Здравје     
Saúde

-

a ambulância +

брза помош

-

o curativo +

завој

-

o nascimento +

раѓање

-

a pressão sanguínea +

крвен притисок

-

a higiene pessoal +

нега на телото

-

o resfriado +

настинка

-

o creme +

крем

-

a muleta +

патерица

-

o exame +

испитување

-

o esgotamento +

исцрпување

-

a máscara facial +

маска за лице

-

a caixa de primeiros socorros +

кутија за прва помош

-

a cura +

исцелување

-

a saúde +

здравје

-

o aparelho auditivo +

слушно помагало

-

o hospital +

болница

-

a injeção +

инјекција

-

a lesão +

повреда

-

a maquilhagem +

шминка

-

a massagem +

масажа

-

a medicina +

лек

-

o medicamento +

лек

-

o almofariz +

малтер

-

o protetor bucal +

маска за заштита

-

o corta-unhas +

грицкалка за нокти

-

a obesidade +

дебелина

-

a operação +

операција

-

a dor +

болка

-

o perfume +

парфем

-

a grageia +

пилула

-

a gravidez +

бременост

-

a lâmina de barbear +

брич

-

o barbear +

бричење

-

o pincel de barba +

четка за бричење

-

o sono +

спиење

-

o fumador +

пушач

-

a proibição de fumar +

забрана за пушење

-

o protetor solar +

лосион за сончање

-

o cotonete +

тампон

-

a escova de dentes +

четка за заби

-

a pasta de dentes +

паста за заби

-

o palito +

чепкалка за заби

-

a vítima +

жртва

-

a balança +

вага

-

a cadeira de rodas +

инвалидска количка

-
a ambulância
брза помош

-
o curativo
завој

-
o nascimento
раѓање

-
a pressão sanguínea
крвен притисок

-
a higiene pessoal
нега на телото

-
o resfriado
настинка

-
o creme
крем

-
a muleta
патерица

-
o exame
испитување

-
o esgotamento
исцрпување

-
a máscara facial
маска за лице

-
a caixa de primeiros socorros
кутија за прва помош

-
a cura
исцелување

-
a saúde
здравје

-
o aparelho auditivo
слушно помагало

-
o hospital
болница

-
a injeção
инјекција

-
a lesão
повреда

-
a maquilhagem
шминка

-
a massagem
масажа

-
a medicina
лек

-
o medicamento
лек

-
o almofariz
малтер

-
o protetor bucal
маска за заштита

-
o corta-unhas
грицкалка за нокти

-
a obesidade
дебелина

-
a operação
операција

-
a dor
болка

-
o perfume
парфем

-
a grageia
пилула

-
a gravidez
бременост

-
a lâmina de barbear
брич

-
o barbear
бричење

-
o pincel de barba
четка за бричење

-
o sono
спиење

-
o fumador
пушач

-
a proibição de fumar
забрана за пушење

-
o protetor solar
лосион за сончање

-
o cotonete
тампон

-
a escova de dentes
четка за заби

-
a pasta de dentes
паста за заби

-
o palito
чепкалка за заби

-
a vítima
жртва

-
a balança
вага

-
a cadeira de rodas
инвалидска количка