Libri i frazës

sq Pёrgatitjet pёr udhёtim   »   fr Les préparations de voyage

47 [dyzetёeshtatё]

Pёrgatitjet pёr udhёtim

Pёrgatitjet pёr udhёtim

47 [quarante-sept]

Les préparations de voyage

Mund të klikoni në çdo bosh për të parë tekstin ose:   
Shqip Frëngjisht Luaj Më shumë
Ti duhet tё bёsh gati valixhen tonё! Tu d--- f---- n---- v----- ! Tu dois faire notre valise ! 0
S’duhet tё harrosh asgjё! Tu n- d--- r--- o------ ! Tu ne dois rien oublier ! 0
Tё duhet njё valixhe e madhe! Tu a- b----- d---- g----- v----- ! Tu as besoin d’une grande valise ! 0
Mos harro pashaportёn! N’------ p-- t-- p-------- ! N’oublie pas ton passeport ! 0
Mos harro biletёn e fluturimit! N’------ p-- t-- b----- d------ ! N’oublie pas ton billet d’avion ! 0
Mos harro çeqet e udhёtimit! N’------ p-- t-- c------ d- v----- ! N’oublie pas tes chèques de voyage ! 0
Merr kremin kundra-diellit me vete. Am--- l- c---- s------. Amène la crème solaire. 0
Merr syzet e diellit me vete. Am--- l-- l------- d- s-----. Amène les lunettes de soleil. 0
Merr kapelen me vete. Am--- l- c------ d- s-----. Amène le chapeau de soleil. 0
A do ta marrёsh njё hartё rruge me vete? Ve----- a----- u-- c---- r------- ? Veux-tu amener une carte routière ? 0
A do ta marrёsh njё guidё me vete? Ve----- a----- u- g---- d- v----- ? Veux-tu amener un guide de voyage ? 0
A do ta marrёsh njё çadёr me vete? Ve----- a----- u- p-------- ? Veux-tu amener un parapluie ? 0
Mos harro pantallonat, kёmishat, çorapet. Pe--- a-- p--------- a-- c------- e- a-- c----------. Pense aux pantalons, aux chemises et aux chaussettes. 0
Mos harro kravatat, rripat, xhaketat. Pe--- a-- c-------- a-- c-------- e- a-- v------. Pense aux cravates, aux ceintures et aux vestons. 0
Mos harro pizhamat, kёmishat e natёs dhe bluzat. Pe--- a-- p------- a-- c------- d- n--- e- a-- t-------. Pense aux pyjamas, aux chemises de nuit et aux t-shirts. 0
Tё duhen kёpucё, sandale dhe çizme. Tu a- b----- d- c---------- d- s------- e- d- b-----. Tu as besoin de chaussures, de sandales et de bottes. 0
Tё duhen shami hundёsh, sapun dhe njё gёrshёrё thonjsh. Tu a- b----- d- m--------- d- s---- e- d--- c-----------. Tu as besoin de mouchoirs, de savon et d’un coupe-ongles. 0
Tё duhet njё krёhёr, njё furçe dhёmbёsh dhe njё pastё dhёmbёsh. Tu a- b----- d--- p------ d---- b----- à d---- e- d- d---------. Tu as besoin d’un peigne, d’une brosse à dents et du dentifrice. 0

E ardhmja e gjuhëve

Më tepër se 1,3 miliardë njerëz flasin kinezisht. Kjo e bën kinezishten gjuhën më të folur në botë. Kështu do të mbetet edhe për vitet në vazhdim. E ardhmja e shumë gjuhëve të tjera nuk duket aq pozitive. Shumë gjuhë lokale do të zhduken. Aktualisht fliten rreth 6000 gjuhë të ndryshme. Sipas ekspertëve, pjesa më e madhe e tyre janë të kërcënuara. Kjo do të thotë se rreth 90% e të gjitha gjuhëve do të zhduken. Shumica e tyre do të zhduken gjatë këtij shekulli. Pra çdo ditë vdes një gjuhë. Kuptimi i gjuhëve individuale do të ndryshojë në të ardhmen. Anglishtja është ende në vendin e dytë. Numri i folësve nativë të gjuhëve nuk mbetet konstant. Zhvillimi demografik është përgjegjës për këtë. Për disa dekada, gjuhë të tjera do të jenë mbizotëruese. Hindi/urdu dhe arabishtja do të renditen së shpejti në vendin e 2-të dhe të 3-të. Anglishtja do të zërë vetëm vendin e 4-të. Gjuha gjermane do të zhduket plotësisht nga Top Ten . Malajzishtja do të jetë një nga gjuhët më të rëndësishme. Ndërsa shumë gjuhë do të vdesin, gjuhë të reja do të lindin. Ato do të jenë gjuhë hibride. Këto forma gjuhësore hibride do të fliten kryesisht nëpër qytete. Do të zhvillohen edhe variante plotësisht të reja të gjuhëve. Pra, në të ardhmen do të ketë variante të ndryshme të gjuhës angleze. Numri i njerëzve bilingualë do të rritet ndjeshëm në të gjithë botën. Sesi do të flasim në të ardhmen është e paqartë. Por ne dimë se gjatë këtyre 100 viteve do të vazhdojë të ketë gjuhë të ndryshme. Kështu që mësimi nuk do të përfundojë kaq shpejt…