ελληνικά » αγγλικά UK   Κουβεντούλα 1


20 [είκοσι]

Κουβεντούλα 1

-

+ 20 [twenty]

+ Small Talk 1

Κάνετε κλικ για να δείτε το κείμενο:   
ελληνικάEnglish UK
Βολευτείτε! Ma-- y------- c----------! +
Σαν στο σπίτι σας. Pl----- f--- r---- a- h---! +
Τι θα θέλατε να πιείτε; Wh-- w---- y-- l--- t- d----? +
   
Αγαπάτε τη μουσική; Do y-- l--- m----? +
Μου αρέσει η κλασική μουσική. I l--- c-------- m----. +
Εδώ είναι τα CD μου. Th--- a-- m- C---. +
   
Παίζετε κάποιο όργανο; Do y-- p--- a m------ i---------? +
Εδώ είναι η κιθάρα μου. Th-- i- m- g-----. +
Σας αρέσει να τραγουδάτε; Do y-- l--- t- s---? +
   
Έχετε παιδιά; Do y-- h--- c-------? +
Έχετε σκύλο; Do y-- h--- a d--? +
Έχετε γάτα; Do y-- h--- a c--? +
   
Εδώ είναι τα βιβλία μου. Th--- a-- m- b----. +
Τώρα διαβάζω αυτό το βιβλίο. I a- c-------- r------ t--- b---. +
Τι σας αρέσει να διαβάζετε; Wh-- d- y-- l--- t- r---? +
   
Σας αρέσει να πηγαίνετε σε συναυλίες; Do y-- l--- t- g- t- c-------? +
Σας αρέσει να πηγαίνετε στο θέατρο; Do y-- l--- t- g- t- t-- t------ / t------ (a-.)? +
Σας αρέσει να πηγαίνετε στην όπερα; Do y-- l--- t- g- t- t-- o----? +
   

Μητρική γλώσσα; Πατρική γλώσσα!

Από ποιον μάθατε την γλώσσα σας όταν ήσασταν παιδί; Σίγουρα θα πείτε τώρα: Από τη μαμά! Αυτό σκέπτονται οι περισσότεροι άνθρωποι στον κόσμο! Ο όρος “μητρική γλώσσα” υπάρχει σχεδόν σε όλους τους λαούς. Τόσο οι Άγγλοι όσο και οι Κινέζοι είναι εξοικειωμένοι με αυτόν. Ίσως γιατί οι μητέρες περνούν περισσότερο χρόνο με τα παιδιά τους. Νέες μελέτες, όμως, καταλήγουν σε διαφορετικά αποτελέσματα. Δείχνουν ότι η γλώσσα μας είναι κυρίως η γλώσσα των πατέρων μας. Οι ερευνητές εξέτασαν το γενετικό υλικό και τις γλώσσες φυλών με προσμείξεις. Σε αυτές τις φυλές, οι γονείς κατάγονταν από διαφορετικούς πολιτισμούς. Οι φυλές αυτές δημιουργήθηκαν πριν από χιλιάδες χρόνια. Ο λόγος για αυτό ήταν οι μαζικές μετακινήσεις. Τα γονίδια αυτών των μεικτών φυλών εξετάσθηκε γενετικά.

Μετά συγκρίθηκε με την γλώσσα της φυλής. Οι περισσότερες φυλές μιλούν την γλώσσα των αρσενικών προγόνων τους. Αυτό σημαίνει ότι η γλώσσα μιας χώρας προέρχεται από το χρωμόσωμα Υ. Επομένως, οι άνδρες έφεραν την γλώσσα τους στις ξένες χώρες που μετοίκησαν. Και οι γυναίκες υιοθέτησαν τη νέα γλώσσα των ανδρών. Αλλά και μέχρι σήμερα, οι πατεράδες έχουν μεγάλη επιρροή στη γλώσσα μας. Διότι τα μωρά, όταν μαθαίνουν να μιλάνε, προσανατολίζονται στη γλώσσα του πατέρα τους. Οι πατεράδες μιλούν πολύ λιγότερο με τα παιδιά τους. Επίσης η δομή των φράσεων στους άντρες είναι πιο απλή από ότι στις γυναίκες. Γι΄αυτό η γλώσσα των πατεράδων ενδείκνυται καλύτερα για τα μωρά. Δεν τα υπερφορτώνει και μαθαίνεται πιο εύκολα. Γι΄αυτό κατά την ομιλία, τα παιδιά μιμούνται περισσότερο τον μπαμπά παρά την μαμά. Αργότερα, υπερισχύει το λεξιλόγιο της μητέρας και διαμορφώνει αυτό του παιδιού. Έτσι, οι μητέρες επιδρούν στη γλώσσα μας όπως και οι πατεράδες. Επομένως θα έπρεπε να λέγεται γονική γλώσσα!
Μαντέψτε ποια είναι η γλώσσα!
Τα _______ ανήκουν στις λατινογενείς γλώσσες. Αυτό σημαίνει ότι προέρχονται από τα λατινικά. Για περίπου 70 εκατομμύρια ανθρώπους τα _______ είναι μητρική γλώσσα. Η πλειοψηφία από αυτούς ζεί στην Ιταλία. Αλλά επίσης οι Σλοβένοι και οι Κροάτες καταλαβαίνουν _______. Κατά τη διάρκεια της αποικιοκρατίας η γλώσσα μεταφέρθηκε μέχρι την Αφρική. Στη Λιβύη, στη Σομαλία και στην Ερυθρέα ακόμη και σήμερα οι μεγαλύτεροι σε ηλικία καταλαβαίνουν _______.

Επίσης πολλοί μετανάστες πήραν τη γλώσσα μαζί τους στην καινούρια πατρίδα. Ιδιαιτέρως στη νότια Αμερική υπάρχουν πολλές ******όφωνες κοινότητες. Συχνά τα _______ εκεί αναμείχθηκαν με τα ισπανικά και δημιουργήθηκαν νέες γλώσσες. Το ιδιαίτερο στα _______ είναι οι πολλές και διαφορετικές διάλεκτοι. Από κάποιους επιστήμονες θεωρούνται ακόμη και διαφορετικές γλώσσες. Η ορθογραφία των ******ικών δεν είναι δύσκολη, καθώς προφέρονται όπως γράφονται. Για πολλούς τα _______ είναι η ωραιότερη γλώσσα του κόσμου! Ίσως επειδή είναι η γλώσσα της μουσικής, του σχεδίου και της καλής κουζίνας;