ελληνικά » αγγλικά UK   Γνωρίζω


3 [τρία]

Γνωρίζω

-

+ 3 [three]

+ Getting to know others

Κάνετε κλικ για να δείτε το κείμενο:   
ελληνικάEnglish UK
Γεια! Hi! +
Καλημέρα! He---! +
Τι κάνεις; / Τι κάνετε; Ho- a-- y--? +
   
Είστε από την Ευρώπη; Do y-- c--- f--- E-----? +
Είστε από την Αμερική; Do y-- c--- f--- A------? +
Είστε από την Ασία; Do y-- c--- f--- A---? +
   
Σε ποιο ξενοδοχείο μένετε; In w---- h---- a-- y-- s------? +
Πόσον καιρό είστε ήδη εδώ; Ho- l--- h--- y-- b--- h--- f--? +
Πόσο θα μείνετε; Ho- l--- w--- y-- b- s------? +
   
Σας αρέσει εδώ; Do y-- l--- i- h---? +
Κάνετε διακοπές εδώ; Ar- y-- h--- o- v-------? +
Περιμένω επίσκεψή σας! Pl---- d- v---- m- s-------! +
   
Ορίστε η διεύθυνσή μου. He-- i- m- a------. +
Θα τα πούμε αύριο; Sh--- w- s-- e--- o---- t-------? +
Λυπάμαι, έχω ήδη κανονίσει κάτι. I a- s----- b-- I a------ h--- p----. +
   
Αντίο! By-! +
Εις το επανιδείν! Go-- b--! +
Τα ξαναλέμε! Se- y-- s---! +
   

Αλφαβήτες

Μέσω των γλωσσών μπορούμε να επικοινωνούμε. Λέμε στους άλλους τι σκεπτόμαστε ή αισθανόμαστε. Και η γραφή έχει αυτή την ιδιότητα. Οι περισσότερες γλώσσες έχουν γραφή. Η γραφή αποτελείται από σύμβολα. Τα σύμβολα αυτά μπορούν να έχουν διαφορετική μορφή. Πολλές γραφές αποτελούνται από γράμματα. Αυτές οι γραφές ονομάζονται αλφαβήτες. Η αλφαβήτα είναι ένα οργανωμένο σύνολο γραπτών συμβόλων. Τα σύμβολα αυτά ενώνονται σε λέξεις σύμφωνα με συγκεκριμένους κανόνες. Κάθε χαρακτήρας έχει μια ορισμένη προφορά. Ο όρος ‘αλφαβήτα’ προέρχεται από την Ελληνική γλώσσα. Σ' αυτήν, τα πρώτα γράμματα ονομάζονται ‘άλφα’ και ‘βήτα’.

Στην ιστορία υπήρξαν πολλές και διαφορετικές αλφαβήτες. Εδώ και περισσότερα από 3000 χρόνια οι άνθρωποι χρησιμοποιούν τη γραφή. Πιο πριν τα γράμματα ήταν μαγικά σύμβολα. Μόνο λίγοι άνθρωποι γνώριζαν την σημασία τους. Αργότερα, τα γράμματα έχασαν τον συμβολικό τους χαρακτήρα. Σήμερα, τα γράμματα δεν έχουν καμία έννοια από μόνα τους. Μόνο σε συνδυασμό με άλλα γράμματα μπορούν να βγάλουν κάποιο νόημα. Γραφές όπως π.χ. η κινεζική γραφή λειτουργούν διαφορετικά. Μοιάζουν με εικόνες και συχνά δείχνουν αυτό που σημαίνουν. Όταν γράφουμε, κωδικοποιούμε τις σκέψεις μας. Χρησιμοποιούμε σύμβολα για να καταγράψουμε τη γνώση μας. Ο εγκέφαλός μας έχει μάθει να αποκωδικοποιεί την αλφαβήτα. Τα γράμματα γίνονται λέξεις και οι λέξεις ιδέες. Έτσι ένα κείμενο μπορεί να επιβιώσει για χιλιάδες χρόνια. Και να συνεχίσει να γίνεται κατανοητό...
Μαντέψτε ποια είναι η γλώσσα!
Η γλώσσα _______ ανήκει στις ινδοϊρανικές γλώσσες. Είναι η μητρική γλώσσα για περίπου 220 εκατομμύρια ανθρώπους. Πάνω από 140 εκατομμύρια από αυτούς μένουν στο Μπανγκλαντές. Εκτός αυτού υπάρχουν περίπου 75 εκατομμύρια χρήστες αυτής της γλώσσας στην Ινδία. Άλλες ομάδες χρηστών της γλώσσας αυτής βρίσκονται στη Μαλαισία, στο Νεπάλ και στη Σαουδική Αραβία. Έτσι τα _______ ανήκουν στις πιο ευρέως διαδεδομένες γλώσσες του κόσμου. Η γλώσσα έχει τη δική της γραφή.

Ακόμη και για τους αριθμούς έχει τους δικούς της χαρακτήρες. Όμως ως επί το πλείστον σήμερα χρησιμοποιούνται τα αραβικά ψηφία. Το συντακτικό των _______ ακολουθεί αυστηρούς κανόνες. Πρώτα μπαίνει το υποκείμενο, μετά το αντικείμενο και τελευταίο το ρήμα. Στη γραμματική των _______ δεν υπάρχουν γένη. Επίσης τα ουσιαστικά και τα επίθετα αλλάζουν μόνο λίγο. Αυτό είναι πλεονέκτημα για όλους, που θέλουν να μάθουν αυτή τη σημαντική γλώσσα. Και πολλοί θα έπρεπε να το κάνουν αυτό!