Libri i frazës

sq Pёremrat pronor 2   »   fr Pronoms possessifs 2

67 [gjashtёdhjetёeshtatё]

Pёremrat pronor 2

Pёremrat pronor 2

67 [soixante-sept]

Pronoms possessifs 2

Mund të klikoni në çdo bosh për të parë tekstin ose:   
Shqip Frëngjisht Luaj Më shumë
syzet le- l------s les lunettes 0
Ka harruar syzet e tij. Il a o----- s-- l-------. Il a oublié ses lunettes. 0
Ku i ka ai syzet e tij ? Où a----- d--- m-- s-- l------- ? Où a-t-il donc mis ses lunettes ? 0
ora la m----- / l-------e la montre / l’horloge 0
Ora e tij ёshtё e prishur. Sa m----- e-- c-----. Sa montre est cassée. 0
Ora ёshtё nё mur. L’------- e-- a-------- a- m--. L’horloge est accrochée au mur. 0
pashaporta le p-------t le passeport 0
Ai e ka humbur pashaportёn e tij. Il a p---- s-- p--------. Il a perdu son passeport. 0
Ku e ka pashaportёn ai? Où a----- d--- m-- s-- p-------- ? Où a-t-il donc mis son passeport ? 0
ata, ato – i / e tyre il- – l--r ils – leur 0
Fёmijёt nuk po i gjejnё prindёrit e tyre. Le- e------ n- p------ p-- t------ l---- p------. Les enfants ne peuvent pas trouver leurs parents. 0
Ja ku po vijnё prindёrit e tyre! Ma-- v---- l---- p------ q-- a------- j---- à l-------- ! Mais voici leurs parents qui arrivent juste à l’instant ! 0
Ju – Juaj vo-- – v---e vous – votre 0
Si ishte udhёtimi juaj, zoti Myler? Co----- s---- p---- v---- v------ M------- M----- ? Comment s’est passé votre voyage, Monsieur Muller ? 0
Ku ёshtё gruaja juaj, zoti Myler? Où e-- v---- f----- M------- M----- ? Où est votre femme, Monsieur Muller ? 0
Ju – Juaj vo-- – v---e vous – votre 0
Si ishte udhёtimi juaj, zonja Shmid? Co----- s---- p---- v---- v------ M----- S------ ? Comment s’est passé votre voyage, Madame Schmidt ? 0
Si ёshtё burri juaj, zonja Shmid? Où e-- v---- m---- M----- S------ ? Où est votre mari, Madame Schmidt ? 0

Mutacioni gjenetik bën të mundur të folurin

Njeriu është krijesa e vetme e gjallë në tokë që mund të flasë. Kjo e dallon nga kafshët dhe bimët. Sigurisht që kafshët dhe bimët gjithashtu komunikojnë me njëri tjetrin. Sidoqoftë, ata nuk flasin një gjuhë të artikuluar. Po pse mund të flasë njeriu? Për të folur, nevojiten karakteristika të caktuara organike. Këto veçori fizike gjenden vetëm tek njerëzit. Kjo nuk do të thotë se njeriu i zhvilloi ato. Asgjë nuk ndodh pa një arsye në historinë e evolucionit. Në një moment të caktuar njeriu filloi të flasë. Se kur ndodhi kjo nuk dihet ekzaktësisht. Por duhet të ketë ndodhur diçka që u dha njerëzve gjuhën. Studiuesit besojnë se përgjegjës ishte një mutacion gjenetik. Antropologët kanë krahasuar përbërjen gjenetike të qenieve të ndryshme të gjalla. Dihet se një gjen i caktuar ndikon në gjuhë. Njerëzit që e kanë të dëmtuar këtë gjen, kanë probleme me të folurin. Ata nuk mund të shprehen mirë dhe kanë vështirësi për t'i kuptuar fjalët. Ky gjen u ekzaminua tek njerëzit, majmunët dhe minjtë. Tek njerëzit dhe shimpanzetë është shumë i ngjashëm. Mund të dallohen vetë dy ndryshime të vogla. Këto dallime janë të dukshme në tru. Së bashku me gjenet e tjera, ato ndikojnë në aktivitete të caktuara të trurit. Kjo i lejon njerëzit të flasin, por jo majmunët. Sidoqoftë, enigma e gjuhës njerëzore ende nuk është zgjidhur. Pasi vetëm mutacioni i gjenit nuk është i mjaftueshëm që të mund të flasësh. Studiuesit implementuan variantin e gjenit njerëzor tek minjtë. Gjithsesi ata nuk mundën të flisnin… Megjithëse britmat e tyre tingëllonin ndryshe!