ελληνικά » αγγλικά UK   Επίθετα 3


80 [ογδόντα]

Επίθετα 3

-

+ 80 [eighty]

+ Adjectives 3

Κάνετε κλικ για να δείτε το κείμενο:   
ελληνικάEnglish UK
(Αυτή) έχει έναν σκύλο. Sh- h-- a d--. +
Ο σκύλος είναι μεγάλος. Th- d-- i- b--. +
(Αυτή) έχει ένα μεγάλο σκύλο. Sh- h-- a b-- d--. +
   
(Αυτή) έχει ένα σπίτι. Sh- h-- a h----. +
Το σπίτι είναι μικρό. Th- h---- i- s----. +
(Αυτή) έχει ένα μικρό σπίτι. Sh- h-- a s---- h----. +
   
(Αυτός) μένει σε ένα ξενοδοχείο. He i- s------ i- a h----. +
Το ξενοδοχείο είναι φτηνό. Th- h---- i- c----. +
(Αυτός) μένει σε ένα φτηνό ξενοδοχείο. He i- s------ i- a c---- h----. +
   
(Αυτός) έχει ένα αυτοκίνητο. He h-- a c--. +
Το αυτοκίνητο είναι ακριβό. Th- c-- i- e--------. +
(Αυτός) έχει ένα ακριβό αυτοκίνητο. He h-- a- e-------- c--. +
   
(Αυτός) διαβάζει ένα μυθιστόρημα. He r---- a n----. +
Το μυθιστόρημα είναι βαρετό. Th- n---- i- b-----. +
(Αυτός) διαβάζει ένα βαρετό μυθιστόρημα. He i- r------ a b----- n----. +
   
(Αυτή) βλέπει μια ταινία. Sh- i- w------- a m----. +
Η ταινία έχει αγωνία. Th- m---- i- e-------. +
(Αυτή) βλέπει μία ταινία που έχει αγωνία. Sh- i- w------- a- e------- m----. +
   

Η γλώσσα των επιστημών

Η γλώσσα των επιστημών είναι μια ξεχωριστή γλώσσα. Χρησιμοποιείται για εξειδικευμένες συζητήσεις. Επίσης, χρησιμοποιείται σε επιστημονικές δημοσιεύσεις. Παλαιότερα, υπήρχαν ενιαίες επιστημονικές γλώσσες. Στον ευρωπαϊκό χώρο, τα λατινικά κυριαρχούσαν για πολύ καιρό στην επιστήμη. Σήμερα, αντιθέτως, η σπουδαιότερη επιστημονική γλώσσα είναι τα αγγλικά . Οι γλώσσες των επιστημών είναι εξειδικευμένες γλώσσες. Περιλαμβάνουν πολλούς ειδικούς όρους. Τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά τους είναι η εναρμόνιση και η τυποποίηση. Μερικοί λένε ότι οι επιστήμονες μιλούν επίτηδες ακαταλαβίστικα. Όταν κάτι είναι περίπλοκο, δίνει την εντύπωση ότι είναι πιο έξυπνο. Αλλά η επιστήμη προσανατολίζεται στην αλήθεια. Πρέπει λοιπόν να να χρησιμοποιεί μια ουδέτερη γλώσσα.

Δεν υπάρχει χώρος για ρητορείες ή ανούσιες εκφράσεις. Βεβαίως και υπάρχουν πολλά παραδείγματα εξεζητημένης και περίπλοκης γλώσσας. Και η περίπλοκη γλώσσα φαίνεται ότι ενθουσιάζει τους ανθρώπους! Έρευνες επιβεβαιώνουν ότι εμπιστευόμαστε περισσότερο τη δύσκολη γλώσσα. Οι συμμετέχοντες σε μια έρευνα έπρεπε να απαντήσουν σε μερικές ερωτήσεις. Τους έβαλαν να επιλέξουν ανάμεσα σε διάφορες απαντήσεις. Μερικές απαντήσεις ήταν απλές, άλλες ήταν πιο περίπλοκα διατυπωμένες. Οι περισσότεροι εξεταζόμενοι επέλεξαν την σύνθετη απάντηση. Αυτή όμως δεν είχε κανένα νόημα! Οι συμμετέχοντες εξαπατήθηκαν από τη γλώσσα. Αν και το περιεχόμενο ήταν παράλογο, εντυπωσιάστηκαν από την μορφή. Η σύνθετη γραφή δεν είναι καμια δύσκολη τέχνη. Ο καθένας μπορεί να μάθει να εκφράζει κάτι απλό με έναν σύνθετο τρόπο. Αντιθέτως, η έκφραση του σύνθετου με απλό τρόπο, δεν είναι καθόλου εύκολη. Μερικές φορές το απλό είναι τελικά το σύνθετο...
Μαντέψτε ποια είναι η γλώσσα!
Τα _______ ανήκουν στην ομάδα των βαλτικών γλωσσών. Περισσότεροι από 2 εκατομμύρια άνθρωποι τα μιλούν. Τα _______ και τα λιθουανικά έχουν τη στενότερη συγγένεια. Παρ' όλα αυτά οι δύο αυτές γλώσσες δεν μοιάζουν και πολύ. Μπορεί λοιπόν να συμβεί, ένας Λιθουανός και ένας Λετονός να συνομιλούν στα ρωσικά. Επίσης η δομή της ******ικής γλώσσας είναι λιγότερο αρχαϊκή από την αντίστοιχη της λιθουανικής. Σε παραδοσιακά τραγούδια και ποιήματα βρίσκονται ακόμη πολλά αρχαϊκά στοιχεία.

Αυτά δείχνουν, για παράδειγμα, τη συγγένεια των ******ικών με τα λατινικά. Το ******ικό λεξιλόγιο είναι πολύ ενδιαφέρον. Περιέχει πολλές λέξεις, οι οποίες προέρχονται από άλλες γλώσσες. Σε αυτές ανήκουν, για παράδειγμα, η γερμανική, η σουηδική, η ρωσική ή η αγγλική γλώσσα. Μερικές λέξεις δημιουργήθηκαν όμως σχετικά πρόσφατα, αφού πριν απλώς δεν υπήρχαν. Τα _______ γράφονται με τη λατινική αλφαβήτα και τονίζονται στην πρώτη συλλαβή. Η γραμματική έχει πολλές ιδιαιτερότητες, οι οποίες δεν υπάρχουν σε άλλες γλώσσες. Οι κανόνες της είναι όμως πάντα σαφείς και κατανοητοί.