ελληνικά » αγγλικά UK   Στο σπίτι


17 [δεκαεπτά]

Στο σπίτι

-

+ 17 [seventeen]

+ Around the house

Κάνετε κλικ για να δείτε το κείμενο:   
ελληνικάEnglish UK
Εδώ είναι το σπίτι μας. Ou- h---- i- h---. +
Πάνω είναι η σκεπή. Th- r--- i- o- t--. +
Κάτω είναι το υπόγειο. Th- b------- i- b----. +
   
Στο πίσω μέρος του σπιτιού είναι ένας κήπος. Th--- i- a g----- b----- t-- h----. +
Μπροστά από το σπίτι δεν υπάρχει δρόμος. Th--- i- n- s----- i- f---- o- t-- h----. +
Δίπλα στο σπίτι υπάρχουν δέντρα. Th--- a-- t---- n--- t- t-- h----. +
   
Εδώ είναι το διαμέρισμά μου. My a-------- i- h---. +
Εδώ είναι η κουζίνα και το μπάνιο. Th- k------ a-- b------- a-- h---. +
Εκεί είναι το σαλόνι και το υπνοδωμάτιο. Th- l----- r--- a-- b------ a-- t----. +
   
Η πόρτα του σπιτιού είναι κλειστή. Th- f---- d--- i- c-----. +
Τα παράθυρα όμως είναι ανοιχτά. Bu- t-- w------ a-- o---. +
Κάνει ζέστη σήμερα. It i- h-- t----. +
   
Πάμε στο σαλόνι. We a-- g---- t- t-- l----- r---. +
Εκεί είναι ένας καναπές και μία πολυθρόνα. Th--- i- a s--- a-- a- a------- t----. +
Καθίστε! Pl----- s-- d---! +
   
Εκεί βρίσκεται ο υπολογιστής μου. My c------- i- t----. +
Εκεί βρίσκεται το στερεοφωνικό μου. My s----- i- t----. +
Η τηλεόραση είναι ολοκαίνουργια. Th- T- s-- i- b---- n--. +
   

Λέξεις και λεξιλόγιο

Κάθε γλώσσα έχει το δικό της λεξιλόγιο. Αυτό αποτελείται από έναν ορισμένο αριθμό λέξεων. Μια λέξη είναι μια αυτόνομη γλωσσική μονάδα. Οι λέξεις έχουν πάντα την δική τους έννοια. Αυτό τις ξεχωρίζει από τους ήχους και τις συλλαβές. Ο αριθμός των λέξεων είναι διαφορετικός σε κάθε γλώσσα. Τα αγγλικά, για παράδειγμα, έχουν πολλές λέξεις. Έχουν τον τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλήματος στην κατηγορία λεξιλόγιο. Σήμερα, τα αγγλικά έχουν πάνω από ένα εκατομμύριο λέξεις. Και το Αγγλικό Λεξικό της Οξφόρδης μετράει πάνω από 600.000 λέξεις. Τα κινεζικά, τα ισπανικά και τα ρώσικα έχουν πολύ μικρότερο λεξιλόγιο. Το λεξιλόγιο μιας γλώσσας εξαρτάται και από την ιστορία της. Τα αγγλικά επηρεάστηκαν από πολλές γλώσσες και πολιτισμούς.

Για αυτό και το αγγλικό λεξιλόγιο αυξήθηκε σημαντικά. Αλλά ακόμη και σήμερα το λεξιλόγιο των αγγλικών συνεχίζει να αυξάνεται. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι κάθε μέρα προστίθενται 15 νέες λέξεις. Προέρχονται κυρίως από το πεδίο των νέων μέσων επικοινωνίας. Σε αυτόν τον αριθμό δεν συμπεριλαμβάνεται η επιστημονική ορολογία. Διότι η ορολογία της χημείας από μόνη της έχει χιλιάδες λέξεις. Σχεδόν σε όλες τις γλώσσες οι λέξεις με πολλά γράμματα χρησιμοποιούνται σπανιότερα από τις λέξεις με λίγα γράμματα. Και οι περισσότεροι ομιλητές χρησιμοποιούν συνήθως μόνο λίγες λέξεις. Γι΄ αυτόν το λόγο, ξεχωρίζουμε το ενεργητικό από το παθητικό λεξιλόγιο. Το παθητικό λεξιλόγιο συμπεριλαμβάνει λέξεις που καταλαβαίνουμε. Όμως δεν τις χρησιμοποιούμε ή τις χρησιμοποιούμε μόνο πολύ σπάνια. Το ενεργητικό λεξιλόγιο περιλαμβάνει τις λέξεις που χρησιμοποιούμε τακτικά. Λίγες μόνο λέξεις αρκούν για απλές συνομιλίες ή κείμενα. Στα αγγλικά περίπου 400 λέξεις και 40 ρήματα αρκούν γι' αυτό. Οπότε, μην πτοείστε αν έχετε περιορισμένο λεξιλόγιο!
Μαντέψτε ποια είναι η γλώσσα!
Τα _______ ανήκουν στην οικογένεια των αφροασιατικών γλωσσών. Συγγενεύει στενότερα με τα αραβικά και τα αραμαϊκά. Για 5 εκατομμύρια ανθρώπους είναι τα _______ μητρική γλώσσα. Τα μοντέρνα _______ όμως είναι μια τεχνητά διαμορφωμένη γλώσσα. Η βάση τους ήταν τα αρχαία _______, τα οποία ήταν ήδη νεκρή γλώσσα. Το λεξιλόγιο και η γραμματική όμως τμηματικά πάρθηκαν από άλλες γλώσσες. Έτσι τα αρχαία _______ τροποποιήθηκαν επί τούτου προς μια μοντέρνα επίσημη γλώσσα.

Αυτή η προγραμματισμένη γλωσσική αλλαγή είναι παγκοσμίως μοναδική. Το ******ό γραφικό σύστημα αποτελείται μόνο από σύμφωνα. Αυτό σημαίνει ότι κατά κανόνα τα φωνήεντα δεν γράφονται. Για αυτά δεν υπάρχουν ξεχωριστά γράμματα. Η ******ή γραφή διαβάζεται από τα δεξιά προς τα αριστερά. Τα γραφήματά τους έχουν παράδοση παλαιότερη των 3.000 ετών. Όποιος μαθαίνει _______, ταυτόχρονα μαθαίνει κι ένα κομμάτι της παραδοσιακής ιστορίας. Δοκιμάστε το!