Libri i frazës

sq duhet   »   he ‫חייבים משהו‬

72 [shtatёdhjetёedy]

duhet

duhet

‫72 [שבעים ושתיים]‬

72 [shiv\'im ushtaym]

‫חייבים משהו‬

[xayavim mashehu]

Mund të klikoni në çdo bosh për të parë tekstin ose:   
Shqip Hebraisht Luaj Më shumë
duhet ‫ל---- מ---- / ל---- ח---‬ ‫להיות מוכרח / להיות חייב‬ 0
li---- m------/l----- x---vlihiot mukhrax/lihiot xayav
Duhet tё dёrgoj letrёn. ‫א-- מ---- / ה ל---- א- ה----.‬ ‫אני מוכרח / ה לשלוח את המכתב.‬ 0
an- m------/m-------- l------- e- h--------.ani mukhrax/mukhraxah lishloax et hamikhtav.
Duhet tё paguaj hotelin. ‫א-- ח--- / ת ל--- ל----.‬ ‫אני חייב / ת לשלם למלון.‬ 0
an- x----/x------ l------- l------.ani xayav/xayevet leshalem lamalon.
Ti duhet tё ngrihesh herёt. ‫א- / ה מ---- / ה ל--- מ----.‬ ‫את / ה מוכרח / ה לקום מוקדם.‬ 0
at--/a- m------/m-------- l---- m-----.atah/at mukhrax/mukhraxah laqum muqdam.
Ti duhet tё punosh shumё. ‫א- / ה ח--- / ת ל---- ה---.‬ ‫את / ה חייב / ת לעבוד הרבה.‬ 0
at--/a- x----/x------ l------ h-----.atah/at xayav/xayevet la'avod harbeh.
Ti duhet tё jesh i pёrpiktё. ‫א- / ה מ---- / ה ל----.‬ ‫את / ה מוכרח / ה לדייק.‬ 0
at--/a- m------/m-------- l------.atah/at mukhrax/mukhraxah ledayeq.
Ai duhet tё furnizohet me karburant. ‫ה-- מ---- ל----.‬ ‫הוא מוכרח לתדלק.‬ 0
hu m------ l-------.hu mukhrax letadleq.
Ai duhet tё rregullojё makinёn. ‫ה-- ח--- ל--- א- ה------.‬ ‫הוא חייב לתקן את המכונית.‬ 0
hw- x---- l------ e- h---------.hwi xayav letaqen et hamekhonit.
Ai duhet tё lajё makinёn. ‫ה-- ח--- ל---- א- ה------.‬ ‫הוא חייב לרחוץ את המכונית.‬ 0
hw- x---- l------ e- h---------.hwi xayav lirxots et hamekhonit.
Ajo duhet tё bёjё pazar. ‫ה-- ח---- ל---- ק----.‬ ‫היא חייבת לעשות קניות.‬ 0
hi x------ l------- q----.hi xayevet la'assot qniot.
Ajo duhet tё pastrojё shtёpinё. ‫ה-- ח---- ל---- א- ה----.‬ ‫היא חייבת לנקות את הדירה.‬ 0
hi x------ l------ e- h------.hi xayevet lenaqot et hadirah.
Ajo duhet tё lajё rrobat. ‫ה-- ח---- ל---- כ----.‬ ‫היא חייבת לעשות כביסה.‬ 0
hi x------ l------- k-----.hi xayevet la'assot kvisah.
Ne duhet tё shkojmё menjёherё nё shkollё. ‫א---- ח----- ל--- ל--- ה--- ע-- מ--.‬ ‫אנחנו חייבים ללכת לבית הספר עוד מעט.‬ 0
an---- x------ l------- l------------- o- m----.anaxnu xayavim lalekhet l'veyt-hasefer od me'at.
Ne duhet tё shkojmё menjёherё nё punё. ‫א---- ח----- ל--- ל----- ע-- מ--.‬ ‫אנחנו חייבים ללכת לעבודה עוד מעט.‬ 0
an---- x------ l------- l-------- o- m----.anaxnu xayavim lalekhet la'avodah od me'at.
Ne duhet tё shkojmё menjёherё te mjeku. ‫א---- ח----- ל--- ל---- ע-- מ--.‬ ‫אנחנו חייבים ללכת לרופא עוד מעט.‬ 0
an---- x------ l------- l----- o- m----.anaxnu xayavim lalekhet larofe od me'at.
Ju duhet tё prisni autobusin. ‫א-- / ן מ------ / ח-- ל----- ל-------.‬ ‫אתם / ן מוכרחים / חות להמתין לאוטובוס.‬ 0
at--/a--- m--------/m-------- l------- l-------.atem/aten mukhraxim/mukhraxot lehamtin l'otobus.
Ju duhet tё prisni trenin. ‫א-- / ן ח----- / ו- ל----- ל----.‬ ‫אתם / ן חייבים / ות להמתין לרכבת.‬ 0
at--/a--- x------/x------ l------- l--------.atem/aten xayavim/xayavot lehamtin larakevet.
Ju duhet tё prisni taksinё. ‫א-- / ן ח----- / ו- ל----- ל-----.‬ ‫אתם / ן חייבים / ות להמתין למונית.‬ 0
at--/a--- x------/x------ l------- l------.atem/aten xayavim/xayavot lehamtin lamonit.

Përse ekzistojnë kaq shumë gjuhë të ndryshme?

Sot ka më shumë se 6000 gjuhë të ndryshme në botë. Prandaj neve na nevojiten përkthyes dhe interpretues. Shumë kohë më parë, të gjithë flisnin të njëjtën gjuhë. Kjo ndryshoi kur njerëzit filluan migrimin. Ata lanë vendlindjen e tyre Afrikën dhe u përhapën në tokë. Kjo ndarje hapësinore çoi edhe në ndarje gjuhësore. Pasi çdo popull zhvilloi formën e vet të komunikimit. Nga gjuha e përbashkët proto lindën shumë gjuhë të ndryshme. Por njerëzit nuk qëndruan asnjëherë në një vend për një kohë të gjatë. Kështu që gjuhët u ndanë gjithnjë e më shumë nga njëra tjetra. Derisa në një moment nuk mund të dallohej një rrënjë e përbashkët. Gjithashtu, asnjë popull nuk jetoi i izoluar për mijëvjeçarë. Kanë ekzistuar gjithmonë kontaktet me popuj të tjerë. Kjo i ndryshoi gjuhët. Ato morën elemente nga gjuhë të huaja ose u përzien. Kështu, zhvillimi i gjuhëve nuk u ndal kurrë. Migrimi dhe kontaktet ndërkulturore shpjegojnë shumëllojshmërinë e gjuhëve. Një pyetje tjetër është, pse gjuhët janë kaq të ndryshme. Çdo histori zhvillimi ndjek rregulla të caktuara. Duhet të ketë arsye se përse gjuhët janë kështu si janë. Që prej një kohe të gjatë shkencëtarët janë interesuar për këto arsye. Ata duan të dinë se pse gjuhët janë zhvilluar në mënyra të ndryshme. Për të hulumtuar, studiuesit duhet të gjurmojnë historinë e gjuhëve. Atëherë mund të përcaktohet se çfarë ndryshoi dhe kur. Ende nuk dihet se çfarë ndikon në zhvillimin e gjuhëve. Faktorët kulturorë duket se janë më të rëndësishëm sesa faktorët biologjikë. Kjo do të thotë se historia e popujve të ndryshëm formësoi gjuhët e tyre. Gjuhët padyshim na tregojnë më shumë sesa ne mendojmë...