ελληνικά » αγγλικά UK   Στην τράπεζα


60 [εξήντα]

Στην τράπεζα

-

+ 60 [sixty]

+ At the bank

Κάνετε κλικ για να δείτε το κείμενο:   
ελληνικάEnglish UK
Θα ήθελα να ανοίξω έναν λογαριασμό. I w---- l--- t- o--- a- a------. +
Ορίστε το διαβατήριό μου. He-- i- m- p-------. +
Και αυτή είναι η διεύθυνσή μου. An- h--- i- m- a------. +
   
Θα ήθελα να καταθέσω χρήματα στον λογαριασμό μου. I w--- t- d------ m---- i- m- a------. +
Θα ήθελα να κάνω ανάληψη από τον λογαριασμό μου. I w--- t- w------- m---- f--- m- a------. +
Θα ήθελα να κάνω ενημέρωση του λογαριασμού μου. I w--- t- p--- u- t-- b--- s---------. +
   
Θα ήθελα να εξαργυρώσω μία ταξιδιωτική επιταγή. I w--- t- c--- a t---------- c----- / t--------- c---- (a-.). +
Πόσο είναι η επιβάρυνση; Wh-- a-- t-- f---? +
Πού πρέπει να υπογράψω; Wh--- s----- I s---? +
   
Περιμένω ένα έμβασμα από Γερμανία. I’- e-------- a t------- f--- G------. +
Ορίστε ο αριθμός του λογαριασμού μου. He-- i- m- a------ n-----. +
Έχουν έρθει τα χρήματα; Ha- t-- m---- a------? +
   
Θα ήθελα συνάλλαγμα. I w--- t- c----- m----. +
Χρειάζομαι δολάρια Αμερικής. I n--- U---------. +
Παρακαλώ δώστε μου μικρά χαρτονομίσματα. Co--- y-- p----- g--- m- s---- n---- / b---- (a-.)? +
   
Υπάρχει εδώ μηχάνημα αυτόματης ανάληψης; Is t---- a c-------- / a- A-- (a-.)? +
Πόσα χρήματα μπορεί να βγάλει κανείς; Ho- m--- m---- c-- o-- w-------? +
Ποιες πιστωτικές κάρτες μπορεί να χρησιμοποιήσει κανείς; Wh--- c----- c---- c-- o-- u--? +
   

Υπάρχει μια παγκόσμια γραμματική;

Όταν μαθαίνουμε μια γλώσσα μαθαίνουμε τη γραμματική της. Στα παιδιά που μαθαίνουν την μητρική τους γλώσσα, αυτό συμβαίνει αυτόματα. Δεν αντιλαμβάνονται ότι ο εγκέφαλός τους μαθαίνει πολλούς και διάφορους κανόνες. Παρόλα αυτά, μαθαίνουν την μητρική τους γλώσσα σωστά από την αρχή. Εφόσον υπάρχουν πολλές γλώσσες, υπάρχουν και πολλά συστήματα γραμματικής. Υπάρχει όμως μια παγκόσμια γραμματική; Αυτό το ερώτημα απασχολεί τους επιστήμονες εδώ και πολύ καιρό. Νέες μελέτες θα μπορούσαν να δώσουν μια απάντηση. Διότι οι ερευνητές του εγκεφάλου έκαναν μια ενδιαφέρουσα ανακάλυψη. Σε ένα πείραμα δίδαξαν κανόνες γραμματικής στους συμμετέχοντες. Αυτά τα άτομα ήταν μαθητές σε σχολεία ξένων γλωσσών. Μάθαιναν ιαπωνικά ή ιταλικά. Οι μισοί γραμματικοί κανόνες ήταν ψεύτικοι.

Αλλά οι μαθητές δεν το γνώριζαν αυτό. Μετά τη μελέτη τους έδειξαν προτάσεις. Οι μαθητές έπρεπε να κρίνουν αν οι προτάσεις ήταν σωστές ή όχι. Ενώ προσπαθούσαν να απαντήσουν, ο εγκέφαλός τους περνούσε από εξέταση. Δηλαδή, ερευνητές μετρούσαν την δραστηριότητα του εγκεφάλου. Μπορούσαν έτσι να εξετάσουν την αντίδραση του εγκεφάλου στις προτάσεις. Και προφανώς, ο εγκέφαλός μας είναι σε θέση να αναγνωρίζει την γραμματική! Κατά την επεξεργασία της γλώσσας, ορισμένα τμήματα του εγκεφάλου είναι ενεργά. Το κέντρο Broca είναι ένα από αυτά. Βρίσκεται στην αριστερή πλευρά του εγκεφάλου. Όταν οι μαθητές επεξεργάζονταν τους πραγματικούς κανόνες, υπήρχε έντονη δραστηριότητα. Στους κανόνες που ήταν ψεύτικη, η δραστηριότητα μειωνόταν σημαντικά. Είναι πιθανόν λοιπόν, ότι όλες οι γραμματικές έχουν την ίδια βάση. Έτσι λοιπόν, θα έπρεπε να ακολουθούν όλες τους ίδιους κανόνες. Και αυτούς τους κανόνες θα έπρεπε να τους έχουμε έμφυτους …
Μαντέψτε ποια είναι η γλώσσα!
Τα κινεζικά είναι η γλώσσα με τους περισσοτερους χρήστες στον κόσμο. Δεν υπάρχει όμως μια μοναδική κινεζική γλώσσα, αλλά περισσότερες. Όλες αυτές ανήκουν στην οικογένεια των σινοθιβετικών γλωσσών. Συνολικά, περίπου 1,3 δισεκατομμύρια άνθρωποι μιλούν κινεζικά. Οι περισσότεροι από αυτούς ζούν στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας και στην Ταϊβάν. Η μεγαλύτερη κινεζική γλώσσα είναι τα επίσημα κινεζικά, που ονομάζεται και Μανδαρινική γλώσσα. Ως επίσημη γλώσσα της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, είναι η μητρική γλώσσα 850 εκατομμυρίων ανθρώπων.

Άλλες κινεζικές γλώσσες ονομάζονται συχνά απλώς διάλεκτοι. Τη μανδαρινική γλώσσα καταλαβαίνουν σχεδόν όλοι οι άνθρωποι που μιλούν κινεζικά. Όλοι οι Κινέζοι έχουν μία κοινή γραφή, που υπάρχει εδώ και 4.000 με 5.000 χρόνια. Έτσι τα κινεζικά έχουν την πιο παλιά λογοτεχνική παράδοση. Τα ιδεογράμματα της κινεζικής γλώσσας είναι πιο δύσκολα από τα αλφαβητικά συστήματα. Η γραμματική μαθαίνεται όμως σχετικά γρήγορα, οδηγώντας σε ταχεία πρόοδο. Όλο και περισσότεροι άνθρωποι θέλουν να μάθουν κινεζικά … Τολμήστε κι εσείς, τα κινεζικά είναι η γλώσσα του μέλλοντος!