Libri i frazës

sq tё duash diçka   »   fr vouloir qc.

71 [shtatёdhjetёenjё]

tё duash diçka

tё duash diçka

71 [soixante et onze]

vouloir qc.

Mund të klikoni në çdo bosh për të parë tekstin ose:   
Shqip Frëngjisht Luaj Më shumë
Çfarё doni? Qu---- c- q-- v--- v----- ? Qu’est ce que vous voulez ? 0
A doni tё luani futboll? Es---- q-- v--- v----- j---- a- f------- ? Est-ce que vous voulez jouer au football ? 0
A doni tё vizitoni shokёt? Es---- q-- v--- v----- r----- v----- à d-- a--- ? Est-ce que vous voulez rendre visite à des amis ? 0
dua vo----r vouloir 0
Nuk dua tё vij vonё. Je n- v--- p-- a------ e- r-----. Je ne veux pas arriver en retard. 0
Unё nuk dua tё shkoj atje. Je n- v--- p-- y a----. Je ne veux pas y aller. 0
Dua tё shkoj nё shtёpi. Je v--- a---- à l- m-----. Je veux aller à la maison. 0
Dua tё rri nё shtёpi. Je v--- r----- à l- m-----. Je veux rester à la maison. 0
Dua tё rri vetёm. Je v--- ê--- s---. Je veux être seul. 0
Do tё rrish kёtu? Ve----- r----- i-- ? Veux-tu rester ici ? 0
Do tё hash kёtu? Ve----- m----- i-- ? Veux-tu manger ici ? 0
A do tё flesh kёtu? Ve----- d----- i-- ? Veux-tu dormir ici ? 0
A doni tё niseni nesёr? Vo--------- p----- d----- ? Voulez-vous partir demain ? 0
A do tё rrini deri nesёr? Vo--------- r----- j------ d----- ? Voulez-vous rester jusqu’à demain ? 0
Doni ta paguani llogarinё nesër? Vo--------- r----- l- n--- s-------- d----- ? Voulez-vous régler la note seulement demain ? 0
A doni tё shkoni nё disko? Vo--------- a---- à l- d---------- ? Voulez-vous aller à la discothèque ? 0
A do tё shkoni nё kinema? Vo--------- a---- a- c----- ? Voulez-vous aller au cinéma ? 0
A do shkoni nё kafe? Vo--------- a---- a- c--- ? Voulez-vous aller au café ? 0

Indonezia, vendi i shumë gjuhëve

Republika e Indonezisë është një nga vendet më të mëdha në botë. Rreth 240 milion njerëz jetojnë në shtetin ishullor. Këta njerëz i përkasin shumë grupeve të ndryshme etnike. Vlerësohet se ka pothuajse 500 grupe etnike në Indonezi. Këto grupe kanë shumë tradita të ndryshme kulturore. Ata gjithashtu flasin shumë gjuhë të ndryshme! Në Indonezi fliten rreth 250 gjuhë. Për më tepër, ka edhe shumë dialekte. Gjuhët indoneziane klasifikohen kryesisht sipas grupeve etnike. Ekziston, për shembull, gjuha javanase ose balineze. Ky numër i madh gjuhësh sjell padyshim probleme. Ato pengojnë një ekonomi dhe administrim efikas. Prandaj u vendos një gjuhë kombëtare. Që prej pavarësisë, më 1945, gjuha bahasa është gjuha kombëtare e Indonezisë. Ajo mësohet në çdo shkollë krahas gjuhës amtare. Sidoqoftë, jo të gjithë banorët e Indonezisë e flasin këtë gjuhë. Vetëm rreth 70% e indonezianëve flasin bahasa Indonesia . Bahasa Indonesia është gjuha amtare e “vetëm” 20 milion njerëzve. Gjuhët e shumta rajonale kanë ende rëndësi të madhe. Për dashamirësit e gjuhëve, gjuha indoneziane është veçanërisht interesante. Të mësuarit e indonezishtes ka shumë përparësi. Gjuha konsiderohet relativisht e thjeshtë. Rregullat e gramatikës mund të mësohen shpejt. Mund të mbështeten në shqiptim për drejtshkrimin. As ortografia nuk është e vështirë. Shumë fjalë indoneziane e kanë prejardhjen nga gjuhë të tjera. Dhe: Indonezishtja së shpejti do të jetë një nga gjuhët më të rëndësishme… A janë këto arsye të mjaftueshme për të filluar me mësimin e saj?