 0
A shkojmё nё mal? Vo--------- a---- à l- m------- ? Voulez-vous aller à la montagne ? 0
Po vij tё tё marr nё zyrё. Je v---- t- c------- a- b-----. Je viens te chercher au bureau. 0
Po vij tё tё marr nё shtёpi. Je v---- t- c------- à l- m-----. Je viens te chercher à la maison. 0
Po vij tё tё marr te stacioni i autobusit. Je v---- t- c------- à l------ d- b--. Je viens te chercher à l’arrêt de bus. 0

Këshilla për të mësuar një gjuhë të huaj

Mësimi i një gjuhe të re është gjithmonë i lodhshëm. Shqiptimi, rregullat e gramatikës dhe fjalori kërkojnë shumë disiplinë. Por, ka truke të ndryshme që e bëjnë mësimin më të lehtë! Në radhë të parë është e rëndësishme që të mendoni pozitivisht. Ju duhet të shijoni gjuhën e re dhe përvojat e reja! Në parim, nuk ka rëndësi se me çfarë filloni. Zgjidhni një temë për të cilën jeni veçanërisht të interesuar. Rekomandohet të filloni me dëgjimin dhe të folurin. Më pas me leximin dhe shkrimin. Konceptoni një sistem që i përshtatet jetës tuaj të përditshme. Në rastin e mbiemrave, ju mund të mësoni antonimet e tyre në të njëjtën kohë. Ose, mund të varni letra shënimesh me fjalor nëpër shtëpi. Kur bëni sport dhe kur jeni në makinë mund të përdorni skedarë audio. Nëse një temë e veçantë është shumë e vështirë për ju, ndaloni. Bëni pushim ose mësoni diçka tjetër! Në këtë mënyrë ju nuk e humbni interesin për gjuhën e re. Zgjidhja e enigmave me fjalë kyçe në gjuhën e re është kënaqësi. Filmat në gjuhën e huaj ofrojnë shumëllojshmëri. Me gazetat në gjuhë të huaj mund të mësoni shumë për vendin dhe njerëzit e tij. Në internet ka shumë ushtrime që i plotësojnë librat. Kërkoni miq që gjithashtu iu pëlqen të mësojnë gjuhë. Mos mësoni asnjëherë përmbajtje të reja të izoluara, por gjithmonë në kontekst! Përsëritni gjithçka rregullisht! Në këtë mënyrë truri mund të mësojë përmendësh siç duhet të gjitha informacionet. Ata që kanë mësuar mjaft teori duhet të paketojnë çantat e tyre! Sepse askund tjetër nuk mësoni aq efektivisht sa në mesin e folësve amtare. Gjatë udhëtimit tuaj, ju mund të mbani një ditar të përvojave tuaja. Gjëja më e rëndësishme është: mos hiqni dorë kurrë!