ελληνικά » αγγλικά UK   Παρελθοντικός χρόνος 4


84 [ογδόντα τέσσερα]

Παρελθοντικός χρόνος 4

-

+ 84 [eighty-four]

+ Past tense 4

Κάνετε κλικ για να δείτε το κείμενο:   
ελληνικάEnglish UK
διαβάζω to r--d +
Διάβασα. I r---. +
Διάβασα όλο το μυθιστόρημα. I r--- t-- w---- n----. +
   
Καταλαβαίνω to u--------d +
Κατάλαβα. I u---------. +
Κατάλαβα το κείμενο. I u--------- t-- w---- t---. +
   
απαντώ to a----r +
Απάντησα. I a-------. +
Απάντησα σε όλες τις ερωτήσεις. I a------- a-- t-- q--------. +
   
Το ξέρω – το ήξερα. I k--- t--- – I k--- t---. +
Το γράφω – το έγραψα. I w---- t--- – I w---- t---. +
Το ακούω – το άκουσα. I h--- t--- – I h---- t---. +
   
Το φέρνω – το έφερα. I’-- g-- i- – I g-- i-. +
Το φέρνω – το έφερα. I’-- b---- t--- – I b------ t---. +
Το αγοράζω – το αγόρασα. I’-- b-- t--- – I b----- t---. +
   
Το περιμένω – το περίμενα. I e----- t--- – I e------- t---. +
Το εξηγώ – το εξήγησα. I’-- e------ t--- – I e-------- t---. +
Το γνωρίζω – το γνώριζα. I k--- t--- – I k--- t---. +
   

Οι αρνητικές λέξεις δε μεταφράζονται στην μητρική γλώσσα

Κατά την ανάγνωση, οι πολύγλωσσοι μεταφράζουν ασυνείδητα στη μητρική τους γλώσσα. Αυτό συμβαίνει εντελώς αυτόματα, επομένως οι αναγνώστες δεν το παρατηρούν. Θα έλεγε κανείς ότι ο εγκέφαλος λειτουργεί ως διερμηνέας. Αλλά δεν τα μεταφράζει όλα! Μία μελέτη έδειξε ότι ο εγκέφαλος έχει ένα ενσωματωμένο φίλτρο. Αυτό το φίλτρο αποφασίζει, τι θα μεταφραστεί. Και φαίνεται ότι το φίλτρο αγνοεί ορισμένες λέξεις. Οι αρνητικές λέξεις δεν μεταφράζονται στην μητρική γλώσσα. Για το πείραμά τους οι ερευνητές επέλεξαν συμμετέχοντες που είχαν την κινεζικήως μητρική γλώσσα. Όλοι τους μιλούσαν αγγλικά ως δεύτερη γλώσσα. Οι συμμετέχοντες έπρεπε να αξιολογήσουν διάφορες αγγλικές λέξεις. Αυτές οι λέξεις είχαν διαφορετικό συναισθηματικό περιεχόμενο. Ήταν θετικοί, αρνητικοί και ουδέτεροι όροι.

Ενώ οι συμμετέχοντες διάβαζαν τις λέξεις, εξεταζόταν ο εγκέφαλός τους. Αυτό σημαίνει ότι οι ερευνητές μετρούσαν την ηλεκτρική δραστηριότητα του εγκεφάλου. Έτσι μπορούσαν να δουν τον τρόπο που δούλευε ο εγκέφαλος. Κατά την μετάφραση λέξεων παράγονται διάφορα σήματα. Δείχνουν ότι ο εγκέφαλος είναι ενεργός. Στις αρνητικές λέξεις οι συμμετέχοντες δεν επέδειξαν καμία δραστηριότητα. Μόνο οι θετικοί και οι ουδέτεροι όροι μεταφράζονταν. Οι ερευνητές δεν γνωρίζουμε ακόμη τον λόγο που συμβαίνει αυτό. Θεωρητικά έπρεπε ο εγκέφαλος να επεξεργάζεται εξίσου όλες τις λέξεις. Ίσως όμως το φίλτρο εξετάζει στα γρήγορα την κάθε λέξη. Η ανάλυση γίνεται ήδη κατά την ανάγνωση στην ξένη γλώσσα. Όταν μια λέξη είναι αρνητική, η μνήμη μπλοκάρει. Και έτσι δεν μπορεί να βρει την αντίστοιχη λέξη στην μητρική γλώσσα. Οι άνθρωποι μπορούν να αντιδράσουν με μεγάλη ευαισθησία στις λέξεις. Ίσως ο εγκέφαλος θέλει να τους προστατεύει από τα συναισθηματικά σοκ...
Μαντέψτε ποια είναι η γλώσσα!
Τα _______ ανήκουν στην ομάδα των δυτικογερμανικών γλωσσών. Αυτό σημαίνει, ότι συγγενεύουν με τα γερμανικά και τα αγγλικά. Για περίπου 25 εκατομμύρια ανθρώπους τα _______ είναι μητρική γλώσσα. Η πλειοψηφία από αυτούς ζεί στις Κάτω Χώρες και στο Βέλγιο. Αλλά επίσης στην Ινδονησία και στο Σουρινάμ μιλούν _______. Αυτό οφείλεται στο ότι οι Κάτω Χώρες παλαιότερα ήταν αποικιακή δύναμη. Έτσι, τα _______ έθεσαν τις βάσεις για διάφορες κρεολικές γλώσσες.

Επίσης και τα νοτιοαφρικανικά αφρικάαν έχουν προκύψει από τα _______. Είναι το νεότερο μέλος της γερμανικής γλωσσικής οικογένειας. Χαρακτηριστικό για τα _______ είναι οι πολλές λέξεις, που προέρχονται από άλλες γλώσσες. Ειδικά τα γαλλικά είχαν στο παρελθόν πολύ μεγάλη επιρροή. Επίσης ενσωματώθηκαν λέξεις από τα γερμανικά. Εδώ και μερικές δεκαετίες προσέρχονται όλο και περισσότεροι αγγλικοί όροι. Γι αυτό το λόγο, πολλοί φοβούνται ότι τα _______ στο μέλλον θα εξαφανισθούν ολοσχερώς.