Libri i frazës

sq Avari makine   »   fr La panne de voiture

39 [tridhjetёenёntё]

Avari makine

Avari makine

39 [trente-neuf]

La panne de voiture

Mund të klikoni në çdo bosh për të parë tekstin ose:   
Shqip Frëngjisht Luaj Më shumë
Ku ёshtё pika tjetër e karburantit? Où e-- l- s-------------- l- p--- p----- ? Où est la station-service la plus proche ? 0
Mё ёshtё shfryrё goma. J’-- u- p--- c----. J’ai un pneu crevé. 0
A mund tё ma ndёrroni rrotёn? Po--------- c------ l- p--- ? Pouvez-vous changer le pneu ? 0
Kam nevojё pёr disa litra naftё. J’-- b----- d- q------- l----- d- d-----. J’ai besoin de quelques litres de diesel. 0
S’kam mё benzinё. Je n--- p--- d--------. Je n’ai plus d’essence. 0
Mos keni ndonjё bidon rezervё? Av------- u- j------- ? Avez-vous un jerrican ? 0
Ku mund tё marr nё telefon? Où p------ t--------- ? Où puis-je téléphoner ? 0
Mё duhet njё shёrbim karrotreci. J’-- b----- d--- s------ d- d--------. J’ai besoin d’un service de dépannage. 0
Po kёrkoj njё ofiçinё. Je c------ u- g-----. Je cherche un garage. 0
Ndodhi njё aksident. Un a------- s---- p------. Un accident s’est produit. 0
Ku ёshtё telefoni mё i afёrt? Où e-- l- t-------- l- p--- p----- ? Où est le téléphone le plus proche ? 0
A keni njё celular me vete? Av------- s-- v--- u- t-------- p------- ? Avez-vous sur vous un téléphone portable ? 0
Kemi nevojё pёr ndihmё. No-- a---- b----- d-----. Nous avons besoin d’aide. 0
Thёrrisni njё mjek! Ap----- u- m------ ! Appelez un médecin ! 0
Thёrrisni policinё! Ap----- l- p----- ! Appelez la police ! 0
Dokumentat ju lutem. Vo- p------- s--- v--- p----. Vos papiers, s’il vous plaît. 0
Patentёn, ju lutem. Vo--- p----- d- c-------- s--- v--- p----. Votre permis de conduire, s’il vous plaît. 0
Dёshminё e automjetit, ju lutem. Vo--- c---- g----- s--- v--- p----. Votre carte grise, s’il vous plaît. 0

Bebet me talent linguistik

Që para se të flasin, bebet dinë shumë rreth gjuhëve. Ky fakt është demonstruar nga eksperimente të ndryshme. Zhvillimi i fëmijëve hulumtohet në laboratorë specialë për foshnjat. Ku gjithashtu studiohet sesi fëmijët mësojnë të flasin. Bebet janë dukshëm më të zgjuara nga sa kemi menduar deri tani. Që kur janë 6 muaj ato kanë shumë aftësi gjuhësore. Për shembull, ato njohin gjuhën e tyre amtare. Bebet franceze dhe gjermane reagojnë ndryshe ndaj tingujve të caktuar. Sjelljet e ndryshme përcillen nga modele të ndryshme të theksit. Kështu që foshnjat kanë një lloj sensi për të dalluar tonin e gjuhës së tyre. Edhe fëmijët shumë të vegjël mund të memorizojnë disa fjalë. Prindërit janë shumë të rëndësishëm për zhvillimin gjuhësor të bebeve. Sepse foshnjat kanë nevojë për ndërveprim menjëherë pas lindjes. Ato dëshirojnë të komunikojnë me mamin dhe babin. Ndërveprimi duhet të shoqërohet me emocione pozitive. Prindërit nuk duhet të jenë të stresuar kur flasin me bebet e tyre. Është gjithashtu e gabuar nëse flasin pak me to. Stresi ose heshtja mund të kenë pasoja negative tek foshnjat. Zhvillimi i tyre gjuhësor mund të ndikohet negativisht. Të mësuarit për bebet fillon që në barkun e nënës! Ato reagojnë ndaj gjuhës që para se të lindin. Perceptojnë me saktësi sinjalet akustike. Këto sinjale njihen nga foshnjat pas lindjes. Bebet e palindura mësojnë gjithashtu ritmin e gjuhës. Ato mund të dëgjojnë zërin e nënës së tyre që në barkun e saj. Kështu që ju mund të flisni me fëmijën që nuk ka lindur ende. Por, mos e teproni… Fëmija do të ketë mjaft kohë pas lindjes për të ushtruar.