Nederlands » Lets   Op school


4 [vier]

Op school

-

+ 4 [četri]

+ Skolā

Klik om de tekst te zien:   
Nederlandslatviešu
Waar zijn we? Ku- m-- e---? +
We zijn op school. Mē- e--- s----. +
We hebben les. Mu-- i- n---------. +
   
Dat zijn de leerlingen. Ti- i- s------. +
Dat is de lerares. Tā i- s--------. +
Dat is de klas. Tā i- k----. +
   
Wat doen we? Ko m-- d----? +
We leren. Mē- m-------. +
Wij leren een taal. Mē- m------- v-----. +
   
Ik leer Engels. Es m---- a---- v-----. +
Jij leert Spaans. Tu m----- s---- v-----. +
Hij leert Duits. Vi-- m---- v--- v-----. +
   
Wij leren Frans. Mē- m------- f----- v-----. +
Jullie leren Italiaans. Jū- m------- i------- v-----. +
Zij leren Russisch. Vi-- m---- k----- v-----. +
   
Talen leren is interessant. Mā------ v------ i- i----------. +
We willen mensen begrijpen. Mē- g----- s------ c-------. +
We willen met mensen spreken. Mē- g----- r---- a- c--------. +
   

De dag van de moedertaal

Houdt u van uw moedertaal? Dan dient u dat in de toekomst te vieren! En altijd op 21 februari! Dat is de internationale dag van de moedertaal. Sinds 2000 wordt dit jaarlijks gevierd. Dat heeft UNESCO doorgezet. UNESCO is een organisatie van de Verenigde Naties. Zij heeft de zorg over thema's uit de wetenschap, onderwijs en cultuur. UNESCO wil de culturele erfenis van de mensheid behouden. Ook talen zijn een cultureel erfgoed. Daarom moeten ze beschermd, onderhouden en bevorderd worden. Op 21 februari wordt de taalverscheidenheid herdacht. Wereldwijd zijn er naar schatting 6000-7000 talen.

De helft daarvan wordt met uitsterven bedreigd. Om de twee weken gaat er een taal voorgoed verloren. Elke taal is een enorme rijkdom aan kennis. De talen verzamelen de kennis van de volkeren. Het verhaal van een natie wordt in hun taal weerspiegeld. Ook worden ervaringen en tradities via de taal doorgegeven. Daarmee is de moedertaal onderdeel van een nationale identiteit. Als een taal uitsterft zullen we meer dan alleen woorden verliezen. Op 21 februari zal aan alles worden gedacht. Mensen moeten het belang van de talen begrijpen. En ze moeten overwegen wat ze kunnen doen om de talen te behouden. U moet uw taal ook laten zien dat het voor u van groot belang is! Misschien kunt u haar zelfs een cake bakken? En prachtige geschreven van een suikermassa. In uw eigen moedertaal natuurlijk!
Raad de taal!
Het _______ is een Zuid-Slavische taal. Het wordt voornamelijk in ******ë en Herzegovina gesproken. Maar ook in Servië, Kroatië, Macedonië en Montenegro wordt het gesproken. Voor ongeveer 2,5 miljoen mensen is _______ de moedertaal. Kroatisch en Servisch is zeer vergelijkbaar. Woordenschat, spelling en grammatica zijn nauwelijks te onderscheiden. Wie _______ spreekt kan Servisch en Kroatisch heel goed begrijpen.

De status van de _______e taal wordt daarom vaak besproken. Sommige taalkundigen twijfelen of de _______e taal eigenlijk wel een aparte taal is. Zij beweren dat het slechts een nationale variatie is van de Servo-Kroatische taal. Interessant zijn de vele buitenlandse invloeden in het _______. Het gebied behoorde vroeger afwisselend tot het Oosten of tot het Westen. Daarom worden er veel Arabische, Turkse en Perzische termen in de woordenschat gebruikt. Dit is eigenlijk heel zeldzaam bij Slavische talen en maakt het _______ zo uniek.