ελληνικά » αγγλικά UK   Οικογένεια


2 [δύο]

Οικογένεια

-

+ 2 [two]

+ Family Members

Κάνετε κλικ για να δείτε το κείμενο:   
ελληνικάEnglish UK
ο παππούς th- g---------r +
η γιαγιά th- g---------r +
αυτός και αυτή he a-- s-e +
   
ο πατέρας th- f----r +
η μητέρα th- m----r +
αυτός και αυτή he a-- s-e +
   
ο γιος th- s-n +
η κόρη th- d------r +
αυτός και αυτή he a-- s-e +
   
ο αδελφός th- b-----r +
η αδελφή th- s----r +
αυτός και αυτή he a-- s-e +
   
ο θείος th- u---e +
η θεία th- a--t +
αυτός και αυτή he a-- s-e +
   
Εμείς είμαστε μία οικογένεια. We a-- a f-----. +
Η οικογένεια δεν είναι μικρή. Th- f----- i- n-- s----. +
Η οικογένεια είναι μεγάλη. Th- f----- i- b--. +
   

Μιλάμε όλοι τις γλώσσες της Αφρικής;

Υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουν πάει ποτέ στην Αφική. Πιθανότατα όμως δεν υπάρχει γλώσσα που να μην ήταν κάποτε εκεί! Αυτό τουλάχιστον πιστεύουν πολλοί επιστήμονες. Πιστεύουν πως όλες οι γλώσσες προέρχονται από την Αφρική. Και από εκεί επεκτάθηκαν σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο. Συνολικά υπάρχουν 6.000 διαφορετικές γλώσσες. Όλες όμως φαίνεται να έχουν μια κοινή αφρικανική ρίζα. Οι ερευνητές σύγκριναν φωνήματα από διαφορετικές γλώσσες. Τα φωνήματα είναι οι πιο μικρές μονάδες σημασιολογικής διαφοροποίησης. Όταν αλλάζει ένα φώνημα, αλλάζει και η σημασία της λέξης. Στην Αγγλική γλώσσα έχουμε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα για αυτό. Στα αγγλικά, οι λέξεις dip και tip σημαίνουν διαφορετικά πράγματα. Επομένως, στα αγγλικά το d και το t είναι δύο διαφορετικά φωνήματα.

Οι Αφρικανικές γλώσσες έχουν την μεγαλύτερη ποικιλία φωνημάτων. Αυτό το φαινόμενο όμως μειώνεται δραματικά όσο απομακρυνόμαστε από την Αφρική. Και ακριβώς σε αυτό το στοιχείο οι ερευνητές βασίζουν την θεωρία τους. Διότι οι πληθυσμοί που επεκτείνονται γίνονται πιο ομοιόμορφοι. Η γενετική ποικιλομορφία μειώνεται στα εξωτερικά τους όρια. Αυτό οφείλεται στο ότι μειώνεται ο αριθμός των ‹‹αποίκων››. Όσο λιγότερα γονίδια μεταναστεύουν, τόσο πιο ομοιόμορφος γίνεται ένας πληθυσμός. Οι πιθανοί συνδυασμοί των γονιδίων μειώνονται. Έτσι τα μέλη ενός πληθυσμού που μεταναστεύει μοιάζουν μεταξύ τους. Οι ερευνητές το ονομάζουν “φαινόμενο του ιδρυτή”. Όταν οι άνθρωποι εγκατέλειψαν την Αφρική, πήραν την γλώσσα τους μαζί τους. Όμως όσο λιγοστεύουν οι άποικοι τόσο λιγοστεύουν και τα φωνήματα. Έτσι, με το πέρασμα του χρόνου, οι μεμονωμένες γλώσσες γίνονται όλο και πιο ομοιόμορφες . Έχει αποδειχθεί ότι ο homo sapiens κατάγεται από την Αφρική. Περιμένουμε να δούμε αν αυτό ισχύει και για την γλώσσα του...
Μαντέψτε ποια είναι η γλώσσα!
Η ******ή γλώσσα ανήκει στις παγκοσμίως σημαντικότερες γλώσσες. Περισσότεροι από 300 εκατομμύρια άνθρωποι σε πάνω από 20 χώρες μιλούν _______. Αυτή η αφροασιατική γλώσσα προέκυψε πριν από πολλές χιλιάδες χρόνια. Αρχικά μιλιόταν μόνο στην ******ή χερσόνησο και μετά εξαπλώθηκε ευρέως. Η καθομιλουμένη ******ή γλώσσα διαφέρει έντονα από τη λόγια γλώσσα. Επίσης υπάρχουν πολλές διαφορετικές ******ές διάλεκτοι. Οι χρήστες της γλώσσας από διαφορετικές περιοχές πολύ συχνά δεν καταλαβαίνουν αλλήλους.

Τα κλασσικά καθαρά _______ σήμερα δεν μιλιούνται σχεδόν καθόλου. Υπάρχουν κυρίως σε γραπτή μορφή. Το ενδιαφέρον για τα _______ έχει ανέβει τα τελευταία χρόνια πολύ. Ειδικά η ******ή γραφή έχει ενθουσιάσει πολύ κόσμο. Γράφεται από τα δεξιά προς τα αριστερά. Όποιος θέλει να μάθει _______, πρέπει να ακολουθήσει μια συγκεκριμένη αλληλουχία. Πρώτα την προσφορά, μετά τη γραμματική, μετά τη γραφή. Για όποιον το τηρήσει αυτό, η εκμάθηση είναι ευχάριστη.