Libri i frazës

sq Nё qytet   »   fr En ville

25 [njёzetepesё]

Nё qytet

Nё qytet

25 [vingt-cinq]

En ville

Mund të klikoni në çdo bosh për të parë tekstin ose:   
Shqip Frëngjisht Luaj Më shumë
Dua tё shkoj te stacioni i trenit. Je v------- a---- à l- g---. Je voudrais aller à la gare. 0
Dua tё shkoj nё aeroport. Je v------- a---- à l---------. Je voudrais aller à l’aéroport. 0
Dua tё shkoj nё qendёr. Je v------- a---- d--- l- c-----------. Je voudrais aller dans le centre-ville. 0
Si shkohet te stacioni i trenit? Co----- v------ à l- g--- ? Comment vais-je à la gare ? 0
Si shkohet nё aeroport? Co----- v------ à l--------- ? Comment vais-je à l’aéroport ? 0
Si shkohet nё qendёr? Co----- v------ d--- l- c----------- ? Comment vais-je dans le centre-ville ? 0
Kam nevojё pёr njё taksi. J’-- b----- d--- t---. J’ai besoin d’un taxi. 0
Kam nevojё pёr njё plan qyteti. J’-- b----- d--- p--- d- l- v----. J’ai besoin d’un plan de la ville. 0
Kam nevojё pёr njё hotel. J’-- b----- d--- h----. J’ai besoin d’un hôtel. 0
Dua tё marr me qira njё makinё. Je v------- l---- u-- v------. Je voudrais louer une voiture. 0
Urdhёro kartёn time tё kreditit. Vo--- m- c---- d- c-----. Voici ma carte de crédit. 0
Urdhёro patentёn time. Vo--- m-- p----- d- c-------. Voici mon permis de conduire. 0
Çfarё mund tё vizitoj nё qytet? Qu- f------ v------ d--- l- v---- ? Que faut-il visiter dans la ville ? 0
Shkoni nё lagjen e vjetёr të qytetit. Al--- d--- l- v------ v----. Allez dans la vieille ville. 0
Bёni njё xhiro nёpёr qytet. Fa---- u-- v----- g-----. Faites une visite guidée. 0
Shkoni te porti. Al--- a- p---. Allez au port. 0
Bёni njё xhiro nё port. Fa---- u- t--- d- p---. Faites un tour du port. 0
Çfarё ia vlen tё vizitosh tjetёr? Qu----- a----- a---------- t----------- y------- e----- ? Quelles autres attractions touristiques y-a-t-il encore ? 0

Gjuhët sllave

Gjuhët sllave janë gjuhët amtare për 300 milion njerëz. Gjuhët sllave i përkasin gjuhëve indo-evropiane. Ka rreth 20 gjuhë sllave. Më e rëndësishmja midis tyre është rusishtja. Më shumë se 150 milion persona flasin rusisht si gjuhën e tyre amtare. Ajo pasohet nga polonishtja dhe ukrainishtja me nga 50 milion folës secila. Në linguistikë, gjuhët sllave janë të ndara. Ka gjuhë sllave perëndimore, sllave lindore dhe sllave jugore. Gjuhët sllave perëndimore janë polonishtja, çekishtja dhe sllovakishtja. Rusishtja, ukrainishtja dhe bjellorusishtja janë gjuhë sllave lindore. Gjuhët sllave jugore janë serbishtja, kroatishtja dhe bullgarishtja. Ka shumë gjuhë të tjera sllave përveç tyre. Por, ato fliten relativisht nga pak njerëz. Gjuhët sllave vijnë nga një gjuhë e përbashkët proto. Gjuhët individuale u zhvilluan prej saj relativisht vonë. Pra, ato janë më të reja se gjuhët gjermanike dhe romake. Pjesa më e madhe e fjalorit të gjuhëve sllave është i ngjashëm. Kjo për shkak se ato u ndanë nga njëra tjetra relativisht vonë. Nga pikëpamja shkencore, gjuhët sllave janë konservatore. Kjo do të thotë se ato ende përmbajnë shumë struktura të vjetra. Gjuhët e tjera indo-evropiane i kanë humbur këto forma të vjetra. Prandaj gjuhët sllave janë shumë interesante për t'u hulumtuar. Përmes studimit të tyre mund të nxjerrim përfundime në lidhje me gjuhët e vjetra. Kështu studiuesit mund të jenë në gjendje të rindërtojnë tiparet e gjuhës indo-evropiane. Zanoret e pakëta janë karakteristikë për gjuhët sllave. Përveç kësaj kanë shumë tinguj që nuk shfaqen në gjuhë të tjera. Në veçanti, evropianët perëndimorë shpesh kanë probleme me shqiptimin e tyre. Por mos u shqetësoni - gjithçka do të shkojë mirë! Në Polonisht: Wszystko będzie dobrze!