Libri i frazës

sq E shkuara 1   »   he ‫עבר 1‬

81 [tetёdhjetёenjё]

E shkuara 1

E shkuara 1

‫81 [שמונים ואחת]‬

81 [shmonim w\'axat]

‫עבר 1‬

[avar 1]

Mund të klikoni në çdo bosh për të parë tekstin ose:   
Shqip Hebraisht Luaj Më shumë
shkruaj ‫ל----‬ ‫לכתוב‬ 0
li----vlikhtov
Ai shkruajti njё letёr. ‫ה-- כ-- מ---.‬ ‫הוא כתב מכתב.‬ 0
hu k---- m------.hu katav mikhtav.
Dhe ajo shkruajti njё kartolinё. ‫ו--- כ--- ג----.‬ ‫והיא כתבה גלויה.‬ 0
w'-- k----- g-----.w'hi katvah gluyah.
lexoj ‫ל----‬ ‫לקרוא‬ 0
li--oliqro
Ai lexoi njё revistё. ‫ה-- ק-- מ----.‬ ‫הוא קרא מגזין.‬ 0
hu q--- m------.hu qara magazin.
Dhe ajo lexoi njё libёr. ‫ו--- ק--- ס--.‬ ‫והיא קראה ספר.‬ 0
w'-- q----- s----.w'hi qar'ah sefer.
marr ‫ל---‬ ‫לקחת‬ 0
la----tlaqaxat
Ai mori njё cigare. ‫ה-- ל-- ס-----.‬ ‫הוא לקח סיגריה.‬ 0
hu l---- s-------.hu laqax sigariah.
Ajo mori njё copё çokollatё. ‫ו--- ל--- ח---- ש-----.‬ ‫והיא לקחה חתיכת שוקולד.‬ 0
w'-- l----- x------- s-------.w'hi laqxah xatikhat shoqolad.
Ai nuk ishte besnik, por ajo ishte besnike. ‫ה-- ל- ה-- נ--- א-- ה-- ה---- נ----.‬ ‫הוא לא היה נאמן אבל היא הייתה נאמנה.‬ 0
hu l- h---- n------ a--- h- h----- n--------.hu lo hayah ne'eman aval hi haitah ne'emanah.
Ai ishte dembel, por ajo ishte e zellshme. ‫ה-- ה-- ע--- א-- ה-- ה---- ח----.‬ ‫הוא היה עצלן אבל היא הייתה חרוצה.‬ 0
hu h---- a----- a--- h- h----- x-------.hu hayah atslan aval hi haitah xarutsah.
Ai ishte i varfёr, por ajo ishte e pasur. ‫ה-- ה-- ע-- א-- ה-- ה---- ע----.‬ ‫הוא היה עני אבל היא הייתה עשירה.‬ 0
hu h---- a-- a--- h- h----- a------.hu hayah ani aval hi haitah ashirah.
Ai s’kishte lekё, por borxhe. ‫ל- ה-- ל- כ-- ר- ח----.‬ ‫לא היה לו כסף רק חובות.‬ 0
lo h---- l- k----- r-- x----.lo hayah lo khesef raq xovot.
Ai s’kishte fat, por vetёm tersllёk. ‫ל- ה-- ל- מ-- א-- ב-- מ--.‬ ‫לא היה לו מזל אלא ביש מזל.‬ 0
lo h---- l- m---- e-- b--- m----.lo hayah lo mazal ela bish mazal.
Ai s’kishte sukses, por dёshtim. ‫ה-- ל- ה----- ר- נ---.‬ ‫הוא לא הצליח, רק נכשל.‬ 0
hu l- h-------- r-- n-------.hu lo hitsliax, raq nikhshal.
Ai nuk ishte i kёnaqur, por i pakёnaqur. ‫ה-- ל- ה-- מ----- א-- ל- מ----.‬ ‫הוא לא היה מרוצה, אלא לא מרוצה.‬ 0
hu l- h---- m-------- e-- l- m-------.hu lo hayah merutseh, ela lo merutseh.
Ai nuk ishte i lumtur, por i trishtuar. ‫ה-- ל- ה-- מ---- א-- ל- מ----.‬ ‫הוא לא היה מאושר אלא לא מאושר.‬ 0
hu l- h---- m------- e-- l- m-------.hu lo hayah me'ushar ela lo me'ushar.
Ai nuk ishte simpatik, por ishte antipatik. ‫ה-- ל- ה-- נ---- א-- ל- נ---.‬ ‫הוא לא היה נחמד, אלא לא נחמד.‬ 0
hu l- h---- n------ e-- l- n-----.hu lo hayah nexmad, ela lo nexmad.

Si mësojnë fëmijët të flasin si duhet

Sapo një person lind, ai komunikon me të tjerët. Bebet qajnë kur duan diçka. Pas disa muajsh ato mund të flasin fjalë të thjeshta. Kur janë rreth dy vjeç, mund të thonë fjali me tre fjalë. Nuk mund të ndikohen fëmijët kur fillojnë të flasin. Por, mund të ndikoni në mënyrën sesi ata mësojnë gjuhën e tyre amtare. Sidoqoftë, duhet të merrni parasysh disa gjëra. Mbi të gjitha, është shumë e rëndësishme që fëmija të jetë gjithmonë i motivuar kur mëson. Ai duhet të kuptojë që ia ka dalë me sukses kur thotë diçka. Foshnjat lumturohen kur marrin një buzëqeshje si feedback . Fëmijët më të rritur kërkojnë dialog me mjedisin e tyre. Ata orientohen tek gjuha e njerëzve që kanë përreth. Prandaj është i rëndësishëm niveli gjuhësor i prindërve dhe edukatorëve. Fëmijët gjithashtu duhet të mësojnë se gjuha është e vlefshme! Sidoqoftë, ata duhet të argëtohen gjatë gjithë procesit. Leximi me zë i tregon fëmijëve sesa interesante mund të jetë gjuha. Prindërit duhet të bëjnë sa më shumë që të jetë e mundur me fëmijën e tyre. Kur një fëmijë përjeton eksperienca të reja, dëshiron të flasë për to. Fëmijët që rriten si bilingualë kanë nevojë për rregulla fikse. Ata duhet të dinë se cilën gjuhë duhet të flasin me kë. Kështu mund të mësojë truri i tyre se si t'i diferencojë të dy gjuhët. Kur fëmijët fillojnë të shkojnë në shkollë, gjuha e tyre ndryshon. Ata mësojnë një zhargon të ri. Gjatë kësaj kohe, prindërit duhet t'i kushtojnë vëmendje mënyrës sesi flet fëmija i tyre. Studimet tregojnë se gjuha e parë formon trurin përgjithmonë. Atë çka mësojmë si fëmijë na shoqëron gjatë gjithë jetës sonë. Kush mëson gjuhën amtare që fëmijë, përfiton më vonë. Ai mund të mësojë gjëra të reja më shpejt dhe më mirë - jo vetëm gjuhët e huaja...