Libri i frazës

sq Mohore 2   »   zh 否定句2

65 [gjashtёdhjetёepesё]

Mohore 2

Mohore 2

65[六十五]

65 [Liùshíwǔ]

否定句2

[fǒudìng jù 2]

Mund të klikoni në çdo bosh për të parë tekstin ose:   
Shqip Kinezisht (E thjeshtuar) Luaj Më shumë
A ёshtё e shtrenjtё unaza? 这个 戒- 贵 吗 ? 这个 戒指 贵 吗 ? 0
zh--- j----- g-- m-?zhège jièzhǐ guì ma?
Jo, kushton vetёm njёqind euro. 不, 只 需- 100 欧- 。 不, 只 需要 100 欧元 。 0
Bù- z-- x---- 100 ō-----.Bù, zhǐ xūyào 100 ōuyuán.
Por unё kam vetёm pesёdhjetё. 可是 我 只- 50 。 可是 我 只有 50 。 0
Kě--- w- z----- 50.Kěshì wǒ zhǐyǒu 50.
A je gati? 你 已- 吃- 了 吗 ? 你 已经 吃完 了 吗 ? 0
Nǐ y----- c-- w------ m-?Nǐ yǐjīng chī wánliǎo ma?
Jo, akoma jo. 不, 还 没 呢 。 不, 还 没 呢 。 0
Bù- h-- m-- n-.Bù, hái méi ne.
Por do tё jem gati tani shpejt. 但是 我 马- 就- 吃- 了 。 但是 我 马上 就要 吃完 了 。 0
Dà---- w- m------ j-- y-- c-- w------.Dànshì wǒ mǎshàng jiù yào chī wánliǎo.
A do pёrsёri supё? 你 还- 汤 吗 ? 你 还要 汤 吗 ? 0
Nǐ h-- y-- t--- m-?Nǐ hái yào tāng ma?
Jo, nuk dua mё. 不, 我 不- 了 。 不, 我 不要 了 。 0
Bù- w- b------.Bù, wǒ bùyàole.
Por njё akullore. 但 还- 一- 冰-- 。 但 还要 一个 冰淇淋 。 0
Dà- h-- y-- y--- b--------.Dàn hái yào yīgè bīngqílín.
A keni shumё qё banoni kёtu? 你 住- 这- 已- 很- 了 吗 ? 你 住在 这里 已经 很久 了 吗 ? 0
Nǐ z-- z-- z---- y----- h------- m-?Nǐ zhù zài zhèlǐ yǐjīng hěnjiǔle ma?
Jo, vetёm njё muaj. 不, 才 一- 月 。 不, 才 一个 月 。 0
Bù- c-- y--- y--.Bù, cái yīgè yuè.
Por njoh shumё njerёz tashmё. 但是 我 已- 认- 很- 人 了 。 但是 我 已经 认识 很多 人 了 。 0
Dà---- w- y----- r----- h----- r----.Dànshì wǒ yǐjīng rènshí hěnduō rénle.
A do tё nisesh pёr nё shtёpi nesёr? 你 明- 坐-/开- 回- 吗 ? 你 明天 坐车/开车 回家 吗 ? 0
Nǐ m------- z-----/ k----- h-- j-- m-?Nǐ míngtiān zuòchē/ kāichē huí jiā ma?
Jo, nё fundjavё. 不, 要 等- 周- 。 不, 要 等到 周末 。 0
Bù- y-- d------ z-----.Bù, yào děngdào zhōumò.
Por do tё kthehem tё dielёn. 但是 我 星-- 就 回- 。 但是 我 星期天 就 回来 。 0
Dà---- w- x--------- j-- h-----.Dànshì wǒ xīngqítiān jiù huílái.
A tё ёshtё rritur vajza? 你的 女- 已- 成- 了 吗 ? 你的 女儿 已经 成年 了 吗 ? 0
Nǐ d- n---- y----- c---------- m-?Nǐ de nǚ'ér yǐjīng chéngniánle ma?
Jo, ёshtё vetёm shtatёmbёdhjetё vjeç. 没有- 她 才 十- 岁 。 没有, 她 才 十七 岁 。 0
Mé----- t- c-- s---- s--.Méiyǒu, tā cái shíqī suì.
Por ka tashmё njё shok. 但是 她 已- 有 男-- 了 。 但是 她 已经 有 男朋友 了 。 0
Dà---- t- y----- y-- n-- p--------.Dànshì tā yǐjīng yǒu nán péngyǒule.

Çfarë na tregojnë fjalët

Ka miliona libra në të gjithë botën. Nuk dihet sesa janë shkruar deri më sot. Në këto libra janë ruajtur shumë dije. Nëse do të mund t'i lexoni të gjithë, do të dinit shumë për jetën. Pasi librat na tregojnë sesi ndryshon bota jonë. Çdo epokë ka librat e saj. Në to mund të shihni se çfarë është e rëndësishme për njerëzit. Fatkeqësisht, askush nuk mund t'i lexojë të gjithë librat. Sidoqoftë, teknologjia moderne mund të na ndihmojë të analizojmë librat. Përmes digjitalizimit, librat mund të ruhen si të dhëna. Më pas mund të analizohet përmbajtja e tyre. Në këtë mënyrë, gjuhëtarët shohin sesi ndryshon gjuha jonë. Është edhe më interesante të llogaritet shpeshtësia e fjalëve. Kjo ju lejon të zbulojnë kuptimin e disa gjërave. Shkencëtarët kanë analizuar më shumë se pesë milion libra. Librat i përkisnin pesë shekujve të fundit. Në total u analizuan 500 miliardë fjalë. Shpeshtësia e fjalëve tregon sesi njerëzit kanë jetuar më parë dhe sot. Idetë dhe tendencat pasqyrohen në gjuhë. Fjala burra, për shembull, ka humbur disa nga kuptimet e saj. Sot përdoret më rrallë se më parë. Shpeshtësia e fjalës gra, nga ana tjetër, është rritur ndjeshëm. Edhe çfarë na pëlqen të hamë mund të shihet tek fjalët. Në vitet 50-të, fjala ice cream ishte shumë e rëndësishme. Pastaj fjalët si pizza dhe pasta u bënë shumë të njohura. Prej disa vitesh, dominon fjala sushi . Ka një lajm të mirë për të gjithë dashamirësit e gjuhës… Gjuha jonë fiton më shumë fjalë çdo vit!