Nederlands » Lets   Verleden tijd 3


83 [drieëntachtig]

Verleden tijd 3

-

+ 83 [astoņdesmit trīs]

+ Pagātne 3

Klik om de tekst te zien:   
Nederlandslatviešu
telefoneren pi------t +
Ik heb getelefoneerd. Es r----- p- t-------. +
Ik heb de hele tijd getelefoneerd. Es r----- p- t------- v--- l----. +
   
vragen ja---t +
Ik heb gevraagd. Es j------. +
Ik heb steeds gevraagd. Es v------ j------. +
   
vertellen st----t +
Ik heb verteld. Es s-------. +
Ik heb het hele verhaal verteld. Es i--------- v--- s-----. +
   
leren mā-----s +
Ik heb geleerd. Es m------. +
Ik heb de hele avond geleerd. Es m------ v--- v-----. +
   
werken st----t +
Ik heb gewerkt. Es s-------. +
Ik heb de hele dag gewerkt. Es s------- v--- d----. +
   
eten ēst +
Ik heb gegeten. Es p----. +
Ik heb het eten helemaal opgegeten. Es a---- v--- ē-----. +
   

De geschiedenis van de taalkunde

Talen hebben altijd de mensen gefascineerd. De geschiedenis van de taalkunde is dan ook erg lang. De taalkunde is een systematisch onderzoek van de taal. Duizenden jaren geleden gingen de mensen al over de taal nadenken. Daarbij werden in diverse culturen verschillende systemen ontwikkeld. Zo ontstonden verschillende beschrijvingen van de talen. De hedendaagse taalkunde is voornamelijk op oude theorieën gebaseerd. Vooral in Griekenland werden vele tradities opgericht. Maar het oudst bekende werk over talen is afkomstig uit India. Het werd ongeveer 3000 jaar geleden door de grammaticus Sakatayana geschreven. In de oudheid gingen filosofen zoals Plato de talen toepassen. Romeinse auteurs gingen daarna hun theorieën verder door ontwikkelen. Ook de Arabieren ontwikkelden in de 8e eeuw de tradities van hun eigen land.

Hun werk toonde al gedetailleerde beschrijvingen van de Arabische taal. In de moderne tijd wilden ze voornamelijk de afkomst van de taal onderzoeken. Geleerden waren vooral geïnteresseerd in de geschiedenis van de taal. In de 18e eeuw begonnen ze de talen met elkaar te vergelijken. Ze wilden weten hoe de talen zich verder gingen ontwikkelen. Later ging men meer op de talen als een systeem richten. In het middelpunt stond de vraag hoe de talen zullen functioneren. Tegenwoordig bestaan er binnen de taalkunde vele richtingen. Sinds de jaren '50 werden vele nieuwe disciplines ontwikkeld. Deze zijn deels sterk door andere wetenschappen beïnvloed. Voorbeelden hiervan zijn de taalpsychologie of de interculturele communicatie. De recente richtingen van de taalkunde hebben zich gespecialiseerd. Een voorbeeld hiervan is de feministische taalkunde. De geschiedenis van de taalkunde gaat nog verder door... Zolang er talen zijn, gaat de mens daarover nadenken!
Raad de taal!
_______ is de moedertaal van ongeveer 2 miljoen mensen. Het behoort tot de Zuid-Slavische talen. _______ is het meest verwant met het Bulgaars. Mensen van beide talen kunnen gemakkelijk met elkaar praten. In haar schriftelijke vorm verschillen de twee talen sterk van elkaar. In ******ë hebben altijd veel verschillende etnische groepen geleefd. Dit is natuurlijk in de nationale taal te zien.

Het werd beïnvloed door vele andere talen. Met name het buurland Servië had voor lange tijd invloed op de _______e taal. De woordenschat bevat veel termen uit het Russisch, Turks en Engels. Zo'n grote taalverscheidenheid is er niet in vele landen. Daarom duurde het lang voordat het _______ als een aparte taal erkend werd. De _______e Literatuur heeft ook onder deze situatie geleden. Ondertussen wordt de _______e taal als standaardtaal beschouwd. En daarmee is het een belangrijk onderdeel van de _______e identiteit.