Libri i frazës

sq Bёj pazarin   »   sk Vybavovanie

51 [pesёdhjetёenjё]

Bёj pazarin

Bёj pazarin

51 [päťdesiatjeden]

Vybavovanie

Mund të klikoni në çdo bosh për të parë tekstin ose:   
Shqip Sllovakisht Luaj Më shumë
Dua tё shkoj nё bibliotekё. Ch--- í-- d- k-------. Chcem ísť do knižnice. 0
Dua tё shkoj nё librari. Ch--- í-- d- k-----------. Chcem ísť do kníhkupectva. 0
Dua tё shkoj te kioska. Ch--- í-- d- s-----. Chcem ísť do stánku. 0
Dua tё marr hua njё libёr. Ch--- s- p------ k----. Chcem si požičať knihu. 0
Dua tё blej njё libёr. Ch--- s- k---- k----. Chcem si kúpiť knihu. 0
Dua tё blej njё gazetё. Ch--- s- k---- n-----. Chcem si kúpiť noviny. 0
Dua tё shkoj nё bibliotekё tё marr njё libёr. Ch--- í-- d- k-------- a-- s-- s- p------- k----. Chcem ísť do knižnice, aby som si požičala knihu. 0
Dua tё shkoj nё librari tё blej njё libёr. Ch--- í-- d- k------------ a-- s-- k----- k----. Chcem ísť do kníhkupectva, aby som kúpila knihu. 0
Dua tё shkoj te kioska pёr tё blerё njё gazetё. Ch--- í-- d- s------ a-- s-- k----- n-----. Chcem ísť do stánku, aby som kúpila noviny. 0
Dua tё shkoj te okulisti. Ch--- í-- d- o-----. Chcem ísť do optiky. 0
Dua tё shkoj nё supermarket. Ch--- í-- d- s-----------. Chcem ísť do supermarketu. 0
Dua tё shkoj te furra e bukёs. Ch--- í-- k p-------. Chcem ísť k pekárovi. 0
Dua tё blej syze. Ch--- k---- o-------. Chcem kúpiť okuliare. 0
Dua tё blej fruta dhe perime. Ch--- k---- o----- a z-------. Chcem kúpiť ovocie a zeleninu. 0
Dua tё blej simite dhe bukё. Ch--- k---- ž---- a c-----. Chcem kúpiť žemle a chlieb. 0
Dua tё shkoj te okulisti pёr tё blerё syze. Ch--- í-- d- o------ a-- s-- k----(a) o-------. Chcem ísť do optiky, aby som kúpil(a) okuliare. 0
Dua tё shkoj nё supermarket pёr tё blerё fruta dhe perime. Ch--- í-- d- s------------ a-- s-- k----(a) o----- a z-------. Chcem ísť do supermarketu, aby som kúpil(a) ovocie a zeleninu. 0
Dua tё shkoj te furra e bukёs pёr tё blerё simite dhe bukё. Ch--- í-- d- p------- a-- s-- k----(a) ž---- a c-----. Chcem ísť do pekárne, aby som kúpil(a) žemle a chlieb. 0

Gjuhët e minoriteteve në Evropë

Në Evropë fliten shumë gjuhë të ndryshme. Shumica e tyre janë gjuhë indo-evropiane. Krahas gjuhëve të mëdha kombëtare ka shumë gjuhë të tjera më të vogla. Këto janë gjuhët e minoriteteve. Gjuhët e minoriteteve ndryshojnë nga gjuhët zyrtare. Ato nuk janë dialekte. Nuk janë as gjuhë të imigrantëve. Gjuhët e minoriteteve përcaktohen nga prejardhja e tyre etnike. Do të thotë se ato janë gjuhë të grupimeve të caktuara etnike. Gjuhë minoriteti ka pothuajse në çdo vend të Evropës. Janë pothuajse 40 gjuhë në Bashkimin Evropian. Disa gjuhë minoritare fliten vetëm në një vend. Një shembull është gjuha sorbishte në Gjermani. Gjuha rome nga ana tjetër ka folës në shumë vende evropiane. Gjuhët minoritare kanë një status të veçantë. Ato fliten nga një grup relativisht i vogël. Këto grupe nuk kanë mundësi të ndërtojnë shkollat e tyre. Gjithashtu është e vështirë të botojnë letërsinë e tyre. Prandaj shumë gjuhë minoritare janë të kërcënuara nga zhdukja. Dëshira e Bashkimit Evropian është t'i mbrojë gjuhët minoritare. Çdo gjuhë është një pjesë e rëndësishme e një kulture ose identiteti. Disa etnitete nuk kanë një shtet dhe ekzistojnë vetëm si minoritete. Programe dhe projekte të ndryshme janë krijuar për të promovuar gjuhët e tyre. Shpresohet që dhe kultura e grupeve etnike të vogla të ruhet në këtë mënyrë. Me gjithë përpjekjet, disa gjuhë minoritare do të zhduken së shpejti. Në këtë kategori bën pjesë gjuha livoviane, e cila flitet në një provincë të Letonisë. Vetëm rreth 20 persona janë folës nativë të kësaj gjuhe. Kjo e bën gjuhën livoviane, gjuhën me më pak folës në Evropë...