Libri i frazës

sq i madh – i vogёl   »   hu nagy – kicsi

68 [gjashtёdhjetёetetё]

i madh – i vogёl

i madh – i vogёl

68 [hatvannyolc]

nagy – kicsi

Mund të klikoni në çdo bosh për të parë tekstin ose:   
Shqip Hungarisht Luaj Më shumë
i madh dhe i vogёl na-- é- k---i nagy és kicsi 0
Elefanti ёshtё i madh. Az e------ n---. Az elefánt nagy. 0
Miu ёshtё i vogёl. Az e--- k----. Az egér kicsi. 0
i errёt dhe i çelёt sö--- é- v-----s sötét és világos 0
Nata ёshtё e errёt. Az é------ s----. Az éjszaka sötét. 0
Dita ёshtё me dritё. A n----- v------. A nappal világos. 0
i vjetёr dhe i ri ör-- é- f----l öreg és fiatal 0
Gjyshi ynё ёshtё shumё i vjetёr. A m- n-------- n----- ö---. A mi nagyapánk nagyon öreg. 0
Para 70 vjetёsh ai ishte akoma i ri. 70 é---- e------ m-- f----- v---. 70 évvel ezelőtt még fiatal volt. 0
i bukur dhe i shёmtuar sz-- é- c----a szép és csúnya 0
Flutura ёshtё e bukur. A p------- s---. A pillangó szép. 0
Merimanga ёshtё e shёmtuar. A p-- c-----. A pók csúnya. 0
i trashё dhe i hollё kö--- é- s----y kövér és sovány 0
Njё grua 100 kile ёshtё e shёndoshё. Eg- n- 100 k------ k----. Egy nő 100 kilóval kövér. 0
Njё burrё 50 kile ёshtё i dobёt. Eg- f---- 50 k------ s-----. Egy férfi 50 kilóval sovány. 0
i shtrenjtё dhe i lirё dr--- é- o---ó drága és olcsó 0
Makina ёshtё e shtrenjtё. Az a--- d----. Az autó drága. 0
Gazeta ёshtё e lirё. Az ú---- o----. Az újság olcsó. 0

Code-Switching

Gjithnjë e më shumë njerëz po rriten si bilingualë. Ata mund të flasin më shumë se një gjuhë. Shumë nga këta njerëz ndryshojnë shpesh gjuhën. Ata vendosin në varësi të situatës se cilën gjuhë të flasin. Për shembull, ata flasin në punë një gjuhë të ndryshme nga ajo që flasin në shtëpi. Kështu ata përshtaten me ambientin. Ekziston gjithashtu mundësia për të ndryshuar gjuhën spontanisht. Ky fenomen quhet code-switching . Me code-switching gjuha ndryshon gjatë të folurit. Ka shumë arsye pse folësit ndryshojnë gjuhën. Shpesh folësit nuk mund të gjejnë fjalën e duhur në një gjuhë. Ata mund të shprehen më mirë në gjuhën tjetër. Mund të ndodhë që folësit ndihen më të sigurt në një gjuhë. Prandaj ata e zgjedhin këtë gjuhë për çështje private ose personale. Ndonjëherë nuk ekziston një fjalë specifike në një gjuhë. Në këtë rast folësit duhet të ndryshojnë gjuhën. Ose e ndryshojnë gjuhën për të mos u kuptuar. Në këtë rast code-switching funksionon si një gjuhë sekrete. Dikur kritikohej përzierja e gjuhëve. Mendohej se folësit nuk mund të flisnin një gjuhë në mënyrë korrekte. Sot shihet ndryshe. Code-Switching njihet si një kompetencë e veçantë gjuhësore. Mund të jetë interesante të vëzhgoni folësit gjatë code-switching. Shpesh ata nuk ndryshojnë vetëm gjuhën. Elementë të tjerë komunikues ndryshojnë gjithashtu. Shumë flasin më shpejt, me zë të lartë ose me theks në gjuhën tjetër. Ose përdorin spontanisht gjeste dhe mimika. Code-Switching është gjithashtu paksa culture-switching…