Libri i frazës

sq Fjali nёnrenditёse me qё 2   »   sk Vedľajšie vety s že 2

92 [nёntёdhjetёedy]

Fjali nёnrenditёse me qё 2

Fjali nёnrenditёse me qё 2

92 [deväťdesiatdva]

Vedľajšie vety s že 2

Mund të klikoni në çdo bosh për të parë tekstin ose:   

Shqip Sllovakisht Luaj Më shumë
Mё nervozon, qё gёrrhet. Hn--- m-- ž- c------. Hnevá ma, že chrápeš. 0
Mё nervozon, qё pi kaq shumё birrё. Hn--- m-- ž- p---- t---- p---. Hnevá ma, že piješ toľko piva. 0
Mё nervozon, qё vjen kaq vonё. Hn--- m-- ž- c----- t-- n------. Hnevá ma, že chodíš tak neskoro. 0
   
Besoj se ai ka nevojё pёr mjek. My----- ž- p-------- l-----. Myslím, že potrebuje lekára. 0
Mendoj se ai ёshtё i sёmurё. My----- ž- j- c----. Myslím, že je chorý. 0
Mendoj se ai fle tani. My----- ž- t---- s--. Myslím, že teraz spí. 0
   
Shpresojmё qё ai tё martohet me vajzёn tonё. Dú----- ž- s- o---- s n---- d-----. Dúfame, že sa ožení s našou dcérou. 0
Shpresojmё qё tё ketё shumё para. Dú----- ž- m- v--- p-----. Dúfame, že má veľa peňazí. 0
Shpresojmё tё jetё milioner. Dú----- ž- j- m-------. Dúfame, že je milionár. 0
   
Kam dёgjuar, qё gruaja juaj ka pёsuar njё aksident. Po--- s--- ž- t---- ž--- m--- n-----. Počul som, že tvoja žena mala nehodu. 0
Kam dёgjuar, se ajo ndodhet nё spital. Po--- s--- ž- l--- v n--------. Počul som, že leží v nemocnici. 0
Kam dёgjuar, se makina jote ёshtё prishur komplet. Po--- s--- ž- t---- a--- j- t------ r------. Počul som, že tvoje auto je totálne rozbité. 0
   
Gёzohem qё erdhёt. Te-- m-- ž- s-- p-----. Teší ma, že ste prišli. 0
Gёzohem qё keni interes. Te-- m-- ž- m--- z-----. Teší ma, že máte záujem. 0
Gёzohem qё doni tё blini shtёpinё. Te-- m-- ž- c----- k---- d--. Teší ma, že chcete kúpiť dom. 0
   
Kam frikё, se autobusi i fundit ka ikur. Ob---- s-- ž- p------- a------ j- u- p---. Obávam sa, že posledný autobus je už preč. 0
Kam frikё, se duhet tё marrim njё taksi. Ob---- s-- ž- b----- m----- í-- t------. Obávam sa, že budeme musieť ísť taxíkom. 0
Kam frikё, se s’kam mё lekё me vete. Ob---- s-- ž- p-- s--- n---- ž----- p------. Obávam sa, že pri sebe nemám žiadne peniaze. 0
   

Nga gjesti në të folur

Kur flasim ose dëgjojmë, truri ynë ka shumë për të bërë. Duhet të përpunojë sinjalet gjuhësore. Gjestet dhe simbolet janë gjithashtu sinjale gjuhësore. Ato ekzistonin para gjuhës njerëzore. Disa simbole kuptohen në të gjitha kulturat. Simbole të tjera duhet të mësohen. Ato nuk mund të kuptohen thjesht duke i parë. Gjestet dhe simbolet përpunohen si gjuha. Madje procesohen në të njëjtën zonë të trurit! Kjo është vërtetuar nga një studim i ri. Studiuesit kanë testuar disa persona. Këta persona duhej të shikonin videoklipe të ndryshme. Ndërkohë që shikonin klipet, u mat aktiviteti i trurit të tyre. Videoklipet shfaqnin gjëra të ndryshme për një pjesë të grupit. Ato shpreheshin me lëvizje, simbole dhe gjuhë. Pjesa tjetër e grupit panë videoklipe të tjera. Këto ishin video pa kuptim. Gjuha, gjestet dhe simbolet nuk ekzistonin. Ato nuk kishin asnjë kuptim. Përmes matjes, studiuesit panë se çfarë përpunohej ku. Ata ishin në gjendje të krahasonin aktivitetin e trurit të subjekteve. Gjithçka që kishte kuptim, përpunohej në të njëjtën zonë. Rezultati i këtij eksperimenti është shumë interesant. Na tregon sesi truri ynë ka mësuar gjuhë. Fillimisht njerëzit komunikonin me gjeste. Më pas u zhvillua gjuha. Kështu që truri duhej të mësonte të përpunonte gjuhën si gjestet. Me sa duket ai thjesht përditësoi versionin e vjetër…