Libri i frazës

sq Mohore 2   »   cs Zápor 2

65 [gjashtёdhjetёepesё]

Mohore 2

Mohore 2

65 [šedesát pět]

Zápor 2

Mund të klikoni në çdo bosh për të parë tekstin ose:   

Shqip Çekisht Luaj Më shumë
A ёshtё e shtrenjtё unaza? Je t-- p----- d----? Je ten prsten drahý? 0
Jo, kushton vetёm njёqind euro. Ne- s---- j-- s-- e---. Ne, stojí jen sto euro. 0
Por unё kam vetёm pesёdhjetё. Al- j- m-- j-- p------. Ale já mám jen padesát. 0
   
A je gati? Js- u- h----- / h-----? Jsi už hotový / hotová? 0
Jo, akoma jo. Ne- j---- n-. Ne, ještě ne. 0
Por do tё jem gati tani shpejt. Al- u- b--- b--- h-----. Ale už brzo budu hotový. 0
   
A do pёrsёri supё? Ch--- j---- p------? Chceš ještě polévku? 0
Jo, nuk dua mё. Ne- u- n-----. Ne, už nechci. 0
Por njё akullore. Al- c--- j---- z-------. Ale chci ještě zmrzlinu. 0
   
A keni shumё qё banoni kёtu? By---- t--- u- d-----? Bydlíš tady už dlouho? 0
Jo, vetёm njё muaj. Ne- t----- j---- m----. Ne, teprve jeden měsíc. 0
Por njoh shumё njerёz tashmё. Al- z--- u- h---- l---. Ale znám už hodně lidí. 0
   
A do tё nisesh pёr nё shtёpi nesёr? Po----- z---- d---? Pojedeš zítra domů? 0
Jo, nё fundjavё. Ne- a- o v------. Ne, až o víkendu. 0
Por do tё kthehem tё dielёn. Al- p------ z----- u- v n-----. Ale přijedu zpátky už v neděli. 0
   
A tё ёshtё rritur vajza? Je t---- d---- u- d------? Je tvoje dcera už dospělá? 0
Jo, ёshtё vetёm shtatёmbёdhjetё vjeç. Ne- j- j- t----- s-------. Ne, je jí teprve sedmnáct. 0
Por ka tashmё njё shok. Al- u- m- p------. Ale už má přítele. 0
   

Çfarë na tregojnë fjalët

Ka miliona libra në të gjithë botën. Nuk dihet sesa janë shkruar deri më sot. Në këto libra janë ruajtur shumë dije. Nëse do të mund t'i lexoni të gjithë, do të dinit shumë për jetën. Pasi librat na tregojnë sesi ndryshon bota jonë. Çdo epokë ka librat e saj. Në to mund të shihni se çfarë është e rëndësishme për njerëzit. Fatkeqësisht, askush nuk mund t'i lexojë të gjithë librat. Sidoqoftë, teknologjia moderne mund të na ndihmojë të analizojmë librat. Përmes digjitalizimit, librat mund të ruhen si të dhëna. Më pas mund të analizohet përmbajtja e tyre. Në këtë mënyrë, gjuhëtarët shohin sesi ndryshon gjuha jonë. Është edhe më interesante të llogaritet shpeshtësia e fjalëve. Kjo ju lejon të zbulojnë kuptimin e disa gjërave. Shkencëtarët kanë analizuar më shumë se pesë milion libra. Librat i përkisnin pesë shekujve të fundit. Në total u analizuan 500 miliardë fjalë. Shpeshtësia e fjalëve tregon sesi njerëzit kanë jetuar më parë dhe sot. Idetë dhe tendencat pasqyrohen në gjuhë. Fjala burra, për shembull, ka humbur disa nga kuptimet e saj. Sot përdoret më rrallë se më parë. Shpeshtësia e fjalës gra, nga ana tjetër, është rritur ndjeshëm. Edhe çfarë na pëlqen të hamë mund të shihet tek fjalët. Në vitet 50-të, fjala ice cream ishte shumë e rëndësishme. Pastaj fjalët si pizza dhe pasta u bënë shumë të njohura. Prej disa vitesh, dominon fjala sushi . Ka një lajm të mirë për të gjithë dashamirësit e gjuhës… Gjuha jonë fiton më shumë fjalë çdo vit!