ελληνικά » αγγλικά UK   Δευτερεύουσες προτάσεις με ότι 1


91 [ενενήντα ένα]

Δευτερεύουσες προτάσεις με ότι 1

-

+ 91 [ninety-one]

+ Subordinate clauses: that 1

Κάνετε κλικ για να δείτε το κείμενο:   
ελληνικάEnglish UK
Ο καιρός ίσως βελτιωθεί αύριο. Pe----- t-- w------ w--- g-- b----- t-------. +
Πώς το ξέρετε αυτό; Ho- d- y-- k--- t---? +
Ελπίζω ότι θα βελτιωθεί. I h--- t--- i- g--- b-----. +
   
Σίγουρα θα έρθει. He w--- d--------- c---. +
Είναι σίγουρο; Ar- y-- s---? +
Ξέρω ότι θα έρθει. I k--- t--- h---- c---. +
   
Σίγουρα θα τηλεφωνήσει. He--- d--------- c---. +
Αλήθεια; Re----? +
Πιστεύω ότι θα τηλεφωνήσει. I b------ t--- h---- c---. +
   
Το κρασί είναι σίγουρα παλιό. Th- w--- i- d--------- o--. +
Το ξέρετε σίγουρα αυτό; Do y-- k--- t--- f-- s---? +
Υποθέτω ότι είναι παλιό. I t---- t--- i- i- o--. +
   
Το αφεντικό μας έχει ωραία εμφάνιση. Ou- b--- i- g-----------. +
Βρίσκετε; Do y-- t---- s-? +
Βρίσκω μάλιστα ότι είναι πολύ ωραίος. I f--- h-- v--- h-------. +
   
Το αφεντικό έχει σίγουρα φίλη. Th- b--- d--------- h-- a g---------. +
Αλήθεια το πιστεύετε; Do y-- r----- t---- s-? +
Είναι πολύ πιθανό ότι έχει φίλη. It i- v--- p------- t--- h- h-- a g---------. +
   

Η ισπανική γλώσσα

Η ισπανική γλώσσα ανήκει στις διεθνείς γλώσσες. Περισσότεροι από 380 εκατομμύρια άνθρωποι μιλούν τα ισπανικά ως μητρική γλώσσα. Επιπλέον, υπάρχουν πολλοί άνθρωποι, που τα μιλούν ως δεύτερη γλώσσα. Έτσι, τα ισπανικά είναι μια από τις σπουδαιότερες γλώσσες του κόσμου. Επίσης είναι η σπουδαιότερη των ρομανικώ γλωσσών. Οι Ισπανόφωνοι ονομάζουν τη γλώσσα τους español ή castellano. Ο όρος castellano μαρτυράει από προέρχονται τα ισπανικά. Αναπτύχθηκε από την λαϊκή γλώσσα της περιοχής της Καστίλης. Ήδη τον 16ο αιώνα οι περισσότεροι Ισπανοί μιλούσαν καστιλιάνικα. Σήμερα οι όροι español και castellano χρησιμοποιούνται ως συνώνυμα. Ίσως όμως έχουν και μια πολιτική διάσταση. Μέσω των κατακτήσεων και της αποικιοκρατίας τα ισπανικά εξαπλώθηκαν. Τα ισπανικά ομιλούνται επίσης στη δυτική Αφρική και στις Φιλιππίνες.

Αλλά οι περισσότεροι Ισπανόφωνοι ζούν στην Αμερική. Στην Κεντρική και Νότια Αμερική τα ισπανικά είναι η κυρίαρχη γλώσσα Αλλά και στις ΗΠΑ ο αριθμός των ισπανόφωνων αυξάνεται. Περίπου 50 εκατομμύρια άνθρωποι στις ΗΠΑ μιλούν ισπανικά. Είναι περισσότεροι απ΄ότι στην Ισπανία! Τα ισπανικά στην Αμερική είναι διαφορετικά από τα ευρωπαϊκά ισπανικά. Οι διαφορές αφορούν κυρίως στο λεξιλόγιο και στη γραμματική. Στην Αμερική, για παράδειγμα, χρησιμοποιείται ένας άλλος τύπος για τους χρόνους του παρελθόντος. Επίσης υπάρχουν πολλές διαφορές στο λεξιλόγιο. Κάποιες λέξεις υπάρχουν μόνο στην Αμερική, και κάποιες άλλες μόνο στην Ισπανία. Τα ισπανικά, όμως, δεν είναι ενιαία ούτε στην Αμερική. Υπάρχουν πολλές διαφορετικές παραλλαγές των αμερικανικών ισπανικών. Μετά τα αγγλικά, τα ισπανικά έχουν την δεύτερη θέση στην παγκόσμια λίστα τωνξένων γλωσσών που μαθαίνουν οι άνθρωποι. Και μαθαίνονται σχετικά γρήγορα... Τι περιμένετε;- ¡Vamos!
Μαντέψτε ποια είναι η γλώσσα!
Τα _______ ανήκουν στις λατινογενείς γλώσσες της ανατολής. Είναι μητρική γλώσσα για περίπου 28 εκατομμύρια ανθρώπους. Αυτοί ζούν κυρίως στη Ρουμανία και στη Μολδαβία. Τα _______ είναι η επίσημη γλώσσα και για τη Δημοκρατία της Μολδαβίας. Αλλά και στη Σερβία και στην Ουκρανία υπάρχουν μεγάλες κοινότητες που μιλούν _______. Τα _______ προέκυψαν από τα λατινικά. Οι Ρωμαίοι κατείχαν δύο επαρχίες γύρω από την περιοχή του ποταμού Δούναβη.

Τα _______ έχουν τη στενότερη συγγένεια με τα ιταλικά. Οι Ρουμάνοι μπορούν γι' αυτό να καταλαβαίνουν τους Ιταλούς αρκετά καλά. Το αντίθετο δεν ισχύει πάντα. Αυτό οφείλεται στο ότι τα _______ έχουν πολλές σλαβικές λέξεις. Επίσης και το φωνητικό σύστημα έχει επηρεασθεί από το γειτονικό σλαβικό γλωσσικό περιβάλλον. Στην ******ική αλφαβήτα υπάρχουν γι' αυτό μερικoί ειδικοί χαρακτήρες. Τα _______ γράφονται έτσι όπως προφέρονται. Και επιδεικνύουν πολλές ομοιότητες με πολύ παλιές λατινικές δομές … Ακριβώς αυτό κάνει την ανακάλυψη αυτής της γλώσσας τόσο συναρπαστική!