Мебел     
Mobiliário

-

a poltrona

фотелја

-

a cama

кревет

-

a roupa de cama

постелнина

-

a estante

полица со книги

-

a carpete

тепих

-

a cadeira

стол

-

a cómoda

комода

-

o berço

лулка

-

a cortina

завеса

-

a cortina

завеса

-

a mesa

биро

-

a ventoinha

вентилатор

-

o tapete

рогозина

-

o parque

дубаче

-

a cadeira de balanço

стол-лулка

-

o assento

седиште

-

a prateleira

полица

-

a mesa lateral

масичка

-

o sofá

кауч

-

o banco alto

столче

-

a mesa

маса

-

o candeeiro de mesa

столна ламба

-

o cesto dos papéis

кошница за отпадоци

-
a poltrona
фотелја

-
a cama
кревет

-
a roupa de cama
постелнина

-
a estante
полица со книги

-
a carpete
тепих

-
a cadeira
стол

-
a cómoda
комода

-
o berço
лулка

-
o armário
шкаф

-
a cortina
завеса

-
a cortina
завеса

-
a mesa
биро

-
a ventoinha
вентилатор

-
o tapete
рогозина

-
o parque
дубаче

-
a cadeira de balanço
стол-лулка

-
o cofre
сеф

-
o assento
седиште

-
a prateleira
полица

-
a mesa lateral
масичка

-
o sofá
кауч

-
o banco alto
столче

-
a mesa
маса

-
o candeeiro de mesa
столна ламба

-
o cesto dos papéis
кошница за отпадоци