ελληνικά » αγγλικά UK   Στον ζωολογικό κήπο


43 [σαράντα τρία]

Στον ζωολογικό κήπο

-

+ 43 [forty-three]

+ At the zoo

Κάνετε κλικ για να δείτε το κείμενο:   
ελληνικάEnglish UK
Εκεί είναι ο ζωολογικός κήπος. Th- z-- i- t----. +
Εκεί είναι οι καμηλοπαρδάλεις. Th- g------- a-- t----. +
Πού είναι οι αρκούδες; Wh--- a-- t-- b----? +
   
Πού είναι οι ελέφαντες; Wh--- a-- t-- e--------? +
Πού είναι τα φίδια; Wh--- a-- t-- s-----? +
Πού είναι τα λιοντάρια; Wh--- a-- t-- l----? +
   
Έχω μία φωτογραφική μηχανή. I h--- a c-----. +
Έχω και μία κάμερα. I a--- h--- a v---- c-----. +
Πού υπάρχει μία μπαταρία; Wh--- c-- I f--- a b------? +
   
Πού είναι οι πιγκουίνοι; Wh--- a-- t-- p-------? +
Πού είναι τα καγκουρό; Wh--- a-- t-- k--------? +
Πού είναι οι ρινόκεροι; Wh--- a-- t-- r-----? +
   
Πού υπάρχει τουαλέτα; Wh--- i- t-- t----- / r------- (a-.)? +
Εκεί είναι μία καφετέρια. Th--- i- a c--- o--- t----. +
Εκεί είναι ένα εστιατόριο. Th--- i- a r--------- o--- t----. +
   
Πού είναι οι καμήλες; Wh--- a-- t-- c-----? +
Πού είναι οι γορίλες και οι ζέβρες; Wh--- a-- t-- g------- a-- t-- z-----? +
Πού είναι οι τίγρεις και οι κροκόδειλοι; Wh--- a-- t-- t----- a-- t-- c---------? +
   

Η βασκική γλώσσα

Στην Ισπανία υπάρχουν τέσσερις αναγνωρισμένες γλώσσες. Αυτές είναι τα ισπανικά, τα καταλανικά, τα γαλατικά και τα βασκικά. Η βασκική γλώσσα είναι η μόνη που δεν έχει ρομανικές ρίζες. Την ομιλούν στα σύνορα Γαλλίας - Ισπανίας. Περίπου 800.000 άνθρωποι μιλούν βασκικά. Τα βασκικά είναι η παλαιότερη γλώσσα στην Ευρώπη. Όμως η προέλευση αυτής της γλώσσας δεν είναι ακόμα γνωστή. Για τους γλωσσολόγους τα βασκικά αποτελούν αίνιγμα μέχρι και σήμερα. Επίσης τα βασκικά είναι η μόνη ανάδελφη γλώσσα της Ευρώπης. Αυτό σημαίνει ότι δεν έχει καμία γενετική συγγένεια με κάποια άλλη γλώσσα. Αυτό ίσως οφείλεται στην γεωγραφική θέση. Περιτριγυρισμένοι από βουνά και ακτές οι Βάσκοι ζούσαν πάντα απομονωμένοι. Έτσι, η γλώσσα τους επιβίωσε και μετά την εισβολή των ινδοευρωπαϊκών λαών.

Ο όρος Βάσκοι έχει την ρίζα του στο λατινικό vascones . Οι Βάσκοι αυτοαποκαλούνται Euskaldunak, δηλαδή χρήστες της βασκικής. Αυτό δείχνει το πόσο ταυτίζονται με την γλώσσα τους, τα Euskara . Τα Euskara μεταδίδονταν για αιώνες κυρίως προφορικά. Για αυτόν το λόγο, υπάρχουν μόνο λίγες γραπτές πηγές. Η τυποποίηση της γλώσσας δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα. Οι περισσότεροι Βάσκοι μιλούν δύο ή περισσότερες γλώσσες. Παρόλα αυτά τηρούν κατά γράμμα την βασκική γλώσσα και παράδοση. Διότι η χώρα των Βάσκων είναι αυτόνομη περιοχή. Αυτό απλοποιεί τις διαδικασίες που αφορούν στην γλωσσική πολιτική και στα πολιτιστικά προγράμματα.. Τα παιδιά μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα στη βασκική και την ισπανική εκπαίδευση. Επίσης υπάρχουν διάφορα χαρακτηριστικά βασκικά αθλήματα. Επομένως φαίνεται να υπάρχει μέλλον για τον πολιτισμό και την γλώσσα των Βάσκων. Επίσης υπάρχει μια βασκική λέξη που είναι γνωστή σε όλο τον κόσμο. Είναι το επίθετο του Τσε ...- ναι, σωστά, Γκεβάρα !
Μαντέψτε ποια είναι η γλώσσα!
Τα _______ ανήκουν στις μεγάλες παγκόσμιες γλώσσες. Οπότε αξίζει να κάνει κάποιος μαθήματα ******ικών και να μάθει τα _______ σαν ξένη γλώσσα! Χρησιμοποιείται ευρέως σε μέρη μακριά από την περιοχή, από την οποία προέρχεται. Τα _______ εξαπλώθηκαν στο Νέο Κόσμο μέσω της κατάκτησης της Αμερικής. Είναι, σήμερα, στην κεντρική και νότιο Αμερική η πιο διαδεδομένη γλώσσα! Επί του παρόντος, περίπου 388 εκατομμύρια άνθρωποι μιλούν τα _______ ως μητρική γλώσσα! Από αυτούς περίπου 45 εκατομμύρια ζούν μόνο στις Η.Π.Α.

Εκτός από την Ισπανία, μιλούν _______ και στο Μεξικό. Τα _______ είναι η μητρική γλώσσα σε μεγάλα κομμάτια της κεντρικής και νότιας Αμερικής. Τα 200 εκατομμύρια Βραζιλιάνων καταλαβαίνουν και αυτοί καλά _______. Η γλωσσολογική εγγύτητα με τα πορτογαλικά είναι πολύ μεγάλη. Τα _______ προσμετρώνται στις λατινογενείς γλώσσες. Η γλώσσα προέκυψε από τα καθομιλούμενα λατινικά της όψιμης αρχαιότητας. Στις λατινογενείς γλώσσες ανήκουν επίσης τα πορτογαλικά, τα γαλλικά, τα ιταλικά και τα ρουμανικά. Πολλές λέξεις σε αυτές τις γλώσσες είναι παρόμοιες και έτσι είναι πιο εύκολο να τις μάθει κανείς. Όλα αυτά που αξίζει να μάθετε για τη γλώσσα και τον πολιτισμό, μπορείτε να τα βρείτε στο ******ικό ινστιτούτο πολιτισμού Cervantes.