ελληνικά » αγγλικά UK   Στο κατάστημα


52 [πενήντα δύο]

Στο κατάστημα

-

+ 52 [fifty-two]

+ In the department store

Κάνετε κλικ για να δείτε το κείμενο:   
ελληνικάEnglish UK
Πάμε σε ένα πολυκατάστημα; Sh--- w- g- t- t-- d--------- s----? +
Πρέπει να ψωνίσω. I h--- t- g- s-------. +
Θέλω να ψωνίσω πολλά πράγματα. I w--- t- d- a l-- o- s-------. +
   
Πού είναι τα είδη γραφείου; Wh--- a-- t-- o----- s-------? +
Χρειάζομαι φακέλους και χαρτί αλληλογραφίας. I n--- e-------- a-- s---------. +
Χρειάζομαι στυλό και μαρκαδόρους. I n--- p--- a-- m------. +
   
Πού είναι τα έπιπλα; Wh--- i- t-- f--------? +
Χρειάζομαι μία ντουλάπα και μία σιφονιέρα. I n--- a c------- a-- a c---- o- d------. +
Χρειάζομαι ένα γραφείο και μία ραφιέρα. I n--- a d--- a-- a b--------. +
   
Πού είναι τα παιχνίδια; Wh--- a-- t-- t---? +
Χρειάζομαι μία κούκλα και ένα αρκουδάκι. I n--- a d--- a-- a t---- b---. +
Χρειάζομαι μία μπάλα ποδοσφαίρου και ένα σκάκι. I n--- a f------- a-- a c---- b----. +
   
Πού είναι τα εργαλεία; Wh--- a-- t-- t----? +
Χρειάζομαι ένα σφυρί και μία πένσα. I n--- a h----- a-- a p--- o- p-----. +
Χρειάζομαι ένα τρυπάνι και ένα κατσαβίδι. I n--- a d---- a-- a s----------. +
   
Πού είναι τα κοσμήματα; Wh--- i- t-- j-------- / j------ (a-.) d---------? +
Χρειάζομαι μία αλυσίδα και ένα βραχιόλι. I n--- a c---- a-- a b-------. +
Χρειάζομαι ένα δαχτυλίδι και σκουλαρίκια. I n--- a r--- a-- e-------. +
   

Οι γυναίκες έχουν περισσότερο ταλέντο στις γλώσσες από τους άνδρες!

Οι γυναίκες είναι το ίδιος ευφυείς όσο και οι άνδρες. Έχουν κατά μέσο όρο τον ίδιο δείκτη νοημοσύνης. Αλλά κάθε φύλο έχει ξεχωριστές ικανότητες. Για παράδειγμα οι άντρες έχουν καλύτερη τρισδιάστατη σκέψη. Επίσης είναι καλύτεροι στο να λύνουν μαθηματικές ασκήσεις. Οι γυναίκες, αντίθετα, έχουν καλύτερη μνήμη. Και μαθαίνουν γλώσσες πιο εύκολα. Οι γυναίκες κάνουν λιγότερα λάθη στην ορθογραφία και στην γραμματική. Επίσης έχουν μεγαλύτερο λεξιλόγιο και διαβάζουν με περισσότερη άνεση. Για αυτό και στα γλωσσικά τεστ πετυχαίνουν καλύτερα αποτελέσματα. Η αιτία για το προβάδισμα των γυναικών στις γλώσσες βρίσκεταιι στον εγκέφαλο. Ο ανδρικός εγκέφαλος είναι διαφορετικά δομημένος από τον γυναικείο. Οι γλώσσες διαχειρίζονται από το αριστερό ημισφαίριο του εγκεφάλου.

Αυτή η περιοχή του εγκεφάλου ελέγχει τις γλωσσικές διαδικασίες. Παρόλα αυτά οι γυναίκες χρησιμοποιούν και τα δύο ημισφαίρια του εγκεφάλου όταν επεξεργάζονται την γλώσσα. Επίσης στις γυναίκες γίνεται καλύτερη ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των δύο ημισφαιρίων του εγκεφάλου. Επομένως ο γυναικείος εγκέφαλος είναι πιο δραστήριος στην γλωσσική επεξεργασία. Και για αυτό οι γυναίκες επεξεργάζονται την γλώσσα πιο αποτελεσματικά. Δεν ξέρουμε ακόμη γιατί οι εγκέφαλοι των δύο φύλων είναι διαφορετικοί. Κάποιοι επιστήμονες θεωρούν ότι είναι θέμα βιολογίας. Τα γυναικεία και τα ανδρικά γονίδια επηρεάζουν την ανάπτυξη του εγκεφάλου. Επίσης οι ορμόνες παίζουν ρόλο στη διαμόρφωση του φύλου. Κάποιοι άλλοι υποστηρίζουν ότι η ανάπτυξή μας επιρεάζεται από την ανατροφή μας. Διότι με τα μωρά που είναι κορίτσια μιλάμε και διαβάζουμε περισσότερο. Στα μικρά αγόρια, αντίθετα, δίνουμε περισσότερο παιχνίδια τεχνικού περιεχομένου. Πιθανόν λοιπόν το περιβάλλον να διαμορφώνει τον εγκέφαλό μας. Σε αντίθεση με αυτό όμως, ορισμένες διαφορές υπάρχουν παγκοσμίως. Και σε κάθε πολιτισμό τα παιδιά μεγαλώνουν διαφορετικά...
Μαντέψτε ποια είναι η γλώσσα!
Τα _______ ανήκουν στις γλώσσες Μον Χμερ. Είναι η μητρική γλώσσα περίπου 80 εκατομμυρίων ανθρώπων. Με τα κινεζικά δεν έχει καμία σχέση. Το μεγαλύτερο κομμάτι του λεξιλογίου όμως είναι κινεζικής προέλευσης. Αυτό οφείλεται στο ότι το Βιετνάμ κατεχόταν από την Κίνα για 1.000 χρόνια. Κατά τη διάρκεια των χρόνων της αποικιοκρατίας τα γαλλικά επέδρασαν πολύ στην εξέλιξη της γλώσσας. Τα _______ είναι τονική γλώσσα.

Αυτό σημαίνει ότι η τονικότητα της συλλαβής είναι αποφασιστικής σημασίας για τη σημασία της. Η λάθος προφορά μπορεί να αλλάξει εντελώς αυτό που λέγεται ή να το κάνει τελείως παράλογο. Συνολικά στα _______ υπάρχουν έξι διαφορετικές τονικότητες. Η γλώσσα σήμερα γράφεται με λατινικούς χαρακτήρες. Παλαιότερα χρησιμοποιούνταν κινέζικα ιδεογράμματα. Επειδή τα _______ είναι άκλιτη γλώσσα, οι λέξεις δεν κλίνονται. Η γλώσσα αυτή έχει μελετηθεί πολύ λίγο … Ανακαλύψτε την, σίγουρα αξίζει τον κόπο!