Libri i frazës

sq tё argumentosh diçka 1   »   em giving reasons

75 [shtatёdhjetёepesё]

tё argumentosh diçka 1

tё argumentosh diçka 1

75 [seventy-five]

giving reasons

Mund të klikoni në çdo bosh për të parë tekstin ose:   
Shqip Anglisht (US) Luaj Më shumë
Pse nuk vini? Wh- a----- y-- c-----? Why aren’t you coming? 0
Moti ёshtё kaq i keq. Th- w------ i- s- b--. The weather is so bad. 0
Nuk vij, sepse moti ёshtё shumё i keq. I a- n-- c----- b------ t-- w------ i- s- b--. I am not coming because the weather is so bad. 0
Pse nuk vjen ai? Wh- i---- h- c-----? Why isn’t he coming? 0
Ai nuk ёshtё i ftuar. He i---- i------. He isn’t invited. 0
Ai nuk vjen se nuk ёshtё i ftuar. He i---- c----- b------ h- i---- i------. He isn’t coming because he isn’t invited. 0
Pse nuk vjen? Wh- a----- y-- c-----? Why aren’t you coming? 0
Unё nuk kam kohё. I h--- n- t---. I have no time. 0
Nuk vij, sepse nuk kam kohё. I a- n-- c----- b------ I h--- n- t---. I am not coming because I have no time. 0
Pse nuk rri? Wh- d---- y-- s---? Why don’t you stay? 0
Unё duhet tё punoj akoma. I s---- h--- t- w---. I still have to work. 0
Nuk rri, sepse mё duhet tё punoj akoma. I a- n-- s------ b------ I s---- h--- t- w---. I am not staying because I still have to work. 0
Pse po ikni tani? Wh- a-- y-- g---- a------? Why are you going already? 0
Unё jam i lodhur. I a- t----. I am tired. 0
Po shkoj, sepse jam i lodhur. I’- g---- b------ I-- t----. I’m going because I’m tired. 0
Pse po ikni tani? Wh- a-- y-- g---- a------? Why are you going already? 0
Ёshtё vonё tashmё. It i- a------ l---. It is already late. 0
Po shkoj, sepse ёshtё vonё. I’- g---- b------ i- i- a------ l---. I’m going because it is already late. 0

Gjuha amtare = emocionale, gjuha e huaj = racionale?

Kur mësojmë gjuhë të huaja, ne promovojmë trurin tonë. Mësimi ndryshon të menduarit. Ne bëhemi më kreativë dhe fleksibël. Edhe të menduarit kompleks është më i thjeshtë për personat shumë gjuhësh. Gjatë mësimit ne trajnojmë memorien. Sa më shumë që mësojmë, aq më mirë funksionon. Kush ka mësuar shumë gjuhë, mëson dhe gjëra të tjera më shpejt. Mund të mendojë me përqendim mbi një temë për një kohë më të gjatë. Problemet mund t'i zgjidhë më shpejt. Personat multilingualë (shumë gjuhësh) vendosin më mirë. Por, mënyra sesi ata marrin vendime varet edhe nga gjuhët. Gjuha në të cilën mendojmë, ndikon në vendimet tona. Psikologët ekzaminuan shumë persona për një studim. Të gjithë ishin bilingualë. Krahas gjuhës së tyre amtare, ata flisnin një gjuhë tjetër. Personat e testuar duhej t'i përgjigjeshin një pyetje. Pyetja kishte të bënte me zgjidhjen e një problemi. Ata duhej të zgjidhnin mes dy opsioneve. Një opsion kishte dukshëm më tepër risk se tjetri. Personat e testuar duhej t'i përgjigjeshin kësaj pyetje në të dy gjuhët. Përgjigjet ndryshuan kur gjuhët ndryshuan! Kur flisnin gjuhën amtare, ata zgjodhën opsionin me risk. Nga ana tjetër, në gjuhë të huaja ata zgjodhën opsionin më të sigurt. Pas këtij eksperimenti, personat e testuar duhej të vendosnin baste. Edhe në këtë rast ndryshimi ishte i dukshëm. Kur përdorën gjuhën e huaj ishin më të kujdesshëm. Shkencëtarët supozojnë se ne jemi më të përqendruar kur flasim në gjuhë të huaj. Prandaj vendimet që marrim nuk janë emocionale por racionale…