Libri i frazës

sq Lidhёzat 1   »   sk Spojky 1

94 [nёntёdhjetёekatёr]

Lidhёzat 1

Lidhёzat 1

94 [deväťdesiatštyri]

Spojky 1

Mund të klikoni në çdo bosh për të parë tekstin ose:   

Shqip Sllovakisht Luaj Më shumë
Prit derisa tё pushojё shiu. Po----- k-- p------- p----. Počkaj, kým prestane pršať. 0
Prit sa tё bёhem gati. Po----- k-- b---- h----- (h-----). Počkaj, kým budem hotový (hotová). 0
Prit derisa tё vijё ai. Po----- k-- p---- s---. Počkaj, kým príde späť. 0
   
Po pres derisa tё mё thahen flokёt. Po----- k-- b--- m--- v---- s----. Počkám, kým budú moje vlasy suché. 0
Po pres derisa tё mbarojё filmi. Po----- k-- s----- f---. Počkám, kým skončí film. 0
Po pres derisa semafori tё bёhet i gjelbër. Po----- k-- b--- n- s------- z-----. Počkám, kým bude na semafore zelená. 0
   
Kur nisesh pёr pushime? Ke-- i--- n- d--------? Kedy ideš na dovolenku? 0
Para pushimeve tё verёs? Eš-- p--- l------ p----------? Ešte pred letnými prázdninami? 0
Po, para se tё fillojnё pushimet e verёs. Án-- e--- p------- a-- z---- l---- p----------. Áno, ešte predtým, ako začnú letné prázdnininy. 0
   
Rregulloje çatinё para se tё vijё dimri. Op--- s------ p------- a-- p---- z---. Oprav strechu predtým, ako príde zima. 0
Laji duart, para se tё ulesh nё tavolinё. Um- s- r--- p------- a-- s- s----- z- s---. Umy si ruky predtým, ako si sadneš za stôl. 0
Mbylle dritaren, para se tё dalёsh jashtё. Za--- o--- p------- a-- p----- v--. Zavri okno predtým, ako pôjdeš von. 0
   
Kur kthehesh nё shtёpi? Ke-- p----- d----? Kedy prídeš domov? 0
Pas mёsimit? Po v--------? Po vyučovaní? 0
Po, pasi mёsimi tё mbarojё. Án-- l-- č- s----- v---------. Áno, len čo skončí vyučovanie. 0
   
Pas aksidentit ai nuk mund tё punonte mё. Po t--- a-- m-- ú---- n------ v--- p-------. Po tom, ako mal úraz, nemohol viac pracovať. 0
Pasi humbi punёn, ai shkoi nё Amerikё. Po t--- a-- s------ p----- o------ d- A------. Po tom, ako stratil prácu, odišiel do Ameriky. 0
Pasi iku nё Amerikё, u bё i pasur. Po t--- a-- o------ d- A------- z-------. Po tom, ako odišiel do Ameriky, zbohatol. 0
   

Si të mësoni dy gjuhë në të njëjtën kohë

Gjuhët e huaja po bëhen gjithnjë e më të rëndësishme sot. Shumë njerëz mësojnë një gjuhë të huaj. Por, ka shumë gjuhë interesante në botë. Prandaj disa njerëz mësojnë disa gjuhë në të njëjtën kohë. Kur fëmijët rriten me dy gjuhë, zakonisht nuk është problem. Truri i tyre i mëson të dyja gjuhët automatikisht. Kur rriten, ata dinë se çfarë i përket cilës gjuhë. Bilingualët i njohin tiparet karakteristike të të dyja gjuhëve. Tek të rriturit është ndryshe. Ata nuk mund të mësojnë aq lehtë dy gjuhë paralelisht. Kush mëson dy gjuhë njëkohësisht, duhet të ndjekë disa rregulla. Fillimisht është e rëndësishme që të krahasojë të dy gjuhët me njëra tjetrën. Gjuhët që i përkasin të njëjtës familje gjuhësore, janë shpesh shumë të ngjashme. Kjo mund të çojë në konfuzion. Prandaj, është e përshtatshme që të analizohen të dy gjuhët me kujdes. Për shembull, mund të shkruani një listë. Ku të shënoni ngjashmëritë dhe dallimet. Në këtë mënyrë truri detyrohet të punojë intensivisht me të dyja gjuhët. Mund të kujtojë më mirë se cilat janë veçoritë e gjuhëve. Duhet gjithashtu të zgjidhni ngjyra dhe dosje të veçantë për secilën gjuhë. Kjo ndihmon në ndarjen e qartë të gjuhëve nga njëra tjetra. Nëse mësoni gjuhë jo të ngjashme, është diçka tjetër. Me gjuhë shumë të ndryshme nuk ekziston rreziku i konfuzionit. Këtu ekziston rreziku i krahasimit të gjuhëve! Do të ishte më mirë, që gjuhët të krahasohen me gjuhën amtare. Kur truri dallon kontrastin, ai mëson më efektivisht. Gjithashtu është e rëndësishme që gjuhët të mësohen me intensivitet të njëjtë. Teorikisht për trurin nuk ka rëndësi sesa gjuhë mëson…