Libri i frazës

sq Nё zyrёn e postёs   »   fr A la poste

59 [pesёdhjetёenёntё]

Nё zyrёn e postёs

Nё zyrёn e postёs

59 [cinquante-neuf]

A la poste

Mund të klikoni në çdo bosh për të parë tekstin ose:   

Shqip Frëngjisht Luaj Më shumë
Ku ёshtё zyra mё e afёrt postare? Où e-- l- b----- d- p---- l- p--- p----- ? Où est le bureau de poste le plus proche ? 0
A ёshtё larg deri te zyra mё e afёrt postare? Qu---- e-- l- d------- j------- b----- d- p---- l- p--- p----- ? Quelle est la distance jusqu’au bureau de poste le plus proche ? 0
Ku ёshtё kutia mё e afёrt postare? Où e-- l- b---- a-- l------ l- p--- p----- ? Où est la boîte aux lettres la plus proche ? 0
   
Mё duhen disa pulla. J’-- b----- d- q------- t------. J’ai besoin de quelques timbres. 0
Pёr njё kartolinё dhe njё letёr. Po-- u-- c---- p------ e- u-- l-----. Pour une carte postale et une lettre. 0
Sa ёshtё tarifa postare pёr nё Amerikё? À c------ s------ l----------------- p--- l--------- ? À combien s’élève l’affranchissement pour l’Amérique ? 0
   
Sa peshon paketa? Co----- p--- c- p----- ? Combien pèse ce paquet ? 0
A mund ta dёrgoj me postё ajrore? Es---- q-- j- p--- l-------- p-- a---- ? Est-ce que je peux l’envoyer par avion ? 0
Sa zgjat deri sa tё arrijё? Co----- d- t---- f------ c------ j------ c- q---- a----- ? Combien de temps faut-il compter jusqu’à ce qu’il arrive ? 0
   
Ku mund tё marr nё telefon? Où p------ t--------- ? Où puis-je téléphoner ? 0
Ku ёshtё kabina mё e afёrt telefonike? Où e-- l- c----- t----------- l- p--- p----- ? Où est la cabine téléphonique la plus proche ? 0
A keni karta telefoni? Av------- d-- t--------- ? Avez-vous des télécartes ? 0
   
A keni njё numerator telefonik? Av------- u- a------- t----------- ? Avez-vous un annuaire téléphonique ? 0
A e dini prefiksin e Austrisё? Co------------- l---------- p--- l--------- ? Connaissez-vous l’indicatif pour l’Autriche ? 0
Njё moment, po e shikoj. Un i------- j- v--- v---. Un instant, je vais voir. 0
   
Linja ёshtё gjithmonё e zёnё. La l---- e-- t------- o------. La ligne est toujours occupée. 0
Cilit numёr i keni rёnё? Qu-- n----- a-------- c------ ? Quel numéro avez-vous composé ? 0
Duhet ti bini nё fillim zeros. Vo-- d---- d------ c------- l- z--- ! Vous devez d’abord composer le zéro ! 0
   

Edhe ndjenjat flasin gjuhë të ndryshme!

Shumë gjuhë të ndryshme fliten nëpër botë. Nuk ka një gjuhë njerëzore universale. Por, çfarë ndodh me mimikën tonë? A është gjuha e emocioneve universale? Jo, edhe këtu ka dallime! Për një kohë të gjatë besohej se të gjithë njerëzit shprehin ndjenja në të njëjtën mënyrë. Gjuha e mimikës konsiderohej si universale. Charles Darwin besonte se ndjenjat janë jetësore për njerëzit. Prandaj, ato duhet të kuptohen në të njëjtën mënyrë në të gjitha kulturat. Sidoqoftë, studimet e reja vijnë në një përfundim tjetër. Ato tregojnë se ka dallime edhe në gjuhën e ndjenjave. Kjo do të thotë se shprehjet tona të fytyrës ndikohen nga kultura jonë. Prandaj, njerëzit në mbarë botën shfaqin dhe interpretojnë ndjenjat ndryshe. Shkencëtarët dallojnë gjashtë emocione primare. Ato janë lumturi, trishtim, zemërim, neveri, frikë dhe befasi. Evropianët kanë tjetër shprehje të mimikës nga aziatikët. Ata lexojnë gjëra të ndryshme në të njëjtat fytyra. Kjo u konfirmua nga eksperimente të ndryshme. Personave në test u treguan fytyra nga një kompjuter. Atyre iu kërkua të përshkruajnë atë që shprehin fytyrat. Ka disa arsye pse rezultatet ndryshojnë. Ndjenjat shfaqen më shumë në disa kultura sesa në të tjera. Intensiteti i shprehjeve të fytyrës nuk kuptohet njësoj kudo. Njerëzit nga kultura të ndryshme i kushtojnë vëmendje detajeve të ndryshme. Aziatikët përqendrohen tek sytë kur lexojnë një fytyrë. Evropianët dhe Amerikanët, nga ana tjetër, shikojnë gojën. Gjithsesi, një shprehje e fytyrës kuptohet saktë nga të gjitha kulturat… Kjo është një buzëqeshje e këndshme!