Libri i frazës

sq E shkuara 1   »   fr Passé 1

81 [tetёdhjetёenjё]

E shkuara 1

E shkuara 1

81 [quatre-vingt-un]

Passé 1

Mund të klikoni në çdo bosh për të parë tekstin ose:   
Shqip Frëngjisht Luaj Më shumë
shkruaj éc---e écrire 0
Ai shkruajti njё letёr. Il é------- u-- l-----. Il écrivait une lettre. 0
Dhe ajo shkruajti njё kartolinё. Et e--- é------- u-- c----. Et elle écrivait une carte. 0
lexoj li-e lire 0
Ai lexoi njё revistё. Il l----- u- m-------. Il lisait un magazine. 0
Dhe ajo lexoi njё libёr. Et e--- l----- u- l----. Et elle lisait un livre. 0
marr pr----e prendre 0
Ai mori njё cigare. Il p------ u-- c--------. Il prenait une cigarette. 0
Ajo mori njё copё çokollatё. El-- p------ u- m------ d- c-------. Elle prenait un morceau de chocolat. 0
Ai nuk ishte besnik, por ajo ishte besnike. Al--- q---- é---- i-------- e--- é---- f-----. Alors qu’il était infidèle, elle était fidèle. 0
Ai ishte dembel, por ajo ishte e zellshme. Al--- q---- é---- p--------- e--- é---- d--------. Alors qu’il était paresseux, elle était diligente. 0
Ai ishte i varfёr, por ajo ishte e pasur. Al--- q---- é---- p------ e--- é---- r----. Alors qu’il était pauvre, elle était riche. 0
Ai s’kishte lekё, por borxhe. Il n------ p-- d-------- m--- a- c-------- d-- d-----. Il n’avait pas d’argent, mais au contraire des dettes. 0
Ai s’kishte fat, por vetёm tersllёk. Il n------ p-- d- c------ m--- a- c-------- d- l- m--------. Il n’avait pas de chance, mais au contraire de la malchance. 0
Ai s’kishte sukses, por dёshtim. Il n------ p-- d- s------ m--- a- c-------- d-- é-----. Il n’avait pas de succès, mais au contraire des échecs. 0
Ai nuk ishte i kёnaqur, por i pakёnaqur. Il n------ p-- h------- m--- a- c-------- m---------. Il n’était pas heureux, mais au contraire malheureux. 0
Ai nuk ishte i lumtur, por i trishtuar. Il n------ p-- c-------- m--- a- c-------- m----------. Il n’était pas chanceux, mais au contraire malchanceux. 0
Ai nuk ishte simpatik, por ishte antipatik. Il n------ p-- s----------- m--- a- c-------- a-----------. Il n’était pas sympathique, mais au contraire antipathique. 0

Si mësojnë fëmijët të flasin si duhet

Sapo një person lind, ai komunikon me të tjerët. Bebet qajnë kur duan diçka. Pas disa muajsh ato mund të flasin fjalë të thjeshta. Kur janë rreth dy vjeç, mund të thonë fjali me tre fjalë. Nuk mund të ndikohen fëmijët kur fillojnë të flasin. Por, mund të ndikoni në mënyrën sesi ata mësojnë gjuhën e tyre amtare. Sidoqoftë, duhet të merrni parasysh disa gjëra. Mbi të gjitha, është shumë e rëndësishme që fëmija të jetë gjithmonë i motivuar kur mëson. Ai duhet të kuptojë që ia ka dalë me sukses kur thotë diçka. Foshnjat lumturohen kur marrin një buzëqeshje si feedback . Fëmijët më të rritur kërkojnë dialog me mjedisin e tyre. Ata orientohen tek gjuha e njerëzve që kanë përreth. Prandaj është i rëndësishëm niveli gjuhësor i prindërve dhe edukatorëve. Fëmijët gjithashtu duhet të mësojnë se gjuha është e vlefshme! Sidoqoftë, ata duhet të argëtohen gjatë gjithë procesit. Leximi me zë i tregon fëmijëve sesa interesante mund të jetë gjuha. Prindërit duhet të bëjnë sa më shumë që të jetë e mundur me fëmijën e tyre. Kur një fëmijë përjeton eksperienca të reja, dëshiron të flasë për to. Fëmijët që rriten si bilingualë kanë nevojë për rregulla fikse. Ata duhet të dinë se cilën gjuhë duhet të flasin me kë. Kështu mund të mësojë truri i tyre se si t'i diferencojë të dy gjuhët. Kur fëmijët fillojnë të shkojnë në shkollë, gjuha e tyre ndryshon. Ata mësojnë një zhargon të ri. Gjatë kësaj kohe, prindërit duhet t'i kushtojnë vëmendje mënyrës sesi flet fëmija i tyre. Studimet tregojnë se gjuha e parë formon trurin përgjithmonë. Atë çka mësojmë si fëmijë na shoqëron gjatë gjithë jetës sonë. Kush mëson gjuhën amtare që fëmijë, përfiton më vonë. Ai mund të mësojë gjëra të reja më shpejt dhe më mirë - jo vetëm gjuhët e huaja...