svenska » engelska UK   motivera något 3


77 [sjuttiosju]

motivera något 3

-

+ 77 [seventy-seven]

+ giving reasons 3

Klicka för att se texten:   
svenskaEnglish UK
Varför äter ni inte tårtan? Wh- a----- y-- e----- t-- c---? +
Jag måste banta. I m--- l--- w-----. +
Jag äter den inte, för att jag måsta banta. I’- n-- e----- i- b------ I m--- l--- w-----. +
   
Varför dricker ni inte ölet? Wh- a----- y-- d------- t-- b---? +
Jag måste köra. I h--- t- d----. +
Jag dricker det inte, för att jag måste köra. I’- n-- d------- i- b------ I h--- t- d----. +
   
Varför dricker du inte kaffet? Wh- a----- y-- d------- t-- c-----? +
Det är kallt. It i- c---. +
Jag dricker det inte, eftersom det är kallt. I’- n-- d------- i- b------ i- i- c---. +
   
Varför dricker du inte teet? Wh- a----- y-- d------- t-- t--? +
Jag har inget socker. I h--- n- s----. +
Jag dricker det inte, för att jag inte har något socker. I’- n-- d------- i- b------ I d---- h--- a-- s----. +
   
Varför äter ni inte soppan? Wh- a----- y-- e----- t-- s---? +
Jag har inte beställt den. I d----- o---- i-. +
Jag äter den inte, eftersom jag inte har beställt den. I’- n-- e----- i- b------ I d----- o---- i-. +
   
Varför äter ni inte köttet? Wh- d---- y-- e-- t-- m---? +
Jag är vegetarian. I a- a v---------. +
Jag äter det inte, eftersom jag är vegetarian. I’- n-- e----- i- b------ I a- a v---------. +
   

Gester bidrar till inlärningen av vokabulären

När vi lär oss ord har hjärnan massor att göra. Den måste lagra alla nya ord. Men du kan hjälpa hjärnan med inlärningen. Det uppnås genom gester. Gester hjälper minnet. Det kommer ihåg ord bättre om det bearbetar gester samtidigt. En studie har tydligt visat detta. Forskare har låtit försökspersoner studera ordförrådet. Dessa ord existerade egentligen inte. De tillhörde ett artificiellt språk. Ett fåtal ord lärdes ut till försökspersonerna med gester. Det vill säga, försökspersonerna hörde eller läste inte bara orden. Med gester imiterade de även innebörden av orden.

Medan de studerade mättes hjärnaktiviteten. Forskarna gjorde en intressant upptäckt under processen. När orden lärdes in med gester, var flera delar av hjärnan aktiva. Förutom talcentrat, visade även sensomotoriska delar aktivitet. Denna ytterligare hjärnaktivitet påverkar vårt minne. När man lär sig med gester bildas komplexa nätverk. Dessa nätverk sparar de nya orden på flera platser i hjärnan. Vokabulären kan processas mer effektivt på detta sätt. När vi vill använda vissa ord, hittar hjärnan dem snabbare. De lagras också bättre. Men det är viktigt att gesten är associerad med ordet. Hjärnan upptäcker när ett ord och en gest inte går ihop. De nya rönen kan leda till nya undervisningsmetoder. Individer som vet lite om språk lär sig ofta långsamt. Kanske lär de sig lättare om de imiterar orden fysiskt…
Gissa språket!
_______ tillhör den romanska språkfamiljen. Det är nära besläktat med spanska, franska och italienska. Det talas i Andorra, i den katalonska regionen av Spanien och på Balearerna. _______ talas även i delar av Aragonien och i Valencia. Totalt 12 miljoner människor talar eller förstår _______. Språket uppstod mellan 7:e och 9:e århundradet i Pyrenéerna. Sedan spreds det mot söder och öster genom territoriala erövringar.

Det är viktigt att notera att _______ inte är en spansk dialekt. Det uppstod ur vulgärlatinet och anses vara ett oberoende språk. Därför förstås det inte automatiskt av spanjorer eller latinamerikaner. Många strukturer i _______n liknar andra romanska språk. Men det finns också ett fåtal egenskaper som inte finns i andra språk. De som talar _______ är mycket stolta över sitt språk. Att lära sig _______ har aktivt främjats av politiska grupper under några århundraden. Lär dig _______ - detta språk har en framtid!