Кујнски апарати     
Aparelhos de cozinha

-

a tigela +

чинија

-

a cafeteira +

кафемат

-

a panela +

тенџере за готвење

-

os talheres +

прибор за јадење

-

a tábua (de corte) +

даска за сечење

-

os pratos +

садови

-

a máquina de lavar louça +

машина за миење садови

-

a lixeira +

корпа за отпадоци

-

o fogão elétrico +

шпорет

-

a torneira +

чешма

-

o fondue +

поховано сирење

-

o garfo +

виљушка

-

a frigideira +

тава

-

o espremedor de alho +

преса за лук

-

o fogão a gás +

рингла на гас

-

a grelha +

скара

-

a faca +

нож

-

a concha +

црпалка

-

o microondas +

микробранова печка

-

o guardanapo +

салфетка

-

o quebra-nozes +

оревокршач

-

a frigideira +

тава

-

o prato +

чинија

-

o refrigerador +

ладилник

-

a colher +

лажица

-

a toalha da mesa +

чаршаф за маса

-

a torradeira +

тостер

-

a bandeja +

послужавник

-

a máquina de lavar +

машина за перење

-

o batedor de ovos +

маталка

-
a tigela
чинија

-
a cafeteira
кафемат

-
a panela
тенџере за готвење

-
os talheres
прибор за јадење

-
a tábua (de corte)
даска за сечење

-
os pratos
садови

-
a máquina de lavar louça
машина за миење садови

-
a lixeira
корпа за отпадоци

-
o fogão elétrico
шпорет

-
a torneira
чешма

-
o fondue
поховано сирење

-
o garfo
виљушка

-
a frigideira
тава

-
o espremedor de alho
преса за лук

-
o fogão a gás
рингла на гас

-
a grelha
скара

-
a faca
нож

-
a concha
црпалка

-
o microondas
микробранова печка

-
o guardanapo
салфетка

-
o quebra-nozes
оревокршач

-
a frigideira
тава

-
o prato
чинија

-
o refrigerador
ладилник

-
a colher
лажица

-
a toalha da mesa
чаршаф за маса

-
a torradeira
тостер

-
a bandeja
послужавник

-
a máquina de lavar
машина за перење

-
o batedor de ovos
маталка