Libri i frazës

sq Nё qendrën tregtare   »   fi Tavaratalossa

52 [pesёdhjetёedy]

Nё qendrën tregtare

Nё qendrën tregtare

52 [viisikymmentäkaksi]

Tavaratalossa

Mund të klikoni në çdo bosh për të parë tekstin ose:   
Shqip Finlandisht Luaj Më shumë
A shkojmё nё njё qendёr tregtare? Me------- t-----------? Mennäänkö tavarataloon? 0
Dua tё bёj pazar. Mi--- t----- t---- o-------. Minun täytyy tehdä ostoksia. 0
Dua tё blej shumё gjёra. Ha---- o---- p-----. Haluan ostaa paljon. 0
Ku janё artikujt e zyrave? Mi--- o--- t-----------------? Missä ovat toimistotarvikkeet? 0
Mё duhen zarfe dhe letra. Ta------- k---------- j- k-----------. Tarvitsen kirjekuoria ja kirjepaperia. 0
Mё duhen stilolapsa dhe lapsa kimikë me ngjyra. Ta------- k-------------- j- t------. Tarvitsen kuulakärkikyniä ja tusseja. 0
Ku janё mobiljet? Mi--- h--------- o---? Missä huonekalut ovat? 0
Mё duhet njё dollap dhe njё komo. Ta------- k----- j- l----------. Tarvitsen kaapin ja laatikoston. 0
Mё duhet njё tavolinё shkrimi dhe njё raft. Ta------- k-------------- j- h-----. Tarvitsen kirjoituspöydän ja hyllyn. 0
Ku janё lodrat? Mi--- l---- o---? Missä lelut ovat? 0
Mё duhet njё kukull dhe njё arush. Ta------- n---- j- n-----. Tarvitsen nuken ja nallen. 0
Mё duhet njё top dhe njё lojё shahu. Ta------- j---------- j- š---------. Tarvitsen jalkapallon ja šakkipelin. 0
Ku ёshtё vegla e punёs? Mi--- t------- o---? Missä työkalut ovat? 0
Mё duhet njё çekiç dhe njё pincё. Ta------- v------ j- p-----. Tarvitsen vasaran ja pihdit. 0
Mё duhet njё trapano dhe njё kaçavidё. Ta------- p---- j- r-------------. Tarvitsen poran ja ruuvimeisselin. 0
Ku janё bizhuteritё? Mi--- k---- o---? Missä korut ovat? 0
Mё duhet njё zinxhir dhe njё byzylyk. Ta------- k---------- j- r---------. Tarvitsen kaulaketjun ja rannekorun. 0
Mё duhet njё unazё dhe njё palё vёthё. Ta------- s-------- j- k---------. Tarvitsen sormuksen ja korvakorut. 0

Gratë janë më të talentuara për gjuhët sesa burrat!

Gratë janë po aq inteligjente sa burrat. Mesatarisht, të dyja gjinitë kanë të njëjtin tregues inteligjence. Sidoqoftë, kompetencat gjinore ndryshojnë. Për shembull, burrat mendojnë më mirë në mënyrë tre-dimensionale. Ata gjithashtu i zgjidhin më mirë problemet matematikore. Gratë, nga ana tjetër, kanë një kujtesë më të mirë. Ato zotërojnë gjuhët më mirë. Gratë bëjnë më pak gabime ortografike dhe gramatikore. Kanë gjithashtu një fjalor më të pasur dhe lexojnë më rrjedhshëm. Zakonisht ato arrijnë rezultate më të mira në testet gjuhësore. Arsyeja e avantazhit gjuhësor të grave gjendet në trurin e tyre. Truri i meshkujve është i organizuar ndryshe nga ai i femrave. Gjysma e majtë e trurit është përgjegjëse për gjuhët. Kjo zonë kontrollon proceset gjuhësore. Pavarësisht këtij fakti, gratë përdorin të dy gjysmat e trurit kur përpunojnë gjuhën. Dy hemisferat e trurit femëror mund të shkëmbejnë informacione më mirë. Pra, truri i femrave është më aktiv në përpunimin e gjuhës. Kjo u mundëson grave të përpunojnë gjuhën në mënyrë më efikase. Përse truri i tyre është i ndryshëm ende nuk dihet. Disa shkencëtarë besojnë se biologjia është arsyeja. Gjenet femërore dhe mashkullore ndikojnë në zhvillimin e trurit. Gratë dhe burrat janë ashtu si janë edhe për shkak të hormoneve. Të tjerë thonë se edukimi ndikon në zhvillimin tonë. Pasi bebeve femra iu flitet dhe lexohet më tepër. Nga ana tjetër, djemtë marrin më shumë lodra teknologjike. Kështu që mund të ndodhë që mjedisi ynë të formojë trurin tonë. Sidoqoftë, ekziston një argument kundër kësaj teorie pasi diferenca të caktuara ekzistojnë në të gjithë botën. Dhe fëmijët rriten ndryshe në çdo kulturë…